Verstappen győzött, a Ferrari leszerepelt Imolában! - F1VILÁG.HU

Verstappen győzött, a Ferrari leszerepelt Imolában!

HIRDETÉS
Magabiztos győzelmet aratott a Forma-1-es Emilia-Romagna Nagydíjon a Red Bull világbajnoki címvédője, Max Verstappen, miközben a Ferrari kiábrándítóan szerepelt, és a dobogót is elbukta hazai közönség előtt. A második helyen Sergio Perez míg a harmadikon Lando Norris futott be. A Mercedes becsületét George Russell mentette meg Imolában.
IMOLA, ITALY - APRIL 24: Max Verstappen of the Netherlands driving the (1) Oracle Red Bull Racing RB18 on track during the F1 Grand Prix of Emilia Romagna at Autodromo Enzo e Dino Ferrari on April 24, 2022 in Imola, Italy. (Photo by Clive Mason/Getty Images)

A pole pozícióból Max Verstappen várhatta a versenyt, a holland ugyanis nagy csatában legyőzte Charles Leclerc-t a szombati sprintfutamon, a Ferrari pilótája így csupán a 2. helyről várhatta a piros lámpák kialvását. A második rajtsorban Sergio Perez, valamint Carlos Sainz sorakozott, míg a Mercedesek csak a 11. és 14. helyekről kezdhették meg a szezon negyedik futamán.

SAINZ MÁR A RAJT UTÁN KIESETT!

A mezőny a délutáni eső miatt intermediate-abroncsokkal vágott neki a futamnak: Verstappen jól kapta el a rajtot, Leclerc kerekei azonban nagyon kipörögtek, így a monacói pozíciót veszített Perezzel , sőt, Lando Norrisszal szemben is. A második kanyarban aztán Daniel Ricciardo összeütközött Sainzcal, mindketten a sóderágyba csúsztak, és miközben a McLaren pilótája folytatni tudta a versenyt, a Ferrari spanyolja kiesett. A baleset miatt a biztonsági autót is pályára kellett küldeni.

Fotó: Red Bull Racing

A biztonsági autó a 4. kör végén hagyta el a pályát, Leclerc pedig keményen támadta Norrist, ám nem tudott az angol elé kerülni. A középmezőnyben Lewis Hamilton és Fernando Alonso is nagy csatát vívott egymással, a hétszeres világbajnok meg is előzte a spanyolt, és feljött a 11. helyre. Alonso autójának jobb oldala a küzdelmek során jelentősen meg is sérült, így a kétszeres világbajnok nem tudta folytatni a versenyt.

Leclerc a 8. körben támadást indított Norris ellen, és a 2-es kanyarban el is tudott menni a McLaren mellett. A monacói így feljött a 3. helyre, és üldözőbe vehette a két Red Bullt. Max Verstappen előnye ekkor már 6 másodperc volt.

A 12. körben George Russell is óriási csatát vívott Kevin Magnussennel: a brit megelőzte a Haas pilótáját, ám hibázott, így a dán ismét elé tudott kerülni. Nem sokkal később aztán a Mercedes versenyzője maga mögé utasította ellenfelét, és feljött az 5. helyre. Russell eztán Valtteri Bottast kezdte el támadni, és viszonylag gyorsan el is ment a finn mellett.

SZÁRAD A PÁLYA, JÖHETNEK A SLICKEK!

A pálya rohamos ütemben száradt, a csapatok viszont tartottak a további esőtől, így vonakodtak kihívni a versenyzőket slick-abroncsokért. A 16. kör végén aztán a McLaren kihívta Ricciardót a bokszba, autójára pedig a közepes keverékű, sima futófelületű gumikat szerelték! A 18. kör végén Perez is érkezett, ő is megkapta a közepes gumikat.

A 19. kör végén Verstappen, Leclerc és Norris is érkezett száraz pályás gumikért – Leclerc kerékcseréje elég lassúra sikeredett, így másodperceket veszített Verstappennel szemben, és éppen csak vissza tudott jönni Perez elé. A mexikói azonban az üzemmeleg gumikkal hamar támadásba lendült, és megelőzte a monacóit. Verstappen előnye 7,5 másodpercre nőtt Perezzel szemben.

Leclerc nagyon agresszíven támadta Perezt, a Red Bull versenyzője azonban állta a sarat, pár volt egy nagy hibája, ami miatt nem tudta leszakítani magáról a Ferrarit. Lewis Hamilton eközben képtelen volt beverekedni magát a pontszerzők közé. A 34. körben óriási csatát vívott Pierre Gaslyval, ám nem tudott előrébb jutni a 14. helyről.

A 38. körben Verstappen előnye már bő 12 másodperc volt az élen saját csapattársával szemben, és senkitől sem zavartatva óriási léptekkel haladt idei második futamgyőzelme felé.

Hirdetés

A 44. körben Leclerc érdeklődött a B-terv felől, a Ferrari azonban nem tartja azt elég jónak, így nem változtat a csapat. Yuki Tsunoda közben a 48. körben egy határozott manőverrel megelőzte Kevin Magnussent, a japán pilóta ezzel feljött a 8. helyre, és Sebastian Vettelt vehette üldözőbe.

A 49. körben Leclerc-t másodszor is a bokszba hívták friss gumikért: a monacói versenyző a piros jelölésű lágy gumikat kapta a verseny hajrájára. Bár a Ferrari versenyzője a kiállás miatt Lando Norris mögé esett vissza, a friss gumikon könnyen megelőzte a britet. A Red Bullnál azonnal reagáltak: ők is a bokszba hívták Sergio Perezt, a mexikói pedig kényelmesen vissza is jött a Ferrari pilótája elé. Egy körrel később aztán az élen autózó Verstappen is a bokszba hajtott lágy keverékű gumikért.

LECLERC HIBÁZIK, ELÚSZIK A DOBOGÓ!

Leclerc az üzemmeleg gumikkal hamar utolérte Perezt, az 53. körben azonban nagyot hibázott a sikánban, és a gumifalnak csúszott. Bár folytatni tudta, kénytelen volt a bokszba hajtani új gumikért és első szárnyért, így visszacsúszott a 9. helyre. A hiba után Leclerc elkezdett visszakapaszkodni, első körben Magnussent vadászta le, majd Vettelt és Tsunodát is maga mögé utasította.

KETTŐS RED BULL-GYŐZELEM IMOLÁBAN!

A szezon negyedik versenyén Max Verstappen végül magabiztos győzelmet aratott, megelőzve csapattársát, Sergio Perezt. A dobogó legalsó fokára a McLaren ifjú titánja, Lando Norris állhatott fel, George Russell pedig egy 4. hellyel mentette meg a Mercedes becsületét, a hajrában határozottan maga mögött tartva ValtterI Bottast.

Charles Leclerc végül csak a 6. helyen ért célba, megelőzve Tsunodát, Vettelt, Magnussent és Strollt. A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton csak a 14. helyen ért célba.

A Forma-1-es világbajnokság két hét múlva, Miamiban folytatódik.

Az Emilia-Romagna Nagydíj végeredménye:

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!