Verstappen: Az FIA úgy kezel minket, mintha amatőrök lennénk! - F1VILÁG.HU

Verstappen: Az FIA úgy kezel minket, mintha amatőrök lennénk!

Kifakadt a Nemzetközi Automobil Szövetségre (FIA) a Forma-1 világbajnoki címvédője, Max Verstappen, szerinte ugyanis úgy kezelik őket, mintha „amatőrök” lennének.

Mint idén már oly sokszor, a pályahatárok a Magyar Nagydíjon is komoly beszédtémát szolgáltatnak: a szombati időmérő edzésen Sergio Perez Q2-ben futott első köridejét törölték az 5-ös kanyarban vélt pályakiszélesítés miatt, ám miután az illetékesek felülvizsgálták az esetet, kiderült, hogy mégsem történt szabályszegés, így a mexikói visszakapta mért idejét.

Az incidens viszont elég volt ahhoz, hogy felborítsa a Red Bull időmérőre kialakított programját, Pereznek ugyanis egy második garnitúra gumit is fel kellett használni az időmérő második szakaszában. A rutinos pilóta nem is tudott jó eredményt elérni, végül csak 11. lett.

A Forma-1 idei versenyigazgatói, Niels Wittich és Eduardo Freitas idén szigorúan ellenőrzik, hogy a versenyzők betartják-e a pályahatárokat: idén minden esetben a fehér vonal külső széle jelenti a határt, aki egyik kerekével sem érinti azt, annak a köridejét törlik.

Pierre Gasly a szombati időmérőn ugyancsak pórul járt, ő már a Q1-ben kiesett, szintén azért, mert törölték köridejét, de az Osztrák Nagydíjon Sergio Perez úgy jutott tovább egyik időmérős szakaszból a másikba, hogy időközben kiderült, megszegte a pályahatárokra vonatkozó regulákat.

A világbajnoki címvédő Max Verstappen azt szeretné, ha az FIA „sokkal egyértelműbb és szigorúbb” lenne ebben a kérdésben, szerinte ugyanis kezd komikussá válni az, ami mostanában zajlik.

„Péntek este elkezdtek a 13-as kanyarról beszélni, annak kijáratáról, ott a pontozott vonal volt a pálya széle. Volt egy kerékvető és egy fehér vonal mellette, szerintem az a pálya széle. Annyi buta dolog van, ami miatt sokkal nehezebben tudják ellenőrizni ezt” – mondta a Red Bull versenyzője. „Nem tudom… Versenyzőként mindig segíteni akarunk, adunk tanácsokat is, de semmit sem hallgatnak meg, és számomra ez rettenetesen frusztráló!”

„Nem akarok harcolni velük, csak tanácsokat akarok adni nekik, de úgy tűnik, nem igazán érdekli őket. Sőt, azt érzem, hogy egy kicsit amatőrnek néznek bennünket. Nem hiszem, hogy ez rendben van így.”

Verstappen szerint a belső kamerás felvételeken gyakran nem látni pontosan, hogy egy adott versenyző eleget tett-e a szabályoknak, ezért sokkal keményebb határokat kellene meghúzniuk: például a sóderágyakat.

„Szerintem tehetnénk magunknak egy szívességet, és nagyban megkönnyítenénk a helyzetet, ha tennénk egy kis kavicsot a kijáratokra, vagy ilyesmi. Ausztriában például mi szükség van a pályahatárokról beszélni a 4-es és 6-os kanyarokban? Ott a sóderágy, ha pedig túl szélesen fordulsz, úgyis magadat bünteted meg, vagy megsérül a padlólemezed. Az autód lassabb lesz tőle.”

Hirdetés

„Rettentően megnehezítik a saját dolgukat. Az emberek persze azt mondják, ’oké, csak maradj a fehér vonalon belül’, de könnyebb mondani, mint megcsinálni.”

„De amit a pontozott vonalról mondtam, az is teljesen összezavar mindent.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

forma-1 rajt 2024

MEGJELENT!

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!