Verstappen győzött, Leclerc az élről esett ki Barcelonában - F1VILÁG.HU

Verstappen győzött, Leclerc az élről esett ki Barcelonában

HIRDETÉS
A Red Bull világbajnoki címvédője, Max Verstappen nyerte a 2022-es Forma-1-es szezon hatodik versenyét, a Spanyol Nagydíjat. A Ferrari monacói pilótája, Charles Leclerc motorhiba miatt az élről esett ki. A dobogóra Sergio Perez, valamint George Russell állhatott fel, míg Lewis Hamilton egy elsőkörös defekt után a mezőny végéről küzdötte fel magát az 5. helyre.
BARCELONA, SPAIN - MAY 22: Charles Leclerc of Monaco driving the (16) Ferrari F1-75 leads Max Verstappen of the Netherlands driving the (1) Oracle Red Bull Racing RB18 and the rest of the field at the start during the F1 Grand Prix of Spain at Circuit de Barcelona-Catalunya on May 22, 2022 in Barcelona, Spain. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

A pole pozícióból idén negyedszer Charles Leclerc vághatott neki a versenynek, mellette ott sorakozott a világbajnoki címvédő Max Verstappen. A második rajtsorban Carlos Sainz és George Russell, míg a harmadikban Sergio Perez és Lewis Hamilton foglalhatott helyet. A Forma-1 mezőnyét nagy hőség fogadta Barcelonában, így a gumikezelés kulcsfontosságúnak ígérkezett az idei világbajnokság hatodik versenyén.

A RAJT

Lewis Hamilton a közepes keverékű gumikkal vágott neki a versenynek, mindenki más a lágy abroncsokat választotta az első etapra. Charles Leclerc szépen kapta el a rajt pillanatát, visszaverte Verstappen támadásait, a hazai közönsége előtt versenyző Sainz azonban nem remekelt a nyitókörben: George Russell-lel és Sergio Perezzel szemben is pozíciót veszített. A 4-es kanyar előtt Kevin Magnussen támadta Hamiltont, a dán nagyon agresszív volt, a két autó pedig összeütközött. Magnussen a sóderágyba csúszott, de folytatni tudta, míg a hétszeres világbajnok egy defekt után a bokszba kényszerült. Mick Schumacher első köre viszont jól sikerült, a német a 6. helyre jött fel.

Fernando Alonso motorcsere miatt csak a mezőny végéről rajtolhatott, a 7. körben azonban már Sebastian Vettelt előzte meg, és jött fel a 13. helyre.

SAINZ ÉS VERSTAPPEN HIBÁZIK!

Eközben Carlos Sainz a barcelonai pálya 4-es kanyarjában hibázott és a sóderágyba csúszott. A spanyol szerencsére folytatni tudta, ám visszaesett a 11. helyre. A 9. körben Verstappen ugyanott hibázott, ahol Sainz, a sóderágyból ő is vissza tudott evickélni, de visszacsúszott a 4. helyre.

A 2. helyre így George Russell jöhetett fel, akit keményen támadott Sergio Perez, a páros mögött pedig Verstappen próbált felzárkózni.

A 11. körben Sainz hajtott a bokszba, a második etapra a közepes keverékű abroncsokat kapta. A Red Bullnál közben úgy döntöttek, Perez engedje el maga mellett Verstappent, így a holland indíthatott támadást Russell ellen.

A 13. kör végén Russell és Verstappen egyszerre álltak ki kerékcserére, a sorrend azonban nem változott közöttük. Mindketten a közepes keverékű gumikkal folytatták a versenyt. Sergio Perez a 18. körben érkezett a bokszba, a mexikói a 4. helyre érkezett vissza, jó néhány másodperccel lemaradva Russelltől és Verstappentől.

Verstappen nem bírt Russell-lel, a dolgát nagyon megnehezítette, hogy versenyautójának DRS-rendszere hol működött, hol nem. Az élen kényelmes előnyben autózó Leclerc a 21. kör végén érkezett a bokszba, és egy rendkívül gyors kerékcsere után az első helyre érkezett vissza.

A 24. körben Verstappen agresszíven elkezdte támadni Russellt a célegyenesben, a brit azonban keményen védte pozícióját, és meg is tartotta a 2. helyet.

Hirdetés

LECLERC AZ ÉLRŐL ESIK KI!

A 27. körben Charles Leclerc Ferrarija motorhiba miatt lelassult, a monacói pedig kénytelen volt feladni a versenyt. A vb-éllovas az élről esett ki, 1 körrel később pedig Verstappent a 2. helyről a bokszba hívták új lágy abroncsokért. Leclerc kiesése után Russell vette át a vezetést. A 31. körben a frissebb gumikkal támadó Perez egy határozott manőverrel megelőzte a Mercedes-pilótát a célegyenes végén, és átvette a vezetést.

A 36. körben Russell utolsó kerékcseréjét ejtette meg, így Verstappen feljött a 2. helyre. A holland hátránya 5 másodperc volt csapattársa mögött. Perez egy körrel később, a 37. körben állt ki a bokszba, így Verstappen került az élre.

A holland a 44. körben hajtott ki utoljára kerékcserére, a verseny hajrájára a közepes keverékű abroncsokat kapta. A vb-címvédő visszajött a 2. helyre, alig több mint 5 másodperccel volt lemaradva Sergio Pereztől. Verstappen a 49. körben érte utol Perezt, a mexikói pedig a csapat utasítására nem is harcolt csapattársával, aki így újra az élre került. Az 51. körben Russell is kiállt kerékcserére, így a 3. helyre Valtteri Bottas jött előre az Alfa Romeóval. A finn nem sokáig maradt ebben a pozícióban, Russell ugyanis a friss gumikkal simán elment mellette. Russell kiállása után Perez is megejthette harmadik kerékcseréjét, így a futam utolsó köreiben ő is rámehetett a leggyorsabb körre.

Néhány körrel a leintés előtt Carlos Sainz és Lewis Hamilton is könnyedén elment a gumikkal már egyre jobban küszködő Bottas mellett. A 60. körben Lewis Hamilton viszonylag simán megelőzte Sainzot, így a hétszeres világbajnok a mezőny végéről a 4. helyre küzdötte fel magát.

A Mercedes autóiban azonban fogytán volt az üzemanyag a futam végére, így mindkét pilótát megkérték arra, hogy amennyire csak lehet, vegyenek vissza a tempóból. Sainz így az utolsó előtti körben vissza tudta előzni Hamiltont.

VERSTAPPEN GYŐZ, ÁTVESZI A VEZETÉST ÖSSZETETTBEN

A szezon hatodik versenyét végül a vb-címvédő Max Verstappen nyerte meg csapattársa Sergio Perez, valamint a Mercedesszel remeklő George Russell előtt. A 4. helyen Carlos Sainz ért célba Lewis Hamiltont, Valtteri Bottast és Esteban Ocont megelőzve. A top 10-ben Lando Norris, Fernando Alonso és Yuki Tsunoda végzett még.

Győzelmének köszönhetően Max Verstappen az összetettben is átvette a vezetést, a Red Bull pedig ugyancsak az élre állt a konstruktőrök versenyében.

A Forma-1-es világbajnokság jövő hétvégén folytatódik a Monacói Nagydíjjal.

A Spanyol Nagydíj végeredménye:

Forrás: F1

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!