Vettel fölényes győzelmet aratott a Brit Nagydíjon - F1VILÁG.HU

Vettel fölényes győzelmet aratott a Brit Nagydíjon

HIRDETÉS

Sebastian Vettel parádés vezetést bemutatva, rajt-cél győzelmet aratott a Brit Nagydíjon, ahol csapattársa, Mark Webber futott be a második helyen, mellyel a Red Bull immáron második kettős győzelmét ünnepelhette az idei évben. A harmadik Barrichello lett.

Sebastian Vettel parádés vezetést bemutatva, rajt-cél győzelmet aratott a Brit Nagydíjon, ahol csapattársa, Mark Webber futott be a második helyen, mellyel a Red Bull immáron második kettős győzelmét ünnepelhette az idei évben. A harmadik Barrichello lett.

Vettel pályafutása első száraz pályás győzelmét ünnepelhette Silverstone-ban, miután az első körtől az utolsóig irányítása alatt tartotta a versenyt, ahol csapattársa második helyével, újabb kettős győzelmet szerzett a Red Bull Racing az idei évben.

Jenson Buttonnak esélye sem volt harcba szállni az élen állókkal hazai versenyén, így be kellett érnie a hatodik hellyel, ám a Brawn ismét felállhatott a dobogóra, ezúttal Rubens Barrichellónak köszönhetően, aki a harmadik lett.

Hűvös, felhős idő fogadta a mezőnyt az idei szezon nyolcadik állomásának helyet adó Brit Nagydíjon, ahol a levegő hőmérséklete 16, a pályáé pedig 30 Celsius fok volt a kezdés pillanatában.

Az első helyről induló Vettel remekül kapta el a rajtot, azonnal behúzott Barrichello elé, így egy pillanatra sem volt veszélyben első pozíciója. A Brawn brazil pilótája mögött Webber szépen tartotta harmadik helyét a másik Red Bullal, míg a rajt egyik nagy vesztese Jarno Trulli volt, aki a negyedikről visszacsúszott a hetedik helyre.

A Ferrari duója kiválóan startolt, Kimi Raikkönen a kilencedikről felugrott az ötödik helyre a Williams japánja, Kazuki Nakajima mögé, míg Felipe Massa is három pozíciót lépett előre, mellyel a listavezető, Button előtt találta magát, aki sokat vesztett a rajtnál.

Miközben a hátsó régiókban a két világbajnok, Fernando Alonso és Lewis Hamilton kemény csatát vívott a BMW két versenyzőjével, akiken egyszerűen nem tudták áthámozni magukat, Vettel körönként egy teljes másodpercet adott a többieknek, így a 15. körben már 15mp. volt az előnye Barrichellóval szemben, akinek a nyakán teljesen ott volt Webber.

A kiállások első körét követően Vettel már 21 másodperccel vezetett csapattársa előtt, aki a boxban elment Barrichello mellett, miután egy körrel tovább kint tudott maradni első etapján. A Red Bull ausztrálja ezt követően le is szakadt a Brawntól, és azonnal rákapcsolt, hogy még befoghassa csapattársát, amire már nem igen volt esélye.

A Ferrarinál nem lehettek felhőtlenül boldogok az első kiállások után, mert bár Massa feljött az ötödik helyre, Raikkönen két pozíciót vesztett, és visszacsúszott Trulli mögé a hetedik helyre, és egyre lassabb köröket teljesített.

Mivel a mezőny elején mindenki autózta a maga tempóját az üres pályán, a rendező jobb híján Alonso és Hamilton szakadatlan csatáját mutatta körökön keresztül, akik folyamatosan előzgették egymást, míg nem a másik Renault bejött közéjük, egyik kiállása után.

Hirdetés

A két Red Bull egyértelműen uralta a mezőnyt, ám a harmadik helyen autózó Barrichello komoly veszélyben volt, mert a mögötte futó Nico Rosberg és Massa is nagyon ott volt a nyakán, és úgy tűnt, hogy gyorsabbak is nála.

A Brawn brazilja azonban második etapja végét nagyon meghúzta, így az utolsó kiállása után elnyúlt ellenfeleitől, és bebiztosította magának a harmadik helyet, míg Massa felugrott a negyedik pozícióba, miután a boxban elment Rosberg mellett.

Button egy hosszú sorozat végéhez érkezett, és bár az utolsó körökben rohamléptekben zárkózott fel Rosbergre és Massára, már nem tudott előrébb kerülni, így kénytelen volt megelégedni a három pontot jelentő hatodik hellyel.

A Toyota olasz pilótája, Trulli a hetedik lett, míg a pontszerzők sorát Raikkönen zárt a Ferrarival, pedig kiválóan kezdett, ahogy Rosberg csapattársa, Nakajima is csúnyán visszacsúszott, és végül pontot sem szerzett.

A BMW Sauber fejlesztései nem hozták meg a várt sikert, Robert Kubica és Nick Heidfeld szenvedett a versenyen, és végül – nem meglepő módon – csak a mezőny hátsó régiójában végeztek.

Alonso ugyan bízott a stratégiájában, ám csak a 14. helyre hozta be a Renault-t, ahogy a tavalyi verseny győztese, Hamilton sem örülhetett, miután az utolsó sorból rajtolva, a 16. pozícióban végzett. A brit versenyző mentségére legyen mondva, hogy folyamatosan forgalomban autózott, bár egy alkalommal hibázott és még a fűre is kicsúszott.

A McLaren egyáltalán nem lehet elégedett, hiszen másik versenyzője, Heikki Kovalainen sem brillírozott, sőt idő előtt kiállni kényszerült, miután Sebastian Boudrais hátulról telibe találta, amit autójának hátsó felfüggesztése bánt.

A finn még behajtott új hátsó gumikért, ám egy körrel később orral beállt a garázsba, ahogy azt a Toro Rosso francia versenyzője is tette. Kettejük kivételével mindenki bevejezte a Brit Nagydíjat.

Brit Nagydíj, verseny:

 1.  Vettel        Red Bull-Renault      (B)  1h22:49.328
 2.  Webber        Red Bull-Renault      (B)  +    15.188
 3.  Barrichello   Brawn GP-Mercedes     (B)  +    41.175
 4.  Massa         Ferrari               (B)  +    45.043
 5.  Rosberg       Williams-Toyota       (B)  +    45.915
 6.  Button        Brawn GP-Mercedes     (B)  +    46.285
 7.  Trulli        Toyota                (B)  +  1:08.307
 8.  Raikkonen     Ferrari               (B)  +  1:09.622
 9.  Glock         Toyota                (B)  +  1:09.823
10.  Fisichella    Force India-Mercedes  (B)  +  1:11.522
11.  Nakajima      Williams-Toyota       (B)  +  1:14.023
12.  Piquet        Renault               (B)  +     1 kör
13.  Kubica        BMW Sauber            (B)  +     1 kör
14.  Alonso        Renault               (B)  +     1 kör
15.  Heidfeld      BMW Sauber            (B)  +     1 kör
16.  Hamilton      McLaren-Mercedes      (B)  +     1 kör
17.  Sutil         Force India-Mercedes  (B)  +     1 kör
18.  Buemi         Toro Rosso-Ferrari    (B)  +     1 kör

Leggyorsabb kör: Vettel, 1:20.735

Kiesők:

Bourdais      Toro Rosso-Ferrari    (B)    25
Kovalainen    McLaren-Mercedes      (B)    24

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Vettel fölényes győzelmet aratott a Brit Nagydíjon
Alonso a vétkes, megbüntették a versenybírók
Hamilton: Norrisnak be kellett volna sorakoznia mögém
Sainz Alonsót kritizálja, Leclerc-től elnézést kér
Leclerc szerint Sainz átlépte a határt a sprintfutamon
Norris csalódott a hiba miatt, ráadásul a McLaren tempója sem volt jó

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!