Verstappen sisakfóliája okozta Leclerc vesztét Belgiumban - F1VILÁG.HU

Verstappen sisakfóliája okozta Leclerc vesztét Belgiumban

HIRDETÉS
Szenzorprobléma miatt lépte túl a megengedett sebességhatárt a bokszutcában a vasárnapi Belga Nagydíjon Charles Leclerc, amiért végül 5 másodperces időbüntetést kapott, és elveszítette az 5. helyet. Mattia Binotto csapatfőnök elárulta, mindezt az okozta, hogy a futam elején Max Verstappen sisakfóliája keveredett be a monacói versenyző fékhűtőnyílásába.
FERRARI F1 GP BELGIO SABATO 28/08/2022 credit @Scuderia Ferrari Press Office Charles Leclerc

Leclerc már a verseny elején a bokszba kényszerült, miután észlelte, hogy autójának jobb első kereke füstöl – mint kiderült, egy sisakrostélyfólia került az autó fékhűtőnyílásába, a Ferrari azonban még épp időben el tudta azt távolítani, így a monacói pilóta folytathatta a versenyt.

Leclerc végül az 5. helyig küzdötte fel magát, a Ferrari pedig úgy döntött, a futam utolsó köreiben a bokszba hívja őt, hogy megpróbálják megfutni a leggyorsabb kört, és így két ponttal csökkentsék a veszteséget a versenyt megnyerő Verstappennel szemben. A monacói versenyző azonban a bokszkiálláskor 1 km/órával átlépte a megengedett 80 km/órás sebességhatárt, ami miatt időbüntetést kapott, és végül elveszítette az 5. helyet Fernando Alonsóval szemben.

Mattia Binotto csapatfőnök elárulta, a problémát az okozta, hogy meghibásodtak a Ferrari szenzorai a túlmelegedés miatt, amit ironikus módon Verstappen letépett sisakfóliája okozott.

„Nem a szokványos szenzorokat használtuk a sebességmérésre, mert azok meghibásodtak a jobb első túlmelegedésekor, amit Max sisakfóliája okozott, a taralékrendszerünk pedig talán nem volt annyira pontos” – mondta Binotto.

„Azt gondolom, összességében egy balszerencsés helyzet volt. Emiatt nem fogunk meghátrálni döntésektől, és leszünk kevésbé bátrak, és rá fogunk menni a leggyorsabb körre, ha a körülmények megfelelőek hozzá.”

Binotto szerint igenis jól döntöttek, hogy Leclerc-t a bokszba hívták a hajrában.

„Adott volt a lehetőség megfutni a leggyorsabb kört, megvolt az előny Fernandóhoz képest, és megpróbáltuk. Azt gondolom, helyes döntés volt, és tudtuk, hogy nagyon közel leszünk Fernandóhoz. Nagyon szoros volt, és végül elveszítettük a pozíciót. De tudtuk azt is, hogy vissza fogja előzni őt, mert frissebb abroncsai voltak, és előnyben volt a DRS, illetve a végsebesség miatt a hosszú egyenesben. Szóval ismétlem, szerintem helyes döntés volt.”

A Ferrari csapatfőnöke szerint „semmi szükség” arra, hogy átgondolják a hozzáállásukat a stratégiai diskurzusokkal kapcsolatban.

„Nyilvánvalóan mindig szeretnénk és próbálunk fejlődni, és vannak leckék, amiket megtanulhatunk, ezeket meg is vizsgáljuk majd. De ha visszatekintek az idényre, azt gondolom, nagy százalékban kívülről hibaként ítélték meg azt, ami a valóságban nem volt az. A mostani esetet nézve szerintem helyes döntést hoztunk azzal, hogy kihívtuk őt. Az F1-ben bátornak kell lenni.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!