Veszélyben az F1-es Kanadai Nagydíj, Isztambul felkészül! - F1VILÁG.HU

Veszélyben az F1-es Kanadai Nagydíj, Isztambul felkészül!

HIRDETÉS
Sajtóértesülések szerint jó esély van rá, hogy idén sem tudják megrendezni a Forma-1-es Kanadai Nagydíjat. A montreali verseny helyére Törökország ugorhat be.
Montreal, Pirelli

A koronavírus-járvány miatt már tavaly sem tudott elutazni Kanadába az F1-es mezőny, az idei versenyt pedig az eredeti tervek szerint június 13-án tartanák meg.

A Kanadai Nagydíj esetében a versenyt jórészt állami pénzből finanszírozzák: úgy tudni, a kanadai kormány 5, Quebec tartomány 4, míg Montreal városa 1 millió dollárral járul hozzá a versenyrendezéshez. A fennmaradó összeget privát forrásokból finanszírozzák, például a Tourisme Montréal nevű nonprofit szervezet által, mely 5 millió dollárt biztosít, a verseny promótere, az Octane pedig jegyeladásokból finanszírozza saját részét.

A problémát az okozza, hogy amennyiben nem lehetnek nézők a lelátókon, egyik félnek sem áll érdekében, hogy befektessen.

Kanadai médiajelentések szerint az Octane arra kérte a hatóságokat, hogy további 5 millió dollárral szálljon be a versenyrendezésbe, ami a koronavírus-járvány elleni harc közepette igencsak komoly kérés.

A verseny finanszírozása viszont csak egy probléma, a másik, hogy a kanadai kormánynak engedményeket kellene alkalmaznia a beutazási szabályokat illetően, az F1-es mezőny ugyanis a montreali hétvége előtt, június 6-án még Bakuban áll rajthoz. A jelenlegi járványszabályok szerint a külföldről érkezőknek 14 napra karanténba kell vonulniuk.

A kanadai kormány egyébként tett már kivételeket: a nemzeti hokiligában játszó külföldi játékosoknak csak 7 napot kell elszeparálva tölteniük, további 7 napot pedig szigorúan csak csapattársaik körében.

A Forma-1 esetében viszont ez nem működhet, Kanadának tehát el kell döntenie, hogy megtart-e egy olyan eseményt, melynek megrendezéséhez mintegy 2000 fő szükséges. Ha igen, azzal felbőszíthet olyan csoportokat az országban, akik szeretnének eseményeket tartani, ám a járványügyi korlátozások miatt erre nincs módjuk.

Úgy tudni, a Forma-1 vezetősége ezen a héten mindenképpen szeretne választ kapni azzal kapcsolatban, hogy meg lehet-e tartani a júniusi Kanadai Nagydíjat. Ha nem, a versenyrendezés jogát Isztambul kaphatja meg.

„Számomra a lényeg, hogy a montreali Forma-1-es Kanadai Nagydíj itt maradjon” – fogalmazott Montreal polgármestere, Valérie Plante a La Presse című lapnak. „Ha erre idén nem lesz lehetőség, akkor jövőre kell, hogy megtörténjen, mert minket érdekel a dolog.”

Hirdetés

„De az adófizetők pénzét megfelelő módon kell elköltenünk. Egyeztetéseket folytatunk Quebec kormányával, illetve a szövetségi kormánnyal, hogy lássuk, mi is a helyzet. De szeretnénk, ha a Kanadai Nagydíj Montrealban lenne.”

Sajtóhírek szerint a verseny sorsa április 16-án dőlhet el.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!