Friss hírek

Új gyártók is érdeklődnek a Forma-1 iránt, Todt szerint sürgős döntés kell

Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke azt mondja, mihamarabb döntést kell hozni arról, hogy a Forma-1-ben milyen motorszabályok lesznek érvényesek 2021-től.

A sportot irányító testület korábban már bejelentette, hangosabb, olcsóbb és kiegyenlítettebb erőforrásokat szeretne, nemrég pedig nyilvánosságra hozta konkrét terveit is.

Eszerint megtartanák a jelenlegi, 1,6 literes V6-os turbó-formulát, ám a hőenergia-visszanyerő rendszertől [MGU-H] megszabadulnának, és szigorításokat vezetnének be annak érdekében, hogy kordában tartsák a költségeket.

A javaslatokkal nem mindenki értett egyet, köztük van a Renault és a Mercedes is, sőt, a Ferrari kijelentette, ha nem lesznek megfelelőek az új regulák, kivonul a Forma-1-ből.

Todt azt mondja, nem igazán érti a kritikákat, mert közösen hozták meg a döntést. A szakember szerint viszont fontos lenne, hogy mihamarabb dűlőre jussanak, mert szeretnének új gyártókat is bevonni, például az Aston Martint, vagy a Cosworth-t.

„Sajnos egyeseknek nagyon szelektív a memóriájuk” – mondta az FIA elnöke.

„Néhány hónappal ezelőtt mindannyian leültünk egy asztalhoz és egyhangúlag megállapodtunk a motor bizonyos adaptációjában a jövőre vonatkozóan. Szóval szeretném, ha tiszteletben tartanák mindazt, amiben megegyeztünk.”

Todt reméli, hamarosan véglegesíthetik majd az új motorformulára vonatkozó előírásokat, és választ tudnak adni a Forma-1 iránt érdeklődő gyártóknak. Az FIA elnöke beszélt arról is, nem szeretné, ha a jelenlegi gyártók közül valaki távozna.

„Tárgyaltam már néhány potenciális érkezővel. Szívesen jönnének, de tudni szeretnék, mik a játékszabályok. Szerintem ez érthető elvárás, és mihamarabb választ is kell adnunk nekik. Úgyhogy optimista vagyok, hogy hamarosan megoldást találunk.”
„Értelemszerűen nem akarunk elveszíteni senkit.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!