Verstappen: A bajnoki cím a családomnak és a barátaimnak is sokat jelent! - F1VILÁG.HU

Verstappen: A bajnoki cím a családomnak és a barátaimnak is sokat jelent!

10 rajtelsőség és 10 futamgyőzelem után megszerezte a világbajnoki címet a 2021-es Forma-1-es idényben Max Verstappen. A holland pilóta azt mondja, bár élete célját elérte, ő ugyanaz az ember marad.

Sikerült már feldolgozni, hogy te vagy a Forma-1 új világbajnoka?

„Lassacskán leülepszik a dolog, nagyszerű érzés. Abszolút csapatmunka volt. Természetesen lenyűgöző dolog megnyerni az egyéni bajnoki címet, de a többiek, és persze a gyárban dolgozók nélkül ez nem sikerült volna, hiszen folyamatosan azon dolgoztak, hogy gyorsabbá tegyék az autót.”

Változik valami azt követően, hogy elérted a célod?

„Nem változtatja meg az életem, hiszen ugyanaz az ember vagyok, ugyanazok a barátaim, ugyanabban a lakásban élek… De elértem életem célját. Ám hogy hogyan élem az életemet, az ugyanaz marad.

Ez a bajnoki cím a családomnak és a barátaimnak is sokat jelent. Főleg a barátaimnak, akik láttak felnőni, és tudják, hogy mivel töltöttem az időmet. Kisgyerekkorom óta ez volt az álmom. Szerencsére sok családtagom, illetve közeli barátom, akiket ugyanúgy a családomnak tartok, ott voltak vele a hétvége során, emiatt pedig még különlegesebb volt. Ez egy utazás volt számomra, de a családom számára is, szóval az, hogy ezt elérhettem, nekik is köszönhető.”

Nagyon komoly év volt az idei. Hogyan értékelnéd az elmúlt idényt?

„Alapvetően azt gondolom, jó szezon volt, elégedettek lehetünk vele” – mondta a holland versenyző. „Volt sok győzelmünk és remek pillanatunk. Emellett pedig volt néhány balszerencsés momentum is, amiket nem tudtunk kontrollálni, de néha ilyen az autóversenyzés.”

„A korábbi évekhez képest sokkal versenyképesebbek voltunk, és nyilván most a bajnoki címért harcolhattunk.”

Sok trófeát bezsebeltél idén, van olyan, ami kiemelkedik mind közül?

„A monacói győzelem igazán jó volt, de a két ausztriai diadal is. Ezekre emlékezni fogok. És persze a hazai, zandvoorti győzelem is óriási volt, nagyon boldog voltam, amikor átszeltem a célvonalat, és nyertem a rengeteg holland szurkoló előtt.”

Az RB16B jelű modellt még februárban próbáltad ki először Silverstone-ban. Mennyit fejlődött azóta?

„Az autó folyamatosan fejlődött. A bakui defekt után a gumik egy kicsit változtak, ami szintén sokat számított, de összességében az autót egyre élvezetesebb volt vezetni. És gyorsabb is lett! Összességében azt gondolom, remek előrelépéseket tettünk az idény során.”

Nagyon izgalmas évünk volt, feszült és drámai bajnoki csatával. Érezhető volt ez a gyárban vagy a garázsban?

„Hogy őszinte legyek, nem! Mindenki hihetetlenül keményen dolgozott, folyamatosan gőzerővel nyomtuk, de ez minden egyes évben így volt, mióta elkezdtem az F1-ben. Egyszerűen most arról volt szó, hogy az autó jobban összeállt. Megértettük tavaly az RB16-os gyengeségeit, és próbáltuk orvosolni azokat. De a munkához való hozzáállás, a motiváció ugyanaz csapaton belül. A győzelem talán egy kis extra motivációt jelent, de mindenki teljesen elkötelezett volt kezdettől fogva.”

Ez volt a Honda utolsó versenye a Red Bull Racinggel. Te végigkísérted a közös útjukat, hogyan írnád le a velük való kapcsolatot?

„Nagyon-nagyon jónak és élvezetesnek! Kezdetben sok kívülálló megkérdőjelezte a kommunikációt a két kultúra között, de nagyon jól működött. Rengeteg különleges emlékem van a Hondával.”

És mi a helyzet az idei új csapattársaddal? Hogyan illeszkedett be Checo a garázsba?

Szórakoztató volt. Nagyon jól érzem magam Checóval, nagyszerű csapattárs! Remekül tudunk együtt dolgozni, szóval minden nagyon pozitív volt. Nyilván mindenki számára kellemesebb a garázsban, ha a versenyzők kapcsolata jó. És persze nekünk is kellemesebb!

„Már az utolsó verseny alatt is mondtam, hogy Checo egy legenda! Amit értem tett ezen az utolsó versenyen, hogy lecsökkentsem a hátrányomat, ahogy védekezett… Hihetetlen. Az biztos, hogy nélküle nem lennék világbajnok. Szóval sokkal jövök neki!”

Mi jön ezután?

„Nagyszerű, hogy a tagja lehetek ennek a csapatnak, és már a szezonzárón is elmondtam, amikor dúltak bennem az érzelmek, hogy 10-15 évig tudnám még ezt csinálni velük. Mivel semmi okom sincs a távozásra, és remek a kapcsolatom mindenkivel – szóval sokáig itt akarok még lenni.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!