Friss hírek

Változik a kerékcsere szabály a Forma-1-ben

A Forma-1-es csapatok egy duplán bebiztosított kerékelhagyás-gátló rendszerrel kell, hogy rajthoz álljanak a szeptemberben esedékes Szingapúri Nagydíjtól, a bokszutcai biztonság javítása érdekében.A Forma-1-es csapatok egy duplán bebiztosított kerékelhagyás-gátló rendszerrel kell, hogy rajthoz álljanak a jövő hónapban megrendezésre kerülő Szingapúri Nagydíjtól, a bokszutcai biztonság javítása érdekében.

Hirdetés
 

Azt követően, hogy a Német Nagydíjon kis híján tragédia történt, mikor Mark Webber egyik hátsó kereke elszabadult a rossz rögzítés miatt, és eltalálta a FOM egyik operatőrét – akinek bordái törtek – az FIA minden eddiginél szigorúbb szabályok bevezetését sürgeti.

A Magyar Nagydíjtól már csak a bokszutca falán dolgozhattak az operatőrök és meghatározott számú médiaképviselő kapott belépési engedélyt az edzésekre, az FIA tovább ment és mélyreható elemzése után úgy döntött, hogy még szigorúbban szabályozza a kerékelhagyás-gátló rendszereket.

Bár a szabályzat eddig is kimondta, hogy szükséges egy blokkoló rendszer, ám annak kivitelezése a csapatokra volt bízva, nem volt specifikálva. Erről azonban kiderült, hogy csak abban az esetben működőképes, ha a kerék korrekt módon lett rögzítve.

Éppen ezért az egyszer biztosított rendszert egy duplán biztosított veszi át a Szingapúri Nagydíjtól. Az első gát akkor lép életbe, ha egy jól rögzített kerék próbálna leválni, a második viszont akkor, ha a rögzítés nem volt tökéletes, ami a bokszkiállások alkalmával lehetséges.

A csapatok a nyári szünetben értesítve lettek erről, így egyesek már a múlt hétvégi Belga Nagydíjon ki is próbálták azt. A McLaren sportigazgatója, Sam Michael a következőket mondta: „Pénteken kipróbáltuk Belgiumban, és bizonyára ismét próbára tesszük azt pénteken Monzában.”

„Egy kicsit más, főleg úgy, hogy azon a területen módosítottak, ahol minden ezred számít, így akár relatíve komoly különbséget is eredményezhet. Egy apró módosítás is boríthatja a design-t és felboríthatja az egész rutint.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Változik a kerékcsere szabály a Forma-1-ben
Kína helyett Portugáliában rendezhetnek F1-es futamot jövőre
Gasly szerint még több potenciál van az Alpine-ban, mint várta
Palou lesz a McLaren egyik tartalékosa 2023-ban
Aktív aerodinamikával hátráltatnák az élen haladó autót a Forma-1-ben
A Red Bullnál nem számítottak ennyire sikeres szezonra

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!