Verstappen az adatok helyett inkább a megérzéseire szeret támaszkodni - F1VILÁG.HU

Verstappen az adatok helyett inkább a megérzéseire szeret támaszkodni

HIRDETÉS
A Red Bull Forma-1-es csapatának ifjú titánja, Max Verstappen azt mondja, bár édesapja, Jos 17 éve versenyzett utoljára a száguldó cirkuszban, rengeteget általa tanított trükköt hasznosítani tud ma is a versenypályán.
MONTMELO, SPAIN - FEBRUARY 27:  Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing looks on in the garage with father Jos Verstappen during day one of Formula One winter testing at Circuit de Catalunya on February 27, 2017 in Montmelo, Spain.  (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

Verstappen tavaly a Mercedesek legfőbb kihívója volt a világbajnokság során, és bár a trófeára nem volt esélye, két futamgyőzelmet azért szerzett.

Sokszor halljuk, a mai Forma-1-es versenyautók rendkívül komplikált gépezetek, a versenyzők pedig mérnökeikkel közösen órákat töltenek el azzal egy versenyhétvége során, hogy a pályán gyűjtött adatokat elemzik.

Max Verstappen viszont azt mondja, ő nem ilyen: inkább hagyatkozik megérzéseire, mint a gigabájtnyi adatokra – ezt pedig édesapjától tanulta.

„Ezt az ember már gokartozás közben is gyakorolja” – mondta a holland versenyző. „Természetesen ott nincsenek szárnyak, de lehet szimulálni a különféle dolgokat, nemde?”

„Ezt tanította nekem édesapám is: néha kiküldött a pályára, de változtatott valamit a gokarton. Azt viszont nem árulta el, hogy mit, és nekem kellett ráéreznem, hogy ez min is változtatott. És pontosan így értjük meg jól az új elemeket, amik felkerülnek az autóra. De azt is mondta nekem: ’Ha nem érzel semmit, ne mondj semmit, ne hazudj!’.”

„És ez jó dolog, mert a Forma-1 is ugyanígy működik.”

Verstappen édesapja 106 F1-es versenyen állt rajthoz, és versenyzett a Benetton, az Arrows, valamint a Minardi színeiben. Mindössze 2 dobogós eredményt szerzett, míg Max a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjon 10. F1-es győzelmét aratta. A fiatal pilóta elárulta, ő a mai napig kissé régimódian áll hozzá a versenyzéshez.

„Hogy őszinte legyek, ha feltesznek egy új első szárnyat az autóra, nekem nem kell megnéznem az adatokat, hogy megerősítést nyerjen. Kimegyek a pályára, és érzem, akár alulkormányzott akár túlkormányzott, több-e a tapadás a kanyar közepén, vagy bármi. Az adatok a csapatnak vannak csak, hogy megerősítsék azt, amit én mondok. Nekem nem kell felcsapnom a laptopomat, hogy azt mondjam, ’ó ne, ez valójában azt csinálta’. Ez hiba volna.”

„Nem kell az adatokat nézni ahhoz, hogy változtassunk az autón, az ember beszél a mérnökével. Legalábbis én így dolgozom most a mérnökömmel. Nem kell megnézni minden egyes kanyart. És működik. Nem kell kinyitnom a laptopomat egy versenyhétvége során…”

Hirdetés

„Ez azért van, mert a határon autózunk.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!