Verstappen egy századdal győzte le Leclerc-t a szuzukai pole-ért - F1VILÁG.HU

Verstappen egy századdal győzte le Leclerc-t a szuzukai pole-ért

HIRDETÉS
Max Verstappen szoros csatában győzte le a Ferrari két versenyzőjét a Japán Nagydíj időmérő edzésén. A Mercedesek péntek óta visszaestek, remekelt viszont a Q3-ba jutó Sebastian Vettel.
Max Verstappen Red Bull

A szombatra felszáradó pálya átírta az erőviszonyokat a pénteken vizes pályán látottakhoz képest, a legszembetűnőbb változást a Mercedes visszaesése jelentette, így a pole-ért a Red Bull és a Ferrari pilótái maradtak versenyben. A mezőnynek persze a szokottnál nehezebb dolga volt az autók beállításával száraz pályára, hiszen csak a szombat délelőtti szabadedzés állt ehhez rendelkezésükre.

A Q1-ben Verstappen rögtön letette a névjegyét a leggyorsabb idővel, míg az öt kiesőhelyen Alexander Albon, Pierre Gasly, Kevin Magnussen, Lance Stroll és Nicholas Latifi végzett – a 20.-ként záró utóbbi számára így semmi hatása a szingapúri futamon begyűjtött öt rajthelyes büntetésnek.

A korán búcsúzók közül Gasly volt a legdühösebb, aki alatt csúszkált az AlphaTauri az utolsó gyorskörében, a francia elmondása szerint azért, mert a bal első fék nem működött megfelelően. A csapatot a szezon végén elhagyó Gasly a rádióban ki is fakadt, amiért az ő autóján nem hajtották végre azt a módosítást, amit csapattársáén.

A Q2 végén George Russellnek kellett igyekeznie, hogy ne hulljon ki két egymást követő hétvégén a második szakaszban, és ezúttal sikerrel is vette ezt az akadályt. Verstappen ezúttal is beérte egyetlen gyorskörrel, így a hajrában csapattársa, Sergio Perez ugrott a tabella élére. Remekelt az Alpine, hiszen Alonso 2., Ocon pedig 4. helyen zárta a köztes szakaszt, és Baku óta először bejutott a legjobb tíz közé Sebastian Vettel is, aki az esélyekkel dacolva tartotta meg 100%-os Q3-as szereplését kedvenc pályáján.

Búcsúzott Daniel Ricciardo, Valtteri Bottas, Yuki Tsunoda, Guanyu Zhou, valamint Mick Schumacher, aki a pénteki balesetéért a csapattól kapott kritikákat követően bizonyult a Haas gyorsabbik autójának.

A Q3-ban az első gyorsköröket követően Max Verstappen állt az élre 1:29,304-es idővel, őt 2-4 tizeddel Leclerc és Sainz követte. A holland azonban ezt megelőzően meleg pillanatot okozott önmaga és Lando Norris számára a 130R-ben: a kivezető körében Verstappen alatt megcsúszott az autó ebben a balos törésben, a mögötte nagyobb sebességgel érkező mclarenesnek pedig balról a fűre kellett kormányoznia, hogy elkerülje az ütközést. Az FIA jelezte, az időmérő után vizsgálja a történteket.

Az utolsó gyorskörök során Leclerc jó helyzetben tűnt ahhoz, hogy megszerezze szezonbeli 10. pole-ját, ám végül 10 ezredmásodperccel elmaradt Verstappen mögött. Sainz is csupán 57 ezredes hátránnyal lett harmadik, és bár Verstappen nem javított, megőrizte az első helyet, ezáltal pedig az élről rajtolhat a vasárnapi Japán Nagydíjon – függően persze a vizsgálat eredményétől.

Perez teszi teljessé a második sort, aki mögött Ocon, Hamilton, Alonso és Russell következik. Vettel végül a 9. leggyorsabb lett, Norrist ugyanis meg tudta előzni.

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!