Verstappen pénzbírságot kapott Brazíliában! - F1VILÁG.HU

Verstappen pénzbírságot kapott Brazíliában!

HIRDETÉS
50 ezer eurós, azaz bő 18 millió forintos pénzbírsággal sújtották a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenybírói Max Verstappent a pénteki időmérőt követő parc ferme-incidens miatt.
SAO PAULO, BRAZIL - NOVEMBER 12: Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing prepares to drive in the garage during practice ahead of the F1 Grand Prix of Brazil at Autodromo Jose Carlos Pace on November 12, 2021 in Sao Paulo, Brazil. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

A holland versenyző a 2. helyen zárta az időmérő edzést, a kvalifikációt követően azonban odasétált Lewis Hamilton versenyautójához, alaposan szemügyre vette azt, sőt, hozzá is ért annak hátsó szárnyához.

Verstappen ezzel megsértette a Nemzetközi Sportkódex 2.5.1-es cikkelyét, mely kimondja, a parc fermébe csak a kijelölt hivatalos személyek léphetnek be, az autókon pedig semmiféle művelet, ellenőrzés, finomítás vagy javítás nem engedélyezett az említett illetékesek felügyelete és a szabályok betartása nélkül.

A versenybírók alaposan szemügyre vették azt a rajongói videót, mely az időmérőt követően megörökítette Verstappen szabályszegését, emellett pedig a bokszutcai kamerák, illetve Fernando Alonso, Verstappen, Hamilton, illetve Valtteri Bottas versenyautójának fedélzeti kamerái által rögzítetteket is megvizsgálta.

A versenybírók indoklásukban leírják, Verstappen az időmérő után kiszállt autójából, levette a kesztyűjét, majd jobb kezét bedugta a versenyautójának hátsó szárnyelemei közti résbe. Ezt követően Hamilton autójához ment, ahol megcsinálta ugyanezt, két helyen is megérintve az autót a DRS működtetőjének két oldalán, ám a szárny alsó felén, a szárnyelemek közti rés tartományában, és nem az aktiválóeszköz, vagy a rögzítési pontok közelében.

Az Hamilton autójának kamerafelvételeiből világosan kiderült, hogy Verstappen érintésére nem mozdult el a Mercedes hátsó szárnya, a holland jelentéktelen erővel nyúlt hozzá riválisa autójához.

A stewardok megjegyzik, versenyzői habitussá vált, hogy a pilóták hozzáérnek a versenyautókhoz az időmérők és a versenyek után – ezzel védekezett Verstappen is.

Mivel azonban a Red Bull versenyzője szabályt szegett, és potenciálisan sérülést okozhatott volna, Verstappent 50 ezer eurós pénzbírsággal sújtották.

A versenybírók továbbá felhívták a csapatok figyelmét arra, a hasonló szabályszegések a jövőben súlyosabb büntetéseket vonhatnak majd maguk után.

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!