Újabb érv az új csapatok ellen: nem férnének el a pályán! - F1VILÁG.HU

Újabb érv az új csapatok ellen: nem férnének el a pályán!

Bár az FIA megnyitotta a pályázatot az új jelentkező csapatok számára, nem titok, hogy a Forma-1-es istállók vezetői nem szívesen bővítenék a mezőny létszámát a jelenlegi húsz autónál többre. Christian Horner egy további érvvel támasztja alá, hogy miért lenne ez meggondolatlan tett.

Az FIA sportszabályzata 26 autóban maximalizálja az F1-es mezőny létszámát, és bár arra kicsi az esély, hogy három új csapat érkezését is jóvá hagyná, legalább egy újonc csatlakozását mindenképpen fontolóra fogja venni a szövetség. Ennek bizonyítéka az a pályázat, amely a 2025-2027 közötti periódusban való beszállásra invitálja az új jelentkezőket, és amelyre már több csapat jelentkezése is befutott az e hónap 15-én záruló határidő előtt.

Az ismert érdeklődők között van az Andretti, az utánpótlásszériákban jeleskedő Hitech GP, a Craig Pollock vezette, teljes nemi egyenlőséggel készülő Formula Equal, valamint két ázsiai istálló, a Panthera és a LKY SUNZ.

 

A jelenlegi tíz F1-es csapattól azonban még nem sok pozitív vélemény érkezett a jövendőbeli tizenegyedik tag kapcsán, ugyanis nem támogatják a bővítési törekvéseket. Érvük az, hogy mivel a sport immár pénzügyileg fenntartható módon működik tíz istálló részvételével, az újabb érkezők csak „felhígítanák” ezt az egységet, hiszen több részre kellene osztani az F1 által a csapatoknak juttatott bevételeket. Annak ellenére tartanak ettől, hogy éppen az istállók ebbéli aggodalmai miatt vezették be azt a 200 millió dolláros „hígításgátló díjat”, amit minden új érkezőnek be kell fizetnie, és amit mintegy kompenzációként a jelenlegi istállók között osztanának szét.

A Red Bullt irányító Christian Horner azonban a Miami Nagydíj hétvégéjén egy ennél jóval kézzelfoghatóbb érvvel is előhozakodott az új csapatok befogadása ellen. Szerinte több olyan pálya is van a jelenlegi naptárban, amelyen egyszerűen nem tudnának kellő méretű férőhelyet létrehozni egy 11. csapat minden felszerelése számára.

„Ha megnézzük a sport által vett irányt, és néhány bokszutcát azon pályákon, amelyeken versenyzünk, mint például itt Miamiban, Monacóban vagy Zandvoortban, felmerül a kérdés, hogy hol tudnánk helyet csinálni egy 11. csapatnak” – érvelt Horner.

„Csak tegyük fel a kérdést, hogy hol helyezhetnénk el a motorhome-okat, hol parkolnának a kamionok? Úgy gondolom, rendkívül nehéz lenne befogadni egy új csapatot annak tükrében, hogy milyen irányban fejlődik a sport.”

Ezen a hétvégén Miamiban egyébként különleges helyszínen kapott helyet a paddock: az istállók vendéglátóegységei a Miami Dolphins amerikaifutball-csapatának otthonában, a Hard Rock Stadiumban sorakoznak.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Újabb érv az új csapatok ellen: nem férnének el a pályán!
Sajtóhír: Nem lesz verseny Dél-Afrikában, marad a Belga Nagydíj a naptárban
A Sauber-főnök még a 45 éves Alonsót is leszerződtetné
Aston Martin: Ki kell derítenünk, miért szenvedtünk a verseny elején
Főnöke szerint elképesztő, hogy Verstappen a telefoncsörgést is felismeri az autóban ülve

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!