Verstappen simán nyert, Vettel pont nélkül zárta utolsó ferraris versenyét - F1VILÁG.HU

Verstappen simán nyert, Vettel pont nélkül zárta utolsó ferraris versenyét

HIRDETÉS
A Red Bull versenyzője, Max Verstappen nyerte a 2020. évi Forma-1-es világbajnoki sorozat utolsó versenyét, az Abu Dhabi Nagydíjat. A holland nagy előnnyel győzte le a Mercedeseket, a 2. helyen végző Valtteri Bottast, valamint a hétszeres világbajnok Lewis Hamiltont. Sebastian Vettel utolsó ferraris versenyén nem tudott pontot szerezni.
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - DECEMBER 12: Pole position qualifier Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing celebrates in parc ferme during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on December 12, 2020 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Kamran Jebreili - Pool/Getty Images)

A pole pozícióból Max Verstappen várhatta a piros lámpák kialvását: a holland idei első rajtelsőségét szerezte, mellette Valtteri Bottas sorakozott a 2. rajtkockában.

A koronavírus-fertőzésből felépült Lewis Hamilton a 3. helyről rajtolt, mellőle Lando Norris várhatta a piros lámpák kialvását.

A RAJT

A rajtot remekül kapta el Verstappen, megőrizte az első helyet, és mögötte sem történt pozíciócsere az élmezőnyben. Bottas elfordult másodikként, Hamilton a 3., Norris pedig a 4. helyen maradt.

A 6. körben Albon az első DRS-zónában egy remek manőverrel megelőzte Norrist, aki ugyan próbált visszatámadni, a Red Bull versenyzője azonban szépen megszerezte a 4. pozíciót. Két körrel később Stroll indított támadást Kvyat ellen, meg is előzte az oroszt, így a 7. helyen folytathatta a versenyt. Hamarosan Gasly és érkezett Kvyat mögé, ő is el tudott menni a csapattárs mellett.

PEREZ ALATT MEGÁLL A RACING POINT

A 10. körben Sergio Perez alatt megállt a Racing Point autója: a konstruktőri bajnokság szempontjából ez a kiesés nagyon rosszul jött a silverstone-i istálló számára. Perez tehát egy kieséssel búcsúzik a Racing Point csapatától.

Az incidens miatt a virtuális biztonsági autós protokoll lépett életbe, ezt kihasználva az élről mindenki kiállt a bokszba. Pár perccel később a biztonsági autót is beküldték, Perez autóját ugyanis nem lehetett egyszerűen letolni a pályáról.

A Safety Car a 13. kör végén hagyta el a pályán, Verstappen megőrizte az első helyet Bottas, Hamilton, Albon, Ricciardo, Norris, valamint a két Ferrari előtt. Leclerc mögött Sainz próbálkozott, a spanyol pedig meg is előzte jövő évi csapattársát. Leclerc mögé hamarosan Stroll is megérkezett, viszonylag ő is könnyedén elment a ferraris mellett, azonban a monacói a következő DRS-zónában visszavette a 9. helyet.

A 17. körben Sainz Vettel Ferrariját is megelőzte, így már a 7. helyen száguldott, igaz, vizsgálatot indítottak ellene, miután indokolatlanul lassan haladt a bokszban első kerékcseréje során. Az esetet a leintés után vizsgálják a stewardok.

Hirdetés

A 19. körben Stroll megint támadást indított Leclerc ellen, ezúttal is elment a Ferrari mellett, most azonban meg is tudta tartani a 9. pozíciót. Egy körrel később Gasly is megelőzte a monacóit, így Leclerc kicsúszott a pontszerző zónából. A 22. körben Ocon is megelőzte a fiatal pilótát, akinek autóján a közepes keverékű gumik nagyon kezdtek már elfogyni.

A kör végén Leclerc-t ki is hívták a bokszba, autójára felkerültek a kemény keverékű abroncsok, a Ferrari tehát több kiállást nem tervezett a monacóinak.

VERSTAPPEN MAGABIZTOSAN AZ ÉLEN

A 25. körben Verstappen 5 másodperces előnnyel autózott az élen Bottas előtt, a finnt további 2 másodperces lemaradással Hamilton követte.

Fotó: Red Bull Racing

A 32. körben Gasly Stroll után Vettelt is megelőzi, az AlphaTauri versenyzője így már a 8. helyen száguldott.

A 40. körben Verstappen már 8 másodperces előnnyel állt az élen, az 5. helyen autózó Daniel Ricciardo pedig ekkor érkezett először kerékcserére. Az ausztrál pilóta a közepes keverékű gumikat kapta, és Gasly elé, a 7. helyre jött vissza.

VERSTAPPEN SIMA GYŐZELEMMEL ZÁRJA A SZEZONT

A verseny hajrája különösebb izgalmakat nem tartogatott, Verstappen a futamot végig kontroll alatt tartva győzött a 2020-as idény utolsó versenyén, az Abu Dhabi Nagydíjon.

A Red Bull versenyzője 16 másodperces előnnyel nyert Bottas előtt, míg a dobogó legalsó fokára Lewis Hamilton állhatott felé. Pontot szerzett még Albon, Norris, Sainz, Ricciardo, Gasly, Ocon és Stroll is.

Remek eredményének köszönhetően a McLaren megszerezte a konstruktőri pontverseny 3. helyét a Mercedes és a Red Bull mögött.

A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel pont nélkül zárta utolsó ferraris versenyét: a német pilóta csapattársa, Charles Leclerc mögött, a 14. helyen ért célba Abu Dhabiban.

A 2021-es Forma-1-es világbajnokság március 21-én kezdődik majd az ausztráliai Melbourne-ben.

Az Abu Dhabi Nagydíj végeredménye:

P.#VersenyzőCsapatKörökKül.
133Max VerstappenRED BULL RACING HONDA551:36:28.645
277Valtteri BottasMERCEDES55+15.976 mp
344Lewis HamiltonMERCEDES55+18.415 mp
423Alexander AlbonRED BULL RACING HONDA55+19.987 mp
54Lando NorrisMCLAREN RENAULT55+60.729 mp
655Carlos SainzMCLAREN RENAULT55+65.662 mp
73Daniel RicciardoRENAULT55+73.748 mp
810Pierre GaslyALPHATAURI HONDA55+89.718 mp
931Esteban OconRENAULT55+101.069 mp
1018Lance StrollRACING POINT BWT MERCEDES55+102.738 mp
1126Daniil KvyatALPHATAURI HONDA54+1 kör
127Kimi RäikkönenALFA ROMEO RACING FERRARI54+1 kör
1316Charles LeclercFERRARI54+1 kör
145Sebastian VettelFERRARI54+1 kör
1563George RussellWILLIAMS MERCEDES54+1 kör
1699Antonio GiovinazziALFA ROMEO RACING FERRARI54+1 kör
176Nicholas LatifiWILLIAMS MERCEDES54+1 lap
1820Kevin MagnussenHAAS FERRARI54+1 lap
1951Pietro FittipaldiHAAS FERRARI53+2 laps
NC11Sergio PerezRACING POINT BWT MERCEDES8DNF

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!