Friss hírek

Verstappen pénzbírságot kapott Brazíliában!

50 ezer eurós, azaz bő 18 millió forintos pénzbírsággal sújtották a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenybírói Max Verstappent a pénteki időmérőt követő parc ferme-incidens miatt.

A holland versenyző a 2. helyen zárta az időmérő edzést, a kvalifikációt követően azonban odasétált Lewis Hamilton versenyautójához, alaposan szemügyre vette azt, sőt, hozzá is ért annak hátsó szárnyához.

Verstappen ezzel megsértette a Nemzetközi Sportkódex 2.5.1-es cikkelyét, mely kimondja, a parc fermébe csak a kijelölt hivatalos személyek léphetnek be, az autókon pedig semmiféle művelet, ellenőrzés, finomítás vagy javítás nem engedélyezett az említett illetékesek felügyelete és a szabályok betartása nélkül.

Hirdetés
 

A versenybírók alaposan szemügyre vették azt a rajongói videót, mely az időmérőt követően megörökítette Verstappen szabályszegését, emellett pedig a bokszutcai kamerák, illetve Fernando Alonso, Verstappen, Hamilton, illetve Valtteri Bottas versenyautójának fedélzeti kamerái által rögzítetteket is megvizsgálta.

A versenybírók indoklásukban leírják, Verstappen az időmérő után kiszállt autójából, levette a kesztyűjét, majd jobb kezét bedugta a versenyautójának hátsó szárnyelemei közti résbe. Ezt követően Hamilton autójához ment, ahol megcsinálta ugyanezt, két helyen is megérintve az autót a DRS működtetőjének két oldalán, ám a szárny alsó felén, a szárnyelemek közti rés tartományában, és nem az aktiválóeszköz, vagy a rögzítési pontok közelében.

Az Hamilton autójának kamerafelvételeiből világosan kiderült, hogy Verstappen érintésére nem mozdult el a Mercedes hátsó szárnya, a holland jelentéktelen erővel nyúlt hozzá riválisa autójához.

A stewardok megjegyzik, versenyzői habitussá vált, hogy a pilóták hozzáérnek a versenyautókhoz az időmérők és a versenyek után – ezzel védekezett Verstappen is.

Mivel azonban a Red Bull versenyzője szabályt szegett, és potenciálisan sérülést okozhatott volna, Verstappent 50 ezer eurós pénzbírsággal sújtották.

A versenybírók továbbá felhívták a csapatok figyelmét arra, a hasonló szabályszegések a jövőben súlyosabb büntetéseket vonhatnak majd maguk után.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Verstappen pénzbírságot kapott Brazíliában!
Kiderült, hol lesznek F1-es sprintfutamok jövőre
Alonso frusztrált ugyan, de azt mondja, örökké hálás lesz az Alpine-nak
Az FIA szerint jó döntést hoztak, hogy megemelik a padlóélek magasságát a Forma-1-ben
Hockenheim nem akar F1-es versenyt rendezni jövőre
Norris idén is le tudta nyűgözni a McLaren főnökét

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!