Újabb szabályt tisztázhatnak a Ferrari miatt - F1VILÁG.HU

Újabb szabályt tisztázhatnak a Ferrari miatt

A McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh elárulta, hogy indítványozni fogják a szezonközi teszttilalomra vonatkozó szabályok újbóli átvizsgálását, miután a Ferrari arra használta filmforgatásra fenntartott napján, hogy letesztelte új kipufogórendszerét.


A McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh elárulta, hogy indítványozni fogják a szezonközi teszttilalomra vonatkozó szabályok újbóli átvizsgálását, miután a Ferrari arra használta filmforgatásra fenntartott napján, hogy letesztelte új kipufogórendszerét.

Bár egy technikai sportban igen meglepő, a tavalyi évtől tilos a szezonközi tesztelés a Forma-1-ben, ám a csapatoknak egy évadban nyolc napjuk van arra, hogy egyenes vonalú aerodinamikai tesztet hajtsanak végre, de azt is újoncokkal.

Igen ám, de a csapatoknak arra is van lehetőségük, hogy filmforgatás céljából, bizonyos korlátozások – extra kemény gumik használata, napi maximum 100km – mellett versenyzőiket is pályára küldhessék.

Ezt használta ki a Ferrari az elmúlt hétvégén, mikor Fernando Alonsót beültette az egyik átalakított F10-es versenygépbe, aki így – ugyan egyáltalán nem ideális körülmények között – kipróbálhatta az új fejlesztéseket, ami néhány riválisnál kiverte a biztosítékot.

„Nem gondoltam, hogy a szabályok tisztázásra szorulnak, de néhányat mégiscsak át kell futnunk, és világossá kell tennünk” – mondta Whitmarsh, aki egyébként a Forma-1-es Csapatok Szövetségének (FOTA) elnöke is egyben.

„Meg fogjuk vizsgálni, és tisztázni fogjuk a szabályokat. Mivel ezt én kezdeményezem, már most megerősíthetem, hogy mi nem fogjunk filmforgatás címszó alatt tesztelni a következő versenyen bevetésre kerülő csomagunkat.”

„Egy egyenes vonalú tesztet fogunk végrehajtani, amire a szabályok szerint lehetőségünk van, és egy napot elfogyasztunk a keretünkből. Úgy gondoljuk, hogy ez a sportszerű, és ez a helyes módja a szezonközi tesztelésnek.”

„A Forma-1 egy hihetetlenül versenygépes üzlet, és mindenki megpróbál hasznot húzni a kétértelmű dolgokból. Az én angol értelmezésemben azonban ez nem kétértelmű, de más csapatok nyilván másképpen gondolkodnak erről.”

„Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ezektől a kétértelmű dolgoktól, és értelmezésektől minél előbb megszabaduljunk” – tette hozzá Whitmarsh.

A McLaren csapatfőnöke továbbá úgy gondolja, hogy mivel egyre jobb a gazdasági helyzet, célszerű lenne újragondolni a szezonközi teszttilalomra vonatkozó szabályokat.

„Úgy gondolom, hogy egy kis tesztelés a Forma-1-ben helyes dolog lenne” – folytatta. „Az elmúlt időben komoly intézkedéseket kellett tennünk, a világban és a Forma-1-ben uralkodó válság miatt, de szerintem látva, hogy egyre jobba helyzet a gazdaságban, visszatérhetnénk a teszteléshez.”

„A Forma-1 az autók futtatásáról szól. Úgy gondolom, hogy a versenyzők szeretnek tesztelni, a csapatok is szeretnek tesztekre utazni, hogy fejlesszék az autóikat, így szerintem jó dolog lenne fokozatosan visszatérni ehhez.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!