Vettel elárulta, mi okozhatja „furcsa” megpördüléseit - F1VILÁG.HU

Vettel elárulta, mi okozhatja „furcsa” megpördüléseit

HIRDETÉS
A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel szerint a hirtelen leszorítóerő-csökkenés szerepet játszhatott azokban a megpördülésekben, melyeket az elmúlt időszakban produkált a versenyeken.
Fotó: Shell Motorsport

A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel szerint a hirtelen leszorítóerő-csökkenés szerepet játszhatott azokban a megpördülésekben, melyeket az elmúlt időszakban produkált a versenyeken.

A német versenyzőnek már csak matematikai esélye van a világbajnoki cím elhódítására – riválisa, Lewis Hamilton Mexikóban egy 7. hellyel bebiztosíthatja ötödik vb-diadalát.

Ahhoz, hogy Vettel ekkora hátrányba került a pontversenyben, nagyban hozzájárultak hibái is: a négyszeres világbajnok Olaszországban a Lewis Hamiltonnal vívott csata közben pördült meg, Japánban Max Verstappent akarta megelőzni, amikor megforgatta autóját, a múlt hétvégén, Austinban pedig szintén a mezőny végére csúszott, amikor Daniel Ricciardót akarta maga mögött tudni.

A megpördülések hasonló természete miatt sokan azt találgatják, vajon van-e valamiféle magyarázat azokra.

A Mexikói Nagydíj előtt Vettel elárulta, azt gyanítja, Ferrarija túl sok leszorítóerőt veszít, amikor más autók közelébe kerül – ez pedig szerepet játszhatott incidenseiben.

„Legközelebb talán kívülről kell próbálkoznom, lehet, hogy akkor nem pördülök meg” – mondta Vettel, amikor arról kérdezték, miért hasonlóak mostanában a megpördülései.

„Nyilván az ember a belső ívet akarja magának, ez nem változik. De nem tudom. Minél közelebb vagyunk egy másik autóhoz, annál több leszorítót veszítünk, és nyilván az összes megpördülésem elég furcsa volt, mert nem sok minden van, amit másképp csinálhattam volna.”

„Nem arról van szó, hogy túl gyorsan érkeztem meg, vagy magamtól pördültem volna meg annál a tempónál – egyáltalán nem.”

„Szóval gyanítom, hogy volt egyfajta „lyuk”, vagy valami az autó belső oldalán az adott pozícióban. Nyilvánvaló, hogy a három eset közül egyiknél sem voltam egyértelműen elöl, fej-fej mellett voltunk, szóval ahogy mondtam, legközelebb talán kívülről próbálom meg.”

Hirdetés

Vettel mindenesetre azt mondja, a jövőben megpróbál figyelni arra, hogy hasonló hibákat ne kövessen el.

„A legfőbb dolog, hogy alapvetően egyszer sem valami őrült vagy hülye dologgal próbálkoztam. Nem mentem fejjel a falnak olyasmit próbálva, ami soha nem működött volna. Nyilván megtörtént már párszor – túl sokszor is.”

„Ha legközelebb látom a rést, akkor is rámegyek, de nyilván az ember tudatában ott van az, hogy szeretné, ha az autó a megfelelő irányba állna…”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!