Verstappen: Megérdemelten lettem bajnok, elég megnézni a statisztikákat! - F1VILÁG.HU

Verstappen: Megérdemelten lettem bajnok, elég megnézni a statisztikákat!

HIRDETÉS
A Forma-1 regnáló világbajnoka, Max Verstappen azt mondja, a tavalyi év szezonzáró futamán, az Abu Dhabi Nagydíjon történtek semmiféle árnyékot nem vetnek diadalára. A holland pilóta úgy érzi, megérdemelten lett világbajnok, és bár a mindenáron győzni akarás érzése idén már nem lesz ott, motiváltabbnak érzi magát, mint valaha!
BARCELONA, SPAIN - FEBRUARY 24: Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing poses for a photo during Day Two of F1 Testing at Circuit de Barcelona-Catalunya on February 24, 2022 in Barcelona, Spain. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

Verstappen elképesztő idényt produkált 2021-ben: 10 versenyt nyert meg, és ugyanennyiszer indulhatott a pole pozícióból – végül pedig drámai küzdelemben megnyerte a világbajnoki címet. Sokan mégis azt gondolják, a Red Bull pilótája nem méltó bajnok, hiszen a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjon meglehetősen vitatott körülmények között győzte le Lewis Hamiltont.

A Red Bull versenyzője ugyanakkor emlékeztetett, rengeteg balszerencséje volt az idény során, és a bajnoki trófea sorsának valójában már jóval korábban el kellett volna dőlnie – az ő javára!

„Úgy hiszem, hogy megérdemelten lettem világbajnok” – mondta a Red Bull versenyzője a Daily Mail című brit lapnak, mely megkérdezte őt arról is, beszélt-e Lewis Hamiltonnal a szezonzárót követően.

„Nem. Nem volt okom rá. Nem láttuk egymást azóta, hogy befejeződött az abu dhabi verseny. Versenyzők vagyunk és továbblépünk! A bajnokságot egy szezon alatt kell megnyerni, nem igaz? Nem az utolsó körben. Sokan csak azt a versenyt nézik, mert óriási volt a feszültség, és azt gondolják, rossz végkimenetel született.”

„Ha viszont az egész évet nézzük, bajnokságnak már jóval korábban el kellett volna dőlnie. Engem kétszer ütöttek ki, és volt némi balszerencsém a durrdefektekkel is. Ezen balszerencsék miatt maradt az utolsó versenyre a döntés. És nézzék csak meg a statisztikákat! Az általában ad egyfajta képet arról, hogyan is alakult az idény.”

Verstappen ugyanakkor azt mondja, természetesen megérti Hamilton csalódottságát.

„Meg tudom érteni, hogy dühös volt és nem örült amiatt, ahogy az abu dhabi verseny alakult, de ahogy mondtam, az egész bajnokságot kell nézni. Őrült és epikus idény volt. Nem érdekel, hogy egyesek megpróbálják beárnyékolni. Nem számít. Aki veszít, az mindig panaszkodni fog, de a győztes oldal másképp gondolkodik.”

A Red Bull versenyzője már korábban beszélt arról, nagyon nem ért egyet azzal, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) menesztette posztjáról Michael Masi versenyigazgatót, most pedig arról is beszélt, üzent az ausztrál szakembernek a történtek után.

„Ami Michaellel történt, az nagyon nem fair. Az FIA-t belekényszerítették egy döntésbe. Írtam is neki egy üzenetet ezzel kapcsolatban. Mondtam, hogy nem mindig értettünk egyet mindenben, de ilyen a versenyzés. Mindig jobbá akartuk tenni a sortot. Senki sem tökéletes, de az mindig összehozott bennünket, hogy versenyezni akartunk. Szükségünk volt erre a beállítottságra, és ez meg is volt. Michaelnek nagyon nehéz dolga volt, amikor be kellett ugrania Charlie [Whiting] után. Mindenkinek szüksége van segítségre. Engem egy egész csapat vesz körbe. Talán Michaelnek is több emberre lett volna szüksége maga körül, de soha nem kapta meg ezt a lehetőséget. Tényleg a padlóra küldték.”

Hirdetés

„Értékelte az üzenetemet. Kapott még néhányat. Nekem is megvoltak a pillanataim a versenybírókkal, de végső soron tisztelnetek kell egymást. Nem kell mindig egyetérteni. A cél az, hogy jobb legyen a versenyzés, izgalmasabb, de fair is.”

Verstappen idén természetesen szeretné megvédeni a világbajnoki címet, hogy 2023-ban is az 1-es rajtszám díszeleghessen versenyautóján. Azt mondja, bár elérte élete álmát, továbbra is rendkívül motivált – ennek ékes bizonyítéka, hogy nemrég 2028 végéig szóló szerződést írt alá a Red Bull Racinggel.

„Nekem mindig a győzelem lesz a célom. De a mindenáron győzni akarás érzése eltűnt. Ez nem jelenti azt, hogy kevésbé vagyok motivált. Ugyanolyan motivációval rendelkezem, talán többel is, hogy újra megcsináljam. De jó érzés világbajnoknak lenni, ad egyfajta nyugodtságot. Nincs akkora rohanás. Már a hetedik szezonomat töltöttem itt tavaly. Korábban soha nem volt esélyem a bajnoki címre. Ez volt az első lehetőségem, és természetesen nagyon akartam. Bajnoki címet nem nyer sűrűn az ember. Lehet, hogy soha többé nem jön össze, ki tudja?”

„Emlékszem amikor néztem a TV-ben a versenyeket, amikor még gokartoztam kisfiúként. A dobogós ünneplés alatt szólt a himnusz, édesapám pedig azt mondta nekem, ’oda kell feljutnunk!’. Én pedig azt válaszoltam, ’szeretnék!’. Most pedig szükségem lesz némi szerencsére, és a megfelelő autóra, hogy újra megcsináljam. De ami a jelent illeti, boldog vagyok!”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!