Újabb Minardira lenne szüksége a Forma-1-nek - F1VILÁG.HU

Újabb Minardira lenne szüksége a Forma-1-nek

A Haas csapatfőnöke, Günther Steiner azt mondja, a Forma-1-nek szüksége lenne olyan csapatokra, mint annak idején a Minardi volt, manapság ugyanis a fiatal tehetségek nehezen jutnak csak lehetőséghez a királykategóriában.

A Minardi csapata 1985-től 2005-ig szerepelt a Forma-1-ben, egészen addig, míg a Red Bull fel nem vásárolta, hogy megalapítsa a Toro Rosso alakulatát.

A faenzai kiscsapat annak idején olyan nagyszerű F1-es versenyzők karrierjét indította útnak, mint Fernando Alonso, Giancarlo Fisichella, Jarno Trulli, vagy éppen Mark Webber.

Azok után, hogy a sereghajtónak számító HRT, Caterham és Manor is eltűnt mostanra a Forma-1-ből, a fiatal tehetségeknek nagyon nehéz dolguk van, ha be szeretnének jutni a királykategóriába.

A legfrissebb hírek szerint a Sauber lehet az, mely jövőre teret adhat az ifjoncoknak, a Ferrarival kötött motorszerződés értelmében ugyanis jó esély van rá, hogy a maranellóiak ifjú versenyzői, Antonio Giovinazzi és Charles Leclerc jövőre bemutatkozhatnak a Forma-1-ben.

„A nehézséget az okozza az ifjú versenyzők számára, hogy jó időben kell jó helyen lenniük” – mondta Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke. „Mást nem lehet tenni, momentán még ülést sem vehetsz magadnak.”

„Amikor itt volt a Minardi, talán örültek az utolsó helynek is – az ő küldetésük ugyanis az volt, hogy felhozzák a versenyzőket. Jó, az utolsó helynek talán nem örültek, de együtt tudtak élni vele, mert ez volt az üzleti modelljük – hogy fejlesszék a versenyzőket. És ez egy jó üzleti modell.”

„Olyan ez, mint amikor [Daniel] Ricciardo a HRT-nél versenyzett. Tudtuk, hogy nem fog ott elérni semmit, de tapasztalatot gyűjtött. Most viszont erre nincs lehetőség.”

„Lehet, hogy jó, hogy nincsenek már ilyen csapatok, akik a mezőny végén kullognak, de talán ez rossz dolog…”

Steiener azt mondja, a nagycsapatok vonakodnak attól, hogy fiataloknak adjanak lehetőséget, mert azok nem rendelkeznek Forma-1-es tapasztalattal, manapság ugyanis óriási a különbség a Forma-2-es, valamint az új generációs F1-es autók között.

„Azt gondolom, Leclerc és Giovinazzi is kiváló versenyzők, remek potenciállal rendelkeznek. Ami a Ferrarit és a Mercedest illeti, a következő remek versenyzők vélhetően tőlük kerülnek ki. De hogy miképp kapnak ülést… Az F1 ebből a szempontból nagyon nehéz dolog.”

„Az F2 és az F1 két nagyon eltérő széria, hatalmas a különbség. Szóval szükség van némi tanulásra. Egyből bedobni Charles-t vagy Antoniót a Ferrarihoz, óriási kockázat. Elsülhet jól, de nagyobb esély van rá, hogy rosszul alakulnak a dolgok, mert nagyon nagy az elvárás, könnyű hibázni.”

„Ez a sport nagyon összetett, fiatalon hibázik az ember, mert nincs tapasztalata. A tapasztalatot nem lehet megvásárolni – ahhoz időre van szükség.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!