Vettel: Erősödtünk, de a Mercedes a favorit

Egy új specifikációjú motorral érkezett a Forma-1-es Kanadai Nagydíj helyszínére a Ferrari csapata – Sebastian Vettel pedig elégedett a patinás olasz istálló által elért fejlődéssel.


Egy új specifikációjú motorral érkezett a Forma-1-es Kanadai Nagydíj helyszínére a Ferrari csapata – Sebastian Vettel pedig elégedett a patinás olasz istálló által elért fejlődéssel.

Bár az eső péntek délután keresztülhúzta a mezőny számításait Montrealban, Vettel úgy érzi, ezen a hétvégén ismét sikerül egy kicsit közelebb férkőzniük legfőbb riválisaikhoz, a Mercedeshez.

A német versenyző az első szabadedzések után beszélt a csapat esélyeiről, azt azonban nem tudta – vagy nem akarta – megmondani, a Ferrari továbbfejlesztett V6-os aggregátja valóban 30 lóerővel erősebb-e az eddig használt specifikációnál.

„Valóban új motorunk van ezen a hétvégén. Egy kisebb fejlesztésről van szó, mely reményeink szerint segítségünkre lesz abban, hogy tovább üldözzük a Mercedest” – fogalmazott a négyszeres világbajnok.

„Nagyon optimisták vagyunk, noha teljesen világos, hogy még mindig a Mercedes a favorit, ha a futamgyőzelemről van szó.”

„Számokról nem tudok beszámolni – és mindannyian jól tudjuk, hogy a paddockban a pletykálásból űznek leginkább sportot, ezek többsége pedig nem is igaz. Ahogy az imént mondtam, egy kisebb előrelépésről van szó, mely remélhetőleg segíti minket abban, hogy közelebb kerüljünk.”

Vet

Vettel kifejtette, a legtöbb csapathoz hasonlóan a Ferrari is alaposan megtervezte a tél folyamán, milyen fejlesztési stratégiát is követ – ennek a tervezésnek köszönhető az, hogy a Scuderia a téli időszak után még rendelkezésére álló 10 motorfejlesztési zsetonból 3-at felhasznált Kanada előtt.

„Ha egy csapat nem áll az élen, akkor agresszívnek kell lennie. És ez számos csapatra vonatkozik most, melyek hátrányban vannak. Az ember tervekkel vág neki egy idénynek, szóval nem úgy ébred fel egyik reggel, hogy most aztán agresszívnek kell lenni. A csapat megtervezi a szezonját, ez a motorfejlesztés pedig segít minket abban, hogy kövessük a terveinket.”

A Mercedes versenyzője, Nico Rosberg a pénteki szabadedzések után azt mondta, attól tart, a Ferrari Montrealban igazi fenyegetést jelent majd a Mercedesre nézve. Vettel azonban óvatosan nyilatkozott esélyeikről.

„Igazi fenyegetés – na az nagyszerű lenne! De a hátrányunk még mindig adott, szóval nem kergetek illúziókat. De igen, közelebb kerülhetünk ismét egy kicsit. Pénteken egy tipikus montreali napot láthattunk, pár óra leforgása alatt három évszakból kaptunk ízelítőt: volt napsütés 30°C-ban, majd komoly eső a második edzésen. A legtöbb tehát, amiben reménykedhettünk, hogy teljesítjük a programunkat, és a lehető legjobban felkészülünk a szombati időmérő edzésre.”

„A versenytempó jónak tűnt. Most alaposan ki kell elemeznünk a látottakat, hogy lássuk, hogy is állunk a többiekhez képest. Pénteken soha nem nyilvánvaló, mit csinálnak a többiek az üzemanyag-szintet illetően.”

„Azt jól tudjuk, hogy a Mercedes gyors – meglepődnénk, ha nem így lenne. De persze jó lenne! Alapvetően kár, hogy a második edzésen csak fél óra jutott, de ez mindenkire ugyanúgy vonatkozott. Összefoglalásként elmondhatom, hogy sikerült maximalizálnunk a pénteki programot – egy kicsit talán jobb helyzetben is voltunk, mint a Mercedes, akik úgy döntöttek, hogy először a lágy gumikon kezdenek, szóval nem sok idejük volt hozzánk képest.”

„Persze azt is el kell mondanom, hogy a mi etapunk sem volt ideális, és még van terület a fejlődésre. Összességében elégedett vagyok a mai nappal a körülményeket tekintve. Azt tudtuk, hogy esni fog, bár azt nem, hogy ennyire!”

Vet

Vettel számára a 2014-es esztendő kiábrándítóan alakult, a Red Bull ugyanis – főleg a Renault-motorok gyengélkedése miatt – nem tudott beleszólni a bajnoki küzdelembe.

A német elárulta, sikerült maga mögött hagynia az elmúlt idényt, a Ferrarinál pedig kiválóan érzi magát – főleg úgy, hogy az eredmények is ígéretesek.

„Soha nem voltak különösebb elvárásaim arra vonatkozóan, hogy milyen is lesz a Ferrarinál. Most viszont elmondhatom, hogy eddig minden nagyon pozitívan alakult. Sok dobogós eredményt szereztem, nagyon versenyképesek vagyunk, és minden futamon javulunk.”

„Persze azért vagyunk itt, hogy nyerjünk – a legjobb az lenne, ha ez már ezen a hétvégén összejönne! De nem kergetek illúziókat, a helyzet ugyanis az, hogy még rengeteg tennivalónk van. A hátrányunkat még le kell dolgoznunk.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!