Verstappen simán nyert, újra vezeti a pontversenyt! - F1VILÁG.HU

Verstappen simán nyert, újra vezeti a pontversenyt!

HIRDETÉS
A Red Bull versenyzője, Max Verstappen nyerte a 2021-es Forma-1-es idény 13. versenyét, a Holland Nagydíjat. Zandvoorti győzelmének köszönhetően a holland az összetett pontversenyben is átvette a vezetést a 2. helyen befutó Lewis Hamiltontól. A dobogó legalsó fokára Valtteri Bottas állhatott fel.
ZANDVOORT, NETHERLANDS - SEPTEMBER 04: Pole position qualifier Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Red Bull Racing RB16B Honda waves to the fans during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of The Netherlands at Circuit Zandvoort on September 04, 2021 in Zandvoort, Netherlands. (Photo by Bryn Lennon/Getty Images)

A Forma-1 mezőnye 36 év után tért vissza Zandvoortba: utoljára 1985-ben rendeztek itt versenyt, akkor Niki Lauda győzött.

A pole pozícióból a világbajnoki címért csatázó Max Verstappen rajtolhatott vasárnap, mellőle riválisa, Lewis Hamilton várhatta a piros lámpák kialvását. A második rajtsorból Valtteri Bottas, valamint Pierre Gasly várhatták a startot. Őket a két Ferrari követte az 5. és 6. helyről.

A Red Bull másik versenyzője, Sergio Perez csak a bokszból vágott neki a versenynek, miután a gyenge időmérő után az istálló a Hondával közösen úgy döntött, motort cserél a mexikói autójában.

A RAJT

Verstappen remekül kapta el a rajt pillanatát, és már az első körben közel 2 másodperces előnyt autózott ki Hamiltonnal szemben. Bottas tartotta a 3., Gasly pedig a 4. helyet a két Ferrari előtt.

A 8. kör végén Perez a bokszba hajtott, mert nem sokkal korábban csúnyán elfékezte a jobb első kerekét.

A 20. körben Verstappen előnye 3,7 másodperc volt Hamilton előtt, míg Bottas 7 másodperccel volt lemaradva a hollandtól. Hamilton ekkor már nagyon panaszkodott az abroncsokra.

A MERCEDES TAKTIKAI JÁTÉKA

Hamilton a 20. kör végén állt ki a bokszba, a kerékcseréje pedig nem volt a leggyorsabb: 3,6 mp alatt cserélte le a csapat az abroncsait, a jobb első gumival akadtak problémák. A következő körben Verstappen is érkezett a közepes keverékekért. A kiállások után Hamilton hátránya 2 másodpercre csökkent, a vezetést pedig Bottas vette át.

Verstapennek a 28. körben mérnöke jelezte, a végeredmény szempontjából fontos volna utolérni és megelőzni a másképp taktikázó Bottast, aki ekkor még mindig a lágy keverékű gumikkal rótta a köröket. A holland a 30. körben érte utol a Mercedest, a kör végén pedig a célegyenesben simán elment a finn pilóta mellett. Bottas néhány pillanattal később elengedte maga mögött Hamiltont, hogy csapattársa tovább üldözhesse a Red Bullt.

A 38. körben Vettel megpördült a 3-as kanyarban, Bottas éppen csak ki tudta kerülni.

Hirdetés

A 39. kör végén Hamilton másodszor is a bokszba hajt, a közepes keverékű abroncsokat kapta. Egy körrel később Verstappen is érkezett, ő kemény keveréket kapott, és végül simán visszajött a hétszeres világbajnok elé.

A 45. körben Verstappen bő 3 másodperccel vezetett Hamilton előtt, Bottas pedig továbbra is tartotta a 3. helyet Gasly előtt. Leclerc az 5., Sainz pedig a 6. helyen autózott a Ferrarival, míg Sergio Perez ekkor már a 7. pozícióban rótta a köröket.

A 49. körben Perez a bokszba hajtott friss lágy gumikért, és a 12 helyen folytatta a versenyt.

Az 55. körre Hamilton 1,3 másodpercre megközelítette Verstappent, a brit kőkeményen nyomta a közepes keverékű abroncsokkal. Perez közben Daniel Ricciardót megelőzve feljött a 10. helyre.

VERSTAPPENNEL NEM LEHETETT TARTANI A LÉPÉST

Hamilton nemigen tudta tartani a lépést Verstappennel, amint mindketten tiszta pályán autóztak, a holland elkezdett ellépni tőle: a 62. körben Verstappen már 4 másodperces előnnyel vezetett a címvédő előtt.

A 66. körben Perez a másik McLarent is maga mögé utasítja: a mexikói az 1-es kanyarban kívülről ment el Lando Norris mellett, igaz, a manőver közben összekoccantak. Perez jelezte is, nem volt fair a brit védekezése.

A verseny hajrájában ismét a bokszba hívták Bottast friss gumikért, ám jelezték ne, ne fussa meg a leggyorsabb kört, azt ugyanis akkor Hamilton birtokolta. A finn viszont nem tett eleget a csapat kérésének, megfutotta a leggyorsabb kört, ezzel rákényszerítve Hamiltont arra, hogy ő is kiálljon friss gumikért. A címvédő végül az utolsó körben megszerezte a verseny leggyorsabb köréért járó bónuszpontot.

Verstappen végül simán nyerte hazai versenyét, győzelmének köszönhetően pedig az összetettben is átvette a vezetést a 2. helyen befutó Lewis Hamiltontól.

A Holland Nagydíj végeredménye:

Poz.#VersenyzőCsapatKörKül.
1.33Max VerstappenRED BULL RACING HONDA721:30:05.395
2.44Lewis HamiltonMERCEDES72+20.932
3.77Valtteri BottasMERCEDES72+56.460
4.10Pierre GaslyALPHATAURI HONDA71+1 kör
5.16Charles LeclercFERRARI71+1 kör
6.14Fernando AlonsoALPINE RENAULT71+1 kör
7.55Carlos SainzFERRARI71+1 kör
8.11Sergio PerezRED BULL RACING HONDA71+1 kör
9.31Esteban OconALPINE RENAULT71+1 kör
10.4Lando NorrisMCLAREN MERCEDES71+1 kör
11.3Daniel RicciardoMCLAREN MERCEDES71+1 kör
12.18Lance StrollASTON MARTIN MERCEDES70+2 kör
13.5Sebastian VettelASTON MARTIN MERCEDES70+2 kör
14.99Antonio GiovinazziALFA ROMEO RACING FERRARI70+2 kör
15.88Robert KubicaALFA ROMEO RACING FERRARI70+2 kör
16.6Nicholas LatifiWILLIAMS MERCEDES70+2 kör
17.63George RussellWILLIAMS MERCEDES69Kiesett
18.47Mick SchumacherHAAS FERRARI69+3 kör
22Yuki TsunodaALPHATAURI HONDA48Kiesett
9Nikita MazepinHAAS FERRARI41Kiesett

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!