Friss hírek

Veszélyben a brazil F1-es verseny, felfüggesztették a szerződést!

Veszélybe került a Forma-1-es Sao Paulói Nagydíj idei megrendezése, egy helyi bíró ugyanis közbelépett, és ideiglenesen felfüggesztette a száguldó cirkusz, valamint az új promóter között megköttetett szerződést.

Az együttműködéssel kapcsolatban a közpénzek felhasználásával, valamint az átláthatóság szintjével kapcsolatos aggályok miatt indult jogi eljárás.

A Forma-1 vezetősége még decemberben jelentette be, hogy az akkori elnök-vezérigazgató, Chase Carey egy 5 évre szóló szerződést írt alá az interlagosi verseny új promóterével. A megállapodás keretében döntés született arról is, hogy a futamot 2021-ben már nem Brazil Nagydíj, hanem Sao Paulói Nagydíj néven tartják meg.

Korábban felmerült, hogy a brazil F1-es versenyt Rióba költöztetik, ez azonban végül nem valósult meg. Az F1 vezetősége pedig megállapodott az abu dhabi érdekeltségű Mubadala nevű befektetési társaság által újonnan alapított Brazil Motorsport nevű vállalattal.

Az, hogy a versenyt Sao Paulói Nagydíj néven rendeznék meg idén, lényegében egyértelművé tette, hogy a brazil város nagyon pénzösszeggel szállna be a versenyrendezésbe, ez pedig be is bizonyosodott egy nyilvánosságra került jogi dokumentum alapján: eszerint a város évente mintegy 3,65 millió dollárral támogatja az F1-es futam megrendezését.

Korábban állami támogatást csak az interlagosi pálya felújítására biztosítottak, az új szerződést pedig most egy nyilvános petícióval támadták meg.

A jogi lépést Rubens Nunes helyi tanácsos és ügyvéd támogatta, aki Twitteren fejezte ki kétségeit az új megállapodás kapcsán.

„Az F1 fontos Sao Pauló és Brazília számára – én magam is rajongó vagyok. De ez nem hatalmazza fel a várost arra, hogy ajánlat nélkül kössön szerződéseket, ráadásul titokban, egy olyan céggel, amelynek nincs ilyen jellegű szakértelme, és amit néhány napja hoztak csak létre” – fogalmazott.

Az F1 és a szervezők között létrejött szerződést Emilio Migliano Neto bíró a további vizsgálatokig felfüggesztette.

„A tények kétségkívül feltárják – legalábbis ebben a szakaszban –, hogy a nyilvánosság és az átláthatóság elveit kifejezetten megsértették” – fogalmazott a bíró.

„Az ajánlattétel folyamatának hiánya miatt fel kell függeszteni a szerződés végrehajtását annak felmérése érdekében, hogy voltak-e tényleges források az aláírt megállapodás részletezett költségeinek fedezésére.”

A sao paulói hatóságoknak most 5 napjuk van arra, hogy benyújtsák a szükséges dokumentumokat.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!