Lépj be az F1Világ Paddockba és kövesd élőben a Szaúd-Arábiai Nagydíj eseményeit!

  Friss hírek

Új bokszutcai rendszerrel kísérletezik a McLaren

A Belga Nagydíj pénteki szabadedzésein nemcsak a pályán, hanem a bokszutcában is kísérleteztek újításokkal a csapatok – legalábbis a McLaren.


A Belga Nagydíj pénteki szabadedzésein nemcsak a pályán, hanem a bokszutcában is kísérleteztek újításokkal a csapatok – legalábbis a McLaren.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a Szingapúri Nagydíjtól kezdődően egy olyan rendszert ír elő a Forma-1 csapatai számára, mely megakadályozza a kerekek véletlen leválását a bokszkiállások során.

A sportot irányító testület azért döntött így, mert a Német Nagydíjon Mark Webber autójának leváló kereke megsebesítette a Formula One Management (FOM) egyik kameramanját – az esetet követően az FIA komoly szigorításokat vezetett be.

A McLaren csapata a Belga Nagydíj tegnapi szabadedzésein kipróbálta az új kerékrögzítő rendszert.

„Ami új, hogy lennie kell egy olyan rögzítőrendszernek, mely akkor is fenntartja a kereket, ha az anya nincs megfelelően rögzítve” – magyarázta Sam Michael, a wokingi gárda sportigazgatója a Motorsport-Total.com című német szaklapnak.

„Nem feltétlenül triviális dologról van szó, és nem is rakétatudomány. Lényegében egy kettős zárrendszernek kell működnie. Az elmúlt napokban ki is próbáltuk ezt a rendszert a bokszutcai gyakorlatok során.”

„Valószínűleg csak Szingapúrban használjuk először, de lehetséges, hogy a monzai hétvége pénteki edzésnapján ismét kipróbáljuk.”

A gyakorlásra márpedig szükség van, egy kisebb változtatás ugyanis alaposan felboríthatja az eddigi rutint a kerékcserék során.

„Tekintettel arra, hogy a kerékcserék mostanság két másodpercig tartanak, a legapróbb változtatás is hatalmas változást eredményezhet. Ne feledjük, ezen két másodpercen belül három-négy különböző műveletet hajtunk végre. Ez pedig azt jelenti, hogy minden egyes műveletre nagyjából 6 tizedmásodperc jut, és ez teszi ki a mintegy 2,2 másodpercet.”

„Szóval, ha ezen hat tizedmásodpercen belül egy apró változtatást hajtunk végre a tervezésben, akkor összekuszálódhatnak a dolgok. Ezt láthattuk is a múltban, amikor innovációra törekedtünk.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!