Újabb fordulat a 2021-es F1-es szabályok ügyében

Fotó: Renault
Nico Hulkenberg (GER) Renault Sport F1 Team RS18. British Grand Prix, Saturday 7th July 2018. Silverstone, England. Hülkenberg

Újabb fordulatot vehetnek a 2021-es motorszabályokról szóló egyeztetések, a Forma-1 jelenlegi gyártói ugyanis megkérdőjelezték azt az elképzelést, mellyel a Liberty Media, valamint a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) előállt.

A Forma-1 tulajdonosa, illetve irányító testülete még tavaly októberben jelentette be, hogyan is képzeli el néhány év múlva a száguldó cirkusz motorszabályait.

Az egyeztetések azóta is folynak a témában, és korábban a gyártók jelezték, készek arra, hogy a terveknek megfelelően lemondjanak a hőenergia-visszanyerő rendszerek [MGU-H] használatáról. Az FIA azt remélte, június végéig sikerül véglegesíteni a 2021-től érvényes szabályokat.

A legfrissebb lapértesülések szerint azonban a Stratégiai Munkacsoport múlt heti ülése után a gyártók visszakoznak, és inkább megtartanák a jelenlegi hardvercsomagot – beleértve az MGU-H-t is.

A jelenlegi motorszállítók azzal érvelnek, hogy mindezidáig egyetlen új gyártó sem jelezte csatlakozási szándékát – márpedig ez volt az egyik célja az egyszerűbb erőforrásoknak.

A Porsche érintett volt a 2021-es motorszabályokról szóló egyeztetésekben – akárcsak annak idején a Volkswagen, amikor a jelenlegi, V6-os hibrid motorokról folytak az egyeztetések. Döntést viszont nem hoztak az F1-es program elindításáról.

Nemcsak a Porsche, hanem az Aston Martin is érdeklődik az F1 iránt, mindezidáig azonban ők sem jelezték, hogy 2021-től motorokat szállítanának a száguldó cirkuszba. Ráadásul az autógyártó partnere, a Red Bull Racing nemrég több évre szóló motorszerződést jelentett be a Hondával.

Emiatt a jelenlegi gyártók nem látják indokoltnak azt, hogy ilyen hatalmas beruházásba kényszerítsék őket a motorspecifikáció megváltoztatásával. Hajlandóak viszont nagyobb hangsúlyt fektetni az egyéb kulcsterületekre: például a hanghatás javítására, a nagyobb üzemanyag-felhasználásra a több motorerő érdekében, illetve néhány egységesített elem bevezetésére.

Görgess tovább, ez is érdekelhet!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS