Verstappen legyőzte a Ferrarikat Miamiban! - F1VILÁG.HU

Verstappen legyőzte a Ferrarikat Miamiban!

HIRDETÉS
A világbajnoki címvédő Max Verstappen győzelmével zárult a Forma-1 történetének első Miami Nagydíja. A holland pilóta Charles Leclerc-rel csatázott a vasárnapi versenyen, a Ferrari pilótájának pedig meg kellett elégednie a második hellyel. A dobogó legalsó fokára Carlos Sainz állhatott fel.
MIAMI, FLORIDA - MAY 08: Max Verstappen of the Netherlands driving the (1) Oracle Red Bull Racing RB18 overtakes Charles Leclerc of Monaco driving (16) the Ferrari F1-75 for the lead during the F1 Grand Prix of Miami at the Miami International Autodrome on May 08, 2022 in Miami, Florida. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

A pole pozícióból idén már harmadszor Charles Leclerc vághatott neki a versenynek, mellette csapattársa, Carlos Sainz sorakozott, míg a második rajtsorban a két Red Bull foglalt helyet. A 4. helyről Valtteri Bottas, míg az ötödikről Lewis Hamilton vágott neki a versenynek. Bár néhány órával a verseny előtt zápor áztatta a miami pályát, a mezőny végül száraz aszfalton vághatott neki a szezon ötödik versenyének.

A RAJT

Leclerc jól kapta el a rajtot, mint ahogy a 3. helyről induló Verstappen is, aki az első kanyarban Sainz elé tudott kerülni. Hamilton két helyet is veszített, visszacsúszott a 8. pozícióba. A kemény keverékű abroncsokkal rajtoló George Russell szintén gyengén indult, a 12. helyről visszacsúszott a 15. pozícióba.

A 3. körben a 7. helyen autózó Fernando Alonso hibázott, ezt pedig Hamilton kihasználta, így el tudott menni a spanyol mellett. A 6. körben az ugyancsak hibázó Pierre Gasly ellen is támadást indított, és meg is előzte a franciát, így újabb pozíciót nyert.

VERSTAPPEN ELMEGY LECLERC MELLETT!

A 8. körben Verstappen DRS-távolságon belülre került Leclerc mögött, a következő kör elején pedig a pálya célegyenesében meg is tudta előzni a monacóit, így átvette a vezetést. A világbajnoki címvédő növelni tudta előnyét, ráadásul Leclerc hibázott is, így a Ferrari úgy döntött, a két kerékcsere helyett megpróbálják egy kiállással teljesíteni a távot.

A 20. körben Perez a motorerőre panaszkodott, jó néhány másodpercet veszített Sainz mögött, ám a Red Bullnak a beállítások megváltoztatásával sikerült orvosolnia a problémát.

A 24. körben Leclerc érkezett a bokszba, a monacói a kemény keverékű abroncsokat kapta a második etapra. Az élen autózó Max Verstappen két körrel később érkezett, ő is a kemény keverékű gumikat kapta, és várhatóan ő sem tervezett már újabb kerékcserét. A rövid időre az élre kerülő Carlos Sainz a 27. kör végén érkezett a bokszba, akárcsak Sergio Perez. Mivel a Ferrari kiállása nem került túl gyorsra, Perez néhány másodperccel közelebb tudott kerülni hozzá.

A hátsóbb traktusban Sebastian Vettel csatázott nagyot a Haas versenyzőivel, Mick Schumacherrel és Kevin Magnussennel. A 36. körben azonban Vettel hibázott, már nem először, így Lando Norris mögé csúszott vissza. A 39. körben Alonso támadta Gaslyt, a küzdelem hevében pedig a két autó össze is ért. A spanyol nagyon messziről szúrt be, és végül az AlphaTauri elé tudott kerülni. A kétszeres világbajnok a vakmerő előzési kísérlet miatt 5 másodperces időbüntetést kapott.

NORRIS ÉS GASLY ÜTKÖZNEK

A 41. körben Pierre Gasly hibázott, többen is elmentek mellette, Lando Norris is próbálta megelőzni, ám összeütközött a francia pilótával. Az incidens miatt előbb a virtuális biztonsági autót szisztéma lépett életbe, majd érkezett Bernd Mayländer is a biztonsági autóval. Perezt azonnal hívták is a bokszba, a versenyben vezető hármas viszont pályán maradt, így a mexikói friss abroncsokkal támadhatott az újraindítás után. Hasonlóan jól jött a Safety Car George Russellnek is, aki Hamilton mögül, a 7. helyről folytathatta a versenyt. A biztonsági autó a 46. kör végén hagyta el a pályát, Verstappen pedig megőrizte a vezetést. Perez rögtön támadást indított Sainz ellen, a spanyol azonban megvédte a 3. helyet.

Az 50. körben Bottas hibázott, így Hamilton és Russell is el tudott menni mellette. A Mercedesek is csatáztak egymással, Russell pedig végül a frissebb gumikkal elment csapattársa mellett. Leclerc közben nem szakadt le Verstappenről, folyamatosan DRS-távolságon belül autózott a holland mögött. Az 52. körben Perez vetődött be Sainz mellé, a két autó kis híján össze is ért, a Ferrari versenyzője azonban észnél volt, és kivédte az ütközést, és visszaelőzte a mexikóit.

Hirdetés

A verseny hajrájában Mick Schumacher ütközött össze Sebastian Vettellel, a négyszeres világbajnok pedig fel is adta a versenyt.

VERSTAPPEN GYŐZÖTT MIAMIBAN!

Bár a hajrában Leclerc nagy nyomás alatt tartotta, Verstappen végül megnyerte a szezon ötödik futamát a két Ferrari előtt. A 4. helyen Sergio Perez ért célba George Russellt és Lewis Hamiltont megelőzve. A további pontszerzők: Bottas, Alonso, Ocon és Albon.

A Forma-1-es világbajnokság két hét múlva, a Spanyol Nagydíjjal folytatódik majd.

A Miami Nagydíj végeredménye:

Poz.#VersenyzőCsapatKörökKül.
11Max VerstappenRED BULL571:34:24.258
216Charles LeclercFERRARI57+3.786
355Carlos SainzFERRARI57+8.229
411Sergio PerezRED BULL 57+10.638
563George RussellMERCEDES57+18.582
644Lewis HamiltonMERCEDES57+21.368
777Valtteri BottasALFA ROMEO57+25.073
831Esteban OconALPINE57+28.386
914Fernando AlonsoALPINE57+32.128
1023Alexander AlbonWILLIAMS57+32.365
113Daniel RicciardoMcLAREN57+35.902
1218Lance StrollASTON MARTIN 57+37.026
1322Yuki TsunodaALPHATAURI57+40.146
146Nicholas LatifiWILLIAMS57+49.936
1547Mick SchumacherHAAS57+73.305
1620Kevin MagnussenHAAS56Kiesett
175Sebastian VettelASTON MARTIN 54Kiesett
NC10Pierre GaslyALPHATAURI45Kiesett
NC4Lando NorrisMCLAREN39Kiesett
NC24Zhou GuanyuALFA ROMEO6Kiesett

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!