Vasseur Leclerc-ről: Az F1-ben muszáj valaki köré építeni a csapatot! - F1VILÁG.HU

Vasseur Leclerc-ről: Az F1-ben muszáj valaki köré építeni a csapatot!

HIRDETÉS
Nemcsak szemlélőként figyeli a Ferrarinál zajló munkát Charles Leclerc, a monacói versenyző abszolút kiveszi a maga részét abból – erről beszélt a minap egy interjúban az olasz csapatot irányító Fred Vasseur, aki szerint az ifjú versenyző elkötelezettsége megkérdőjelezhetetlen.
1 - GP ARABIA SAUDITA F1/2023 - GIOVEDI’ 16/03/2023    credit: @Scuderia Ferrari Press Office Charles Leclerc

Pedig Leclerc-rel kapcsolatban több pletyka is napvilágot látott nemrégiben a gyenge idénykezdet miatt: olasz sajtóértesülések szerint „nyílt titok”, hogy egyeztetéseket folytat a Mercedesszel, habár ezt ő maga cáfolta csütörtökön, Bakuban. A 25 esztendős versenyző leszögezte, számára a Ferrari a ’szerelemprojekt’, a Scuderia színeiben szeretne a csúcsra érni az F1-ben.

A maranellói istállót irányító Fred Vasseur szintén úgy látja, Leclerc szívét-lelkét beleadja a munkába, elmondása szerint pedig pontosan ez az, ami szükséges ahhoz, hogy mihamarabb sikeresek legyenek. 

„Egyértelműen részese a projektnek, ez pedig azt jelenti, hogy nem csak szemlélője. Érintett a csapat fejlődésében, a fejlesztésekben – mivel ő is folyamatosan fejleszti magát” – magyarázta a francia szakember. „A pályán és azon kívül is hozzátesz a teljesítményhez. És amíg kiveszi ebből a részét, jó úton járunk.”

Vasseur beszélt arról is, a Forma-1-ben szükség van arra, hogy egy csapat egy versenyző köré épüljön – szavaiból ítélve pedig úgy tűnik, Leclerc az, akire a patinás olasz istálló épít.

„Minden egyes istálló igaz, hogy mindig a versenyző köré építesz egy csapatot. Ha megnézzük az elmúlt 20 évet, vagy még annál is többet, láthatjuk, hogy az összes sikersztori az F1-ben időbe telt. De mindig arról volt szó, hogy egy csapat valaki köré, egy versenyző köré épült. Lewisra [Hamilton] is igaz ez a Mercedesnél.”

„És korábban igaz volt Michaelre is a Ferrarinál, és [Fernando] Alonsóra is a Renault-nál. Millió példát találni rá. Nem kétséges, hogy Charles egy fontos pillére a teljesítményünknek, és kiveszi a részét belőle az autóban ülve, és azon kívül is. És teljes mértékben támogatja a munka ezen részét. Én pedig meg vagyok győződve arról, hogy ez személyes elköteleződés is a részéről.”

Vasseur nyomatékosította, számára fontos, hogy versenyzője frusztrált legyen, ha a dolgok nem mennek jól – ez ugyanis annak a jele, hogy ki van éhezve a sikerre.

„A frusztráció jó. Nagyon dühös lennék, ha elégedettek lennének a mostani helyzettel. Kétszer volt már az első sorban. Először kiesett, aztán másodszorra büntetést kapott. A melbourne-i nem élete hétvégéje volt. Ha három ilyen verseny után nem frusztrált, az a dráma, és akkor hagyja inkább abba!”

„Meg kell értenünk, mi ment jól, és mi nem. És azt gondolom, jól meg tudtuk vitatni ezt. És így tudunk fejlődni.”

Hirdetés

Arra a kérdésre, hogy beszélt-e már Leclerc-rel 2024 végéig szóló szerződésének meghosszabbításáról, Vasseur így felelt: „A szezon során megtesszük majd. Még több mint egy évre szól a szerződése, lesz időnk bőven arra, hogy megvitassuk. Szerintem nem ez a megfelelő pillanat erre.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!