Verstappen: Az F1-nek szüksége lenne egy diktátorra

Fotó: Red Bull Racing
MONTREAL, QUEBEC - JUNE 08: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB15 on track during final practice for the F1 Grand Prix of Canada at Circuit Gilles Villeneuve on June 08, 2019 in Montreal, Canada. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // AP-1ZK7UA4XD2111 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
A Red Bull ifjú titánja, Max Verstappen azt mondja, a Forma-1-nek szüksége lenne egy diktátorra, hogy kézben tartsa a szabályokat, jelenleg ugyanis a csapatok túlságosan saját érdekeikre fókuszálnak.

Csütörtök este jelentették be, az új, 2021-ben érvénybe lépő regulákat csak októberben véglegesítik, a Forma-1-es csapatok pedig a királykategória vezetőivel addig is folytatják az egyeztetéseket az új regulákról.

„Mindenki a saját érdekében beszél. A Mercedes természetesen elégedett a jelenlegi szabályokkal. Szerintük csak apró módosításokra van szükség. Azok a csapatok pedig, melyek nem szerepelnek jól jelenleg, természetesen más regulákat akarnak, de talán kisebb szavuk van ebben” – mondta Verstappen.

„Ha Ferrari-motor van egy kisebb csapat autójában, akkor az a Ferrari oldalán áll, ha a Mercedes motorja, akkor a Mercedesén. Rengeteg politika húzódik a dolog mögött. Szóval kellene egyvalaki a FOM-nál, vagy az FIA-nál, aki azt mondja, ’oké srácok, ez van!”

Verstappen szerint az F1-ben stabilabb szabályokra lenne szükség ahelyett, hogy folyamatosan változtatnak a regulákon annak érdekében, hogy megváltoztassák az erőviszonyokat, vagy megállítsák egy adott csapat dominanciáját.

„Egy csapat mindig jobb munkát fog végezni az adott szabályokkal, mint a többiek. Szerintem sokkal jobb, ha hosszú ideig változatlanok maradnak a regulák, mert akkor minden összeáll.”

„Egy ponton azt kellene mondani: ezek a szabályok, és ezek is maradnak 10 évig. És 5-6 év után azt látnánk, hogy a mezőny tényleg elkezd összeállni. És azt gondolom, hogyha tavaly békén hagytuk volna a szabályokat, és nem változtattunk volna az első szárnyakon, meg ilyesmi, akkor most szorosabb lenne a küzdelem.”

Miközben a 2021-es szabályok tekintetében a legnagyobb figyelmet az egyenlő pénzügyi feltételek megteremtése jelenti, Verstappen szerint a legfontosabb az lenne, hogy megváltoztassák a gumik karakterisztikáját, illetve azt, ahogy a leszorítóerőt generálják.

„A legnagyobb problémánk nekünk, versenyzőknek, hogy nem nyomhatjuk, amikor valaki mögött autózunk, mert a gumik túlmelegszenek. Nem lehet követni a másikat, mert túl sok leszorítóerőt veszítünk” – magyarázta a Red Bull versenyzője.

„Ezek a legfontosabb dolgok, melyeken változtatnunk kell a nagyobb nézettség érdekében. Bizonyos pályákon 1 másodperccel lassabban is tudsz menni, akkor sem fog megelőzni senki, mert nem lehet követni a másikat.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!