Verstappen nyert, Hamilton és Alonso dobogón a káoszba fulladt Ausztrál Nagydíjon - F1VILÁG.HU

Verstappen nyert, Hamilton és Alonso dobogón a káoszba fulladt Ausztrál Nagydíjon

HIRDETÉS
A Red Bull világbajnoki címvédője, Max Verstappen nyerte a 2023-as Forma-1-es szezon első harmadik versenyét, az Ausztrál Nagydíjat, mely valóságos káoszba fulladt a hajrában. A futamot háromszor is meg kellett szakítani piros zászlóval. A dobogóra végül Lewis Hamilton és Fernando Alonso állhatott fel.
MELBOURNE, AUSTRALIA - APRIL 01: Max Verstappen of the Netherlands driving the (1) Oracle Red Bull Racing RB19 on track during final practice ahead of the F1 Grand Prix of Australia at Albert Park Grand Prix Circuit on April 01, 2023 in Melbourne, Australia. (Photo by Quinn Rooney/Getty Images)

A pole pozícióból a világbajnoki címvédő Max Verstappen vágott neki a melbourne-i versenynek, mögötte ott sorakoztak a Mercedesek, valamint a 4. kockából rajtoló Fernando Alonso. Ahogyan arra az előrejelzések alapján számítani lehetett, kedvező időjárási körülmények és száraz pálya fogadta a mezőnyt.

A RAJT

A rajtot remekül kapta el a 2. helyről startoló George Russell, és már az első kanyarban bebújt Verstappen mellé. A holland lendületvesztését kihasználva aztán Lewis Hamilton is támadást indított, és a 3-as kanyar előtt ő is megelőzte a kétszeres világbajnokot, aki így visszacsúszott a 3. helyre. A 7. pozícióból induló Charles Leclerc versenye hamar véget ért: a monacói a 3-as kanyar előtt Lance Stroll-lal ütközött össze, a sóderágyba csúszott, és nem tudta folytatni a futamot. Az incidens miatt be kellett küldeni a biztonsági autót. A kavarodást kihasználva Carlos Sainz megelőzte Alonsót, így a 4. helyről várhatta a verseny újraindítását.

A Safety Car a 3. kör végén hagyta el a pályát, Russell pedig megőrizte a vezetést, a Mercedesek azonban nem tudtak ellépni az alapvetően jobb versenytempóval rendelkező Verstappentől. A 7. körben újra pályára kellett küldeni a biztonsági autót, a 6. helyen autózó Alex Albon ugyanis csúnyán összetörte versenyautóját, ő szerencsére nem sérült meg. A helyzetet kihasználva az élen autózó Russell a bokszba hajtott, és megejtette első – és feltehetően egyetlen – tervezett kiállását a kemény gumikra váltva, akárcsak Carlos Sainz a Ferrarival. A vezetést így Lewis Hamilton vette át.

PIROS ZÁSZLÓ

Mivel sok törmelék és piszok került a pályára, a versenyirányítás piros zászlóval megszakította a versenyt, és a bokszutcába parancsolta a versenyzőket. Ez nagyon rosszul jött Russell és Sainz számára, akik korábban már a bokszban jártak, hiszen piros zászlós versenymegszakításkor lehetőség van a gumicserére.

A verseny mintegy negyedórás kényszerpihenő után állórajttal folytatódott, a mezőny nagy része pedig kemény gumikkal startolt. Hamilton a rajtot követően megtartotta az első helyet, Verstappen pedig megvédte pozícióját Alonsóval szemben. Stroll viszont két helyet is veszített, Gasly és Russell is elé tudott kerülni.

Verstappen a 12. körben az a DRS-t kihasználva viszonylag simán megelőzte Hamiltont, ezzel az élre ugrott, és nagy tempóban el is lépett a hétszeres világbajnoktól. Russell közben megelőzte Pierre Gaslyt, a brit feljött a 4. helyre a Mercedesszel. A brit pilóta nem sokáig örülhetett, a 18. körben ugyanis Russell alatt – feltételezhetően motorhiba miatt – megállt az autó, ami aztán lángra is kapott.

A 24. körben Verstappen előnye 3,5 másodperc volt az élen, miközben a bokszból induló csapattárs, Sergio Perez folyamatosan lépkedett előre, ekkor már a 9. helyen autózott, és Lando Norrist vette üldözőbe. Verstappen aztán rákapcsolt, a 35. körre 9 másodpercre növelte előnyét, miközben Hamiltontól nem szakadt le Fernando Alonso, és folyamatosan másfél másodperc körüli távolságra autózott a hétszeres világbajnoktól.

Perez a 44. körben támadást indított Lando Norris ellen, és végül viszonylag könnyen el is tudott menni a McLaren-pilóta mellett, néhány perccel később pedig Nico Hülkenberget is maga mögé utasította, így már Lance Stroll mögött, a 7. helyen száguldott.

Hirdetés

Verstappen továbbra is magabiztosan haladt az élen, a 47. körben azonban hibázott egyet, és a fűre csúszott az utolsó előtti kanyarban. A holland vissza tudott evickélni a pályára, de jó 3 másodpercet elveszített előnyéből. Norris közben nagyot csatázott Hülkenberggel, az 51. körben pedig el tudott menni a Haas német pilótája mellett, így feljött a 8. helyre.

Az 55. körben újra érkezett a biztonsági autó, Kevin Magnussen ugyanis a falnak csapta autóját, jobb hátsó kereke pedig leszakadt. A versenyirányítás aztán a verseny megszakítása mellett döntött! Két körös sprint következett tehát a végén!

A verseny harmadik, egyben utolsó állórajtját mindenki lágy gumikkal teljesítette, Verstappen megőrizte a vezetést Hamiltonnal szemben, Sainz azonban összeütközött Alonsóval, majd a két Alpine is egymásnak ment, és lényegében káoszba fulladt a verseny, amit aztán piros zászlóval újra leintettek.

A verseny aztán hosszas tanácskozás után a biztonsági autó mögött folytatódott egyetlen felvezető kör erejéig, a pilóták pedig az előző újraindítás sorrendjében sorakoztak fel, kivéve persze a kiesett autókat. Verstappen így megnyerte a versenyt Hamilton, Alonso, Sainz, Stroll, Perez, Norris, Hülkenberg, Piastri, Zhou, Tsunoda és Bottas előtt. Carlos Sainzot viszont 5 másodperces időbüntetéssel sújtották, így ő végül csak a 12. pozícióban ért célba, így a Ferrari pont nélkül zárt Melbourne-ben.

Az Ausztrál Nagydíj végeredménye:

Poz.#VersenyzőCsapatKörKül.Pontok
11Max VerstappenRED BULL RACING HONDA RBPT582:32:38.37125
244Lewis HamiltonMERCEDES58+0.179s18
314Fernando AlonsoASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES58+0.769s15
418Lance StrollASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES58+3.082s12
511Sergio PerezRED BULL RACING HONDA RBPT58+3.320s11
64Lando NorrisMCLAREN MERCEDES58+3.701s8
727Nico HulkenbergHAAS FERRARI58+4.939s6
881Oscar PiastriMCLAREN MERCEDES58+5.382s4
924Zhou GuanyuALFA ROMEO FERRARI58+5.713s2
1022Yuki TsunodaALPHATAURI HONDA RBPT58+6.052s1
1177Valtteri BottasALFA ROMEO FERRARI58+6.513s0
1255Carlos SainzFERRARI58+6.594s0
1310Pierre GaslyALPINE RENAULT56DNF0
1431Esteban OconALPINE RENAULT56DNF0
1521Nyck De VriesALPHATAURI HONDA RBPT56DNF0
162Logan SargeantWILLIAMS MERCEDES56DNF0
1720Kevin MagnussenHAAS FERRARI52DNF0
NC63George RussellMERCEDES17DNF0
NC23Alexander AlbonWILLIAMS MERCEDES6DNF0
NC16Charles LeclercFERRARI0DNF0

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!