Végzett az elemzéssel a Pirelli, jönnek az új gumik

A Magyar Nagydíjtól kezdődően teljesen új abroncsokat bocsát a Forma-1-es csapatok rendelkezésére a királykategória kizárólagos gumiszállítója, a Pirelli a további problémák elkerülése érdekében.A Magyar Nagydíjtól kezdődően teljesen új abroncsokat bocsát a Forma-1-es csapatok rendelkezésére a királykategória kizárólagos gumiszállítója, a Pirelli, hogy megakadályozza a Silverstone-ban látott gumiproblémák megismétlődését.

Azt követően, hogy mintegy 48 órán át elemezte a Brit Nagydíjon begyűjtött bizonyítékokat, a Pirelli úgy döntött, teljes mértékben újragondolja gumigyártási politikáját.

A múlt hétvégi silverstone-i megmérettetésen számos versenyző kapott bal hátsó defektet, a gumigyártó pedig a versenyt követően nem tudott azonnali válaszokat arra a kérdésre, hogy miért is történt mindez.

Az idő márpedig sürgette a vállalatot, hiszen hétvégén már ismét harcba szállnak a Forma-1 csapatai, a Német Nagydíjat tartják ugyanis a Nürburgringen alig néhány nap múlva.

A Pirelli végül úgy döntött, a soron következő megmérettetésen a csapatok megkapják azokat a kevlárgyűrűs abroncsokat, melyeket a Kanadai Nagydíj pénteki edzésnapján próbálhattak ki.

A július végi Magyar Nagydíjtól kezdve pedig teljesen új gumikat vezet be a gumigyártó, mely kombinálja a 2012-es abroncsszerkezetet az idei keverékekkel. Ezeket a termékeket a mezőny először a július 17-19. között esedékes fiatalok tesztjén próbálhatja ki először, ahol a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) döntése értelmében aktív versenyzők is pályára gurulhatnak.

A Pirelli az alapos vizsgálatokat követően arra a megállapításra jutott, a silverstone-i gumiproblémákat több tényező összjátéka okozta – ezek a meghibásodások teljes mértékben függetlenek azoktól a futófelület-leválásoktól, melyeket korábban tapasztaltak bizonyos csapatok.

A gyártó szerint az alacsony guminyomás (mely esetenként alacsonyabb volt a Pirelli által javasoltnál), az extrém kerékdőlés és a magas silverstone-i kerékvetők – főleg a 4-es kanyarban – együttesen idézték elő a defekteket, mint ahogy komoly szerepet játszott a csapatok azon akciója is, miszerint felcserélték a két hátsó kereket, minek következtében a gumik rossz oldalára extra nyomás nehezedett. Az F1Világ.hu múlt hónapban számolt be arról, néhány csapat már a téli tesztek óta kísérletezik az abroncsok felcserélésével, meglepő módon ugyanis ezzel a módszerrel hatékonyabban tudják működtetni a gumikat.

Annak érdekében, hogy a jövőben ne forduljanak elő hasonló problémák, a Pirelli szeretné kötelezővé tenni a valós idejű adatszolgáltatást a gumikra vonatkozóan – beleértve a guminyomást és a kerékdőlést. A vállalat emellett a kerékdőlést és a guminyomást is limitálná, sőt, a Németországban használatba kerülő abroncsok felcserélése is szigorúan tilos lesz.

„A Silverstone-ban történtek teljesen váratlanok voltak, először fordult elő ilyen a Pirelli több mint egy évszázados motorsport-történelmében” – mondta Paul Hembery, a gumivállalat motorsport-főnöke.

„Ezek az események – melyek alaposan felzaklattak minket – hangsúlyozták, hogy sürgős változtatásra van szükség, melyeket mi már korábban javasoltunk. Ezek a változtatások pedig mér pénteken, az első németországi szabadedzésen életbe lépnek.”

Hembery kifejtette, valójában az idei abroncsok nem jelentek biztonsági kockázatot mindaddig, amíg a csapatok megfelelően használják őket.

„Szeretném ismét hangsúlyozni, hogy a 2013-as abroncsok teljes mértékben biztonságosak – ha megfelelően használják azokat. A Silverstone-ban történtek arra ösztönöztek bennünket, hogy teljes hozzáférést kérjünk a valós idejű gumiadatokhoz, hogy biztosítani tudjuk a megfelelő használatot és fejlesztéseket. Amíg a szabályok változtatására várunk, addig könnyebben kezelhető abroncsokat vezetünk be.”

Görgess tovább, ez is érdekelhet!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS