Friss hírek

Verstappen 5 helyes rajtbüntetést kap Katarban!

5 rajthelyes büntetéssel sújtották a Forma-1-es Katari Nagydíj versenybírói a világbajnoki éllovas Max Verstappent.

A holland versenyzőt vasárnap, magyar idő szerint délelőtt 11 órára idézték be a stewardok, miután a szombati időmérő edzésen figyelmen kívül hagyta a dupla sárga zászlós jelzést.

A versenybírók a rendelkezésre álló bizonyítékok – videófelvételek és telemetriai adatok – tanulmányozása mellett meghallgatták Verstappent, végül úgy döntöttek, hátrébb sorolják a Red Bull versenyzőjét.

Hirdetés
 

Verstappen a 2. helyen végzett az időmérőn, a versenybírók pedig 5 rajthelyes büntetést osztottak ki neki.

A versenybírók indoklásukban azt írják, a 16-os kanyar kijáratán, a 16.6-os zászlós pontnál dupla sárga zászlós jelzés volt érvényben. A stewardok hozzátették, a zászlójelzések mellett a fényjelző panelek valóban nem működtek, és a versenyző kormányán sem jelentek meg a figyelmeztető jelzések, ám emlékeztettek arra, a sportszabályzat szerint a pilótáknak önállóan, segítség nélkül kell vezetniük versenyautóikat.

A Nemzetközi Sportkódex H függeléke emellett megjegyzi, hogy a zászlójelzések és a fényjelző panelek ugyanolyan jelentéssel bírnak, tehát a zászlójelzéseket is figyelembe kell venniük a versenyzőknek.

A Red Bull egyébként azzal érvelt, hogy az FIA erre szolgáló rendszerében 34 másodperccel azelőtt, hogy Verstappen elért volt a sárga zászlókhoz, kikapcsolták a „sárga szektor” jelzést, a versenybírók szerint ugyanakkor a versenyző felelőssége az, hogy észrevegye a dupla sárga zászlós jelzést, és lassítson. A stewardok kiemelték azt is, a Verstappen és a Red Bull közti rádiókommunikációt meghallgatva kiderült, a csapat egyetlen alkalommal sem jelezte a holland pilótának, hogy veszély van a pálya utolsó szakaszán.

A versenybírók Valtteri Bottast 3 rajthelyes büntetéssel sújtották a szimpla sárga zászlós jelzés figyelem kívül hagyása miatt, Carlos Sainzot viszont nem büntették meg.

Verstappen jelenleg 14 pontos előnnyel vezeti a pontversenyt Lewis Hamilton előtt. A Katari Nagydíj magyar idő szerint 15 órakor kezdődik.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!