Vettel: Ártatlanok szenvednek azért, mert egyeseket megszállt az őrület! - F1VILÁG.HU

Vettel: Ártatlanok szenvednek azért, mert egyeseket megszállt az őrület!

HIRDETÉS
A Forma-1 négyszeres világbajnoka, Sebastian Vettel azt mondja, egész egyszerűen úgy érezte, nem maradhat csendben az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban, mivel valósággal sokkolta őt az, ami történt. A német versenyző szerint elfogadhatatlan, hogy ártatlanoknak kell szenvedniük azért, mert „egyeseket megszállt az őrület”.
portrait, TS-Live, Circuit de Barcelona-Catalunya, F122T01a, F1, GP, Spain
Sebastian Vettel, Aston Martin, puts on his crash helmet

Oroszország múlt csütörtökön indított katonai támadást Ukrajna ellen, a kirobbant háborúnak pedig mostanra a jelentések szerint többszáz civil áldozata is van. Sebastian Vettel már a háború kirobbanásának napján leszögezte, akárhogy is lesz, ő biztosan nem áll rajthoz a szeptemberre tervezett Orosz Nagydíjon – melyet azóta már le is fújt a Forma-1 és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA).

Az F1-es versenyzők közül nem sokan nyilvánultak meg az ukrajnai helyzettel kapcsolatban, Vettel viszont úgy érzi, nem maradhatott csendben.

„Azt gondolom, mindenkinek van egyfajta hozzáállása. A kérdés, hogy mindenki elég bátor-e ahhoz, hogy megossza ezt” – mondta az Aston Martin versenyzője. „Én nem ijedek meg ettől, épp ellenkezőleg. Azt gondolom, vannak más témák is, melyekkel kapcsolatban nem maradhatsz csendben.”

„Már csak kikelni is furcsa az ágyból, amikor az ember a hírekkel indítja a napját, nehéz motiválnod magad, amikor pontosan tudod, hogy vannak dolgok, amik sokkal fontosabbak. Már most ártatlan embereknek kellett meghalniuk. El sem tudjuk képzelni ezt a helyzetet. Nem hiszem, hogy az efféle dolgokban van győztes oldal. Teljes sokk, és azt gondolom, a következmény teljesen világos.”

Vettel azt mondja, bár versenytársai közül a legtöbbet nem szólaltak meg az ügy kapcsán, szerinte a mezőny összes tagja ugyanazt a nézetet osztja: értelmetlen a háború.

„Momentán mindenki el van foglalva magával, de természetesen ez egy olyan probléma, mely komolyabb, mint bármi más. Meggyőződésem, hogy minden versenyző ugyanazt a véleményt osztja. Ha nem így lenne, az meglepne.”

„De először nem az a fontos, hogy kinyilatkoztatsz-e, vagy sem. A lényeg az, hogy a helyzet talán nyugvópontra ér, és vége lesz. Nem hiszem, hogy bárki is szeretné, ha tovább eszkalálódna, és kikerülne a kontroll alól, de ez nagyon nehéznek tűnik most.”

A háború kirobbanása után a Forma-1 vezetősége viszonylag hamar jelezte, lefújja a Szocsiba tervezett versenyt, az FIA pedig kedden jelentette be, az orosz versenyzők csak semleges színekben vehetnek részt a szövetség égisze alá tartozó sorozatokban.

„Az értékek és az erkölcs mindennél fontosabb. Ebből a szempontból az üzlet egyáltalán nem lényeges. Hogy emberek menjenek háborúzni, és meghaljanak, el sem tudom ezt képzelni. Én, akárcsak mindenki más, ültem és tanultam rengeteget a történelemórán, és sok mindent hallottam. Nagyon érdekesnek találtam mindazt, ami történt. Továbbra is fontosnak tartom, hogy ezekkel a dolgokkal tisztában legyünk. Nem felejthetjük el őket. Most pedig még jobban tudatosul bennünk az egész.”

Hirdetés

„Ahogy mondtam, megvolt a remény, hogy a dolgok csillapodnak. Borzasztó, hogy ennyire kontrollvesztett lett most.”

Vettel úgy érzi, nem maradhatott csendben az ukrajnai helyzettel kapcsolatban | Fotó: Aston Martin F1 Team

Vettel szerint az Ukrajnában kirobbant háború kontextusba helyezi azt is, mit is jelent valójában a Forma-1.

„Hogy valaki gyorsan vezet-e, vagy lassan, hogy az autó jó-e, vagy sem… Ez az egész másodlagos” – magyarázta. „Mindannyiunknak olyan életünk volt, hogy konfrontációk, háborúk nélkül nőttünk fel. Volt egy szakasz az 1990-es évek végén, de hogy őszinte legyek, én akkor még kisgyerek voltam, és nem értettem sokat belőle. De most látni és hallani azt, hogy embereket küldenek a frontra, veszélybe sodorva az életüket, és hogy már most vannak halottak, ez borzasztó. Emberként csak így lehet nézni. Nem érteném meg azt, ha valaki nem osztaná ezt a nézetet.”

Arra a kérdésre, hogy üzenne-e valamit Európának, Vettel így felelt: „Nem beszélhetek Európa nevében. De azt gondolom, európai vagyok, mint sokan mások. És nagyon-nagyon sokkol, ami történik. Bárcsak rendeződne a dolog, de úgy fest, egyeseket megszállt az őrület. Azt hiszem, megvan a saját igazságuk és saját valóságuk. De hogy másoknak kell szenvedniük ezért, másoknak kell az életükkel fizetniük, ennek nincs értelme.” 

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!