Verstappen 5 helyes rajtbüntetést kap Katarban! - F1VILÁG.HU

Verstappen 5 helyes rajtbüntetést kap Katarban!

HIRDETÉS
5 rajthelyes büntetéssel sújtották a Forma-1-es Katari Nagydíj versenybírói a világbajnoki éllovas Max Verstappent.
DOHA, QATAR - NOVEMBER 19: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Red Bull Racing RB16B Honda during practice ahead of the F1 Grand Prix of Qatar at Losail International Circuit on November 19, 2021 in Doha, Qatar. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

A holland versenyzőt vasárnap, magyar idő szerint délelőtt 11 órára idézték be a stewardok, miután a szombati időmérő edzésen figyelmen kívül hagyta a dupla sárga zászlós jelzést.

A versenybírók a rendelkezésre álló bizonyítékok – videófelvételek és telemetriai adatok – tanulmányozása mellett meghallgatták Verstappent, végül úgy döntöttek, hátrébb sorolják a Red Bull versenyzőjét.

Verstappen a 2. helyen végzett az időmérőn, a versenybírók pedig 5 rajthelyes büntetést osztottak ki neki.

A versenybírók indoklásukban azt írják, a 16-os kanyar kijáratán, a 16.6-os zászlós pontnál dupla sárga zászlós jelzés volt érvényben. A stewardok hozzátették, a zászlójelzések mellett a fényjelző panelek valóban nem működtek, és a versenyző kormányán sem jelentek meg a figyelmeztető jelzések, ám emlékeztettek arra, a sportszabályzat szerint a pilótáknak önállóan, segítség nélkül kell vezetniük versenyautóikat.

A Nemzetközi Sportkódex H függeléke emellett megjegyzi, hogy a zászlójelzések és a fényjelző panelek ugyanolyan jelentéssel bírnak, tehát a zászlójelzéseket is figyelembe kell venniük a versenyzőknek.

A Red Bull egyébként azzal érvelt, hogy az FIA erre szolgáló rendszerében 34 másodperccel azelőtt, hogy Verstappen elért volt a sárga zászlókhoz, kikapcsolták a „sárga szektor” jelzést, a versenybírók szerint ugyanakkor a versenyző felelőssége az, hogy észrevegye a dupla sárga zászlós jelzést, és lassítson. A stewardok kiemelték azt is, a Verstappen és a Red Bull közti rádiókommunikációt meghallgatva kiderült, a csapat egyetlen alkalommal sem jelezte a holland pilótának, hogy veszély van a pálya utolsó szakaszán.

A versenybírók Valtteri Bottast 3 rajthelyes büntetéssel sújtották a szimpla sárga zászlós jelzés figyelem kívül hagyása miatt, Carlos Sainzot viszont nem büntették meg.

Verstappen jelenleg 14 pontos előnnyel vezeti a pontversenyt Lewis Hamilton előtt. A Katari Nagydíj magyar idő szerint 15 órakor kezdődik.

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!