Verstappen nagy küzdelemben nyert Las Vegasban, de a nap előzését Leclerc produkálta! - F1VILÁG.HU

Verstappen nagy küzdelemben nyert Las Vegasban, de a nap előzését Leclerc produkálta!

A Red Bull háromszoros világbajnoka, Max Verstappen nyerte a vasárnapi Las Vegas-i Nagydíjat. A holland versenyző egy küzdelmes futamot követően győzedelmeskedett. A pole-ból induló Charles Leclerc az utolsó körben előzte meg Sergio Perezt, megszerezve ezzel a 2. pozíciót!

A Forma-1 mezőnyét 18ºC-os időjárási körülmények, és hasonló hőmérsékleti aszfalt fogadta a vegasi éjszakában, a pole pozícióból pedig Charles Leclerc várhatta a piros lámpák kialvását, mellette pedig az aktuális világbajnok, Max Verstappen startolhatott. A második rajtsorban George Russell és Pierre Gasly sorakoztak, mögöttük a Williamsek várták a rajt pillanatát.

A rajtot remekül kapta el Verstappen, az 1-es kanyarban pedig be is vetődött Leclerc mellé, mindketten rövid féktávot próbáltak venni, így kicsit ki is sodródtak, Verstappen pedig végül el tudott menni a monacói mellett. A versenybírók pár körrel később 5 másodperces időbüntetést róttak ki a háromszoros világbajnokra. A rajt nem sikerült jól Fernando Alonsónak, aki balesetbe keveredett, és az első kör végén a bokszba is kényszerült. A 12. helyről induló Carlos Sainz szintén koccant az első kanyarban, és meg is pördült.

A 4. körben aztán pályára kellett küldeni a biztonsági autót, Lando Norris ugyanis nagy sebességgel a gumifalnak csapódott. A brit pilóta szerencsére sértetlenül megúszta a bukást, de értelemszerűen nem tudta folytatni a versenyt. A biztonsági autót kihasználva többen, köztük a mezőny közepéről rajtoló Sergio Perez és Carlos Sainz is a bokszba kényszerült. A biztonsági autó a 6. kör végén hagyta el a pályát, Verstappen pedig megtartotta a vezetést Leclerc-rel szemben.

A 16. körben Verstappen elkezdett a gumik szemcsésedésével küszködni, Leclerc így megérkezett mögé, és el is tudott menni a holland mellett. Russell a 3. helyről közben megejtette első kerékcseréjét, a versenyt pedig a 13. helyről folytatta. A pozícióvesztés után Verstappen is megérkezett a bokszba, ahol letöltötte 5 másodperces időbüntetését is. A Red Bull versenyzője a 11. helyről folytatta, visszaesett Russell mögé.

Leclerc a 21. kör végén érkezett meg kerékcseréjére, a 3. helyen folytatta a versenyt, miközben a vezetést Sergio Perez vette át, Stroll pedig a 2. pozícióban autózott. Mindketten a futam elején váltottak kemény keverékű abroncsokra. 

A 25. körben Verstappen Russellt próbálta megelőzni, a brit azonban nem hagyott elég helyet a hollandnak kanyarodás közben. A két autó összeütközött, és rengeteg törmelék kerül a pályára, ami miatt a 26. körben a biztonsági autót is be kellett küldeni. A baleset okozásáért Russell később 5 másodperces időbüntetést kapott. Perez a biztonsági autós szakaszt kihasználva a hajtott, és a 2. helyre tudott visszajönni. A biztonsági autó a 28. kör végén hagyta el a pályát, Leclerc megtartotta a vezetést Perez előtt, Piastri viszont egy bátor manőverrel megelőzte Ocont, feljött a 3. helyre.

A 32. körben Perez támadást indított Leclerc ellen, és a DRS-t kihasználva viszonylag simán el is ment a Ferrari monacói pilótája mellett, ezzel átvette a vezetést. A következő körben Verstappen előzte meg Piastrit, feljött a 3. helyre, másfél másodperccel volt ekkor lemaradva Leclerc-től. A 35. körben aztán Leclerc vissza tudott támadni, és meg is előzte a mexikóit, így újra ő állt az élre. A győzelemért óriási hármas csata volt kibontakozóban, hiszen Verstappen is megérkezett a versenyben vezető kettős mögé. A következő körben aztán Perez Verstappennel szemben is pozíciót veszített, visszacsúszott a 3. helyre. A 37. körben Verstappen támadást indított Leclerc ellen is, és bár a monacói keményen védekezett, végül újra az élre tudott állni.

Leclerc aztán jelezte a rádión, elfogytak az abroncsai, a monacói pilóta pedig hibázott is egyet a 43. körben, ezt kihasználva pedig Perez el tudott menni mellette, és feljött a 2. helyre.

Verstappen végül a verseny utolsó szakaszában magabiztosan tudta növelni előnyét az élen, és végül megnyerte a Las Vegas-i Nagydíjat. Az utolsó körökben Leclerc még üldözte Perezt, és bár a mexikóit szélárnyékkal segítette Verstappen, Leclerc az utolsó körben bevetődött mellé, és megszerezte a 2. helyet! Pontot szerzett még az éjszakai futamon Esteban Ocon, Lance Stroll, Carlos Sainz, Lewis Hamilton, George Russell, Fernando Alonso és Oscar Piastri.

A 2023. évi Forma-1-es világbajnoki sorozat jövő hétvégén, az Abu Dhabi Nagydíjjal zárul majd.

A Las Vegas-i Nagydíj végeredménye:

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!