F170

Vettel: Folytatni akarom, a motorsport az életem!

GP AUSTRIA F1/2020 - DOMENICA 05/07/2020 credit: @Scuderia Ferrari Press Office Sebastian Vettel grid
Fotó: Scuderia Ferrari
A négyszeres Forma-1-es világbajnok, Sebastian Vettel továbbra sem tudja, marad-e a száguldó cirkuszban 2021-ben, miután az idei év végén távozni kényszerül a Ferraritól. A német mindazonáltal leszögezte, a „motorsport az élete”.

A német versenyzővel nem hosszabbít szerződést a Scuderia – ezt már májusban bejelentették a maranellóiak, azóta pedig az is kiderült, helyét a McLarentől érkező Carlos Sainz veszi át.

Vettel az évadnyitó Osztrák Nagydíj helyszínén, Spielbergben újságíróknak nyilatkozva elárulta, derült égből villámcsapásként érte őt a Ferrari döntése, hiszen végig abban a hitben volt, mindkét fél hajlik a folytatásra – ezért nagyon meglepte őt Mattia Binotto telefonhívása, melyben közölte vele, nem hosszabbítanak szerződést vele.

A 33 esztendős versenyző számára kiábrándítóan alakult a spielbergi idénykezdet: csak a 11. helyről rajtolt Ausztriában, végül pedig egy megpördülés után a 10. helyen ért célba, miközben csapattársa, Charles Leclerc 2. lett.

A verseny után Vettel a Red Bull házi tévécsatornája, a Servus TV vendége volt, ahol újabb részleteket árult el az elmúlt időszak eseményeiről. Továbbra is állítja, nagyon meglepődött a Ferrari döntésén.

AZ ALACSONYABB FIZETÉS SEM LETT VOLNA AKADÁLY

„Azt mondták nekem: ’Folytatni akarjuk’. Aztán kaptam egy telefonhívást a semmiből, és szóltak, hogy nem lesz új ajánlat, nem lesz folytatás. Ez először igazán meglepett” – mondta a négyszeres világbajnok.

Vettel hozzátette, semmi sem volt igaz azokból a sajtóhírekből, melyek szerint a pénzügyekben nem tudtak megállapodni, ő ugyanis valószínűleg belement volna az alacsonyabb fizetésbe, hiszen sikeres Forma-1-es évei „bizonyos fokú függetlenséget” adtak neki.

„Ez minden bizonnyal nem lett volna akadály. De rendben van a dolog. Nincs probléma ezzel a döntéssel. Elfogadom, idén pedig próbálom végezni a dolgom, és jobban teljesíteni, mint vasárnap. Szeretném a legjobbat nyújtani a csapatnak, hogy szépen zárjuk ezt le.”

„Az elmúlt 5 évben nem sikerült elérnünk azt, ami mindkét félnek a célja volt. Mindazonáltal azt gondolom, hogy lett még volna lehetőség folytatni, és tovább dolgozni azon, hogy elérjük ezt a célt. Arra törekedtünk, hogy újraépítsük a csapatot. Mindkét fél mindent megpróbált, de a lényeg az, hogy elbuktunk, mert nem sikerült megszereznünk a világbajnoki címet.”

FOLYTATNI AKARJA

Azt egyelőre nem tudni, Vettel marad-e a Forma-1-ben, és ha igen, mely csapathoz kerülhet – a német azonban leszögezte, nem a pénz motiválja.

„Fontos megtalálni egy megfelelő környezetet. Sok szempontból élveztem az elmúlt 5 évet, de ez az 5 év rengeteg erőfeszítésbe került” – magyarázta a négyszeres világbajnok, majd világossá tette: folytatni akarja!

„Ez most egy új helyzet számomra. Fontos, hogy egy olyan megoldást találjak, ami fekszik nekem, és amiben jól érzem magam. Szerintem ez nagyon fontos.”

„A motorsport az életem. Másképp el sem tudom képzelni. Megfelelő munkával, megfelelő helyen még mindig nagyon otthon érzem magam egy Forma-1-es autóban. A következő pár hét vagy hónap sok mindent elárul majd arról – nekem is –, hogy mi lehetséges, és mit is akarok csinálni.”

Fotó: Scuderia Ferrari

NEM SZÁMÍT A MERCEDES HÍVÁSÁRA

A pletykák szerint Vettelnek opció lehet a Mercedes, a német azonban nem számít arra, hogy Toto Wolff ajtót nyit számára.

„Elméletben mindkét ülés még szabad. De teljesen világos, hogy Lewis maradhat, ha akar. És a vasárnapi győzelem után Valtterivel is ez lehet a helyzet.”

Az biztos, hogy a Red Bullnál nem lesz hely Vettel számára, az osztrákok ugyanis Max Verstappenre építenek, és Alex Albon teljesítményével is nagyon elégedettek.

A RED BULLNÁL NINCS HELY

Vettel elárulta, miután kiderült, hogy távozik a Ferraritól, beszélt Helmut Markóval, a Red Bull tanácsadójával.

„Teljesen őszinte leszek: felhívtam őt rögtön a döntés után! De nem az volt az első kérdésem, hogy ’Helmut, van egy helyetek nekem?’. Csupán remekül kijövök vele, és évekig a bizalmasom volt.”

„Tanácsot kértem tőle, elmondtam neki, mi a helyzet. Ő pedig nagyon is ismert arról, hogy ami a szívén, az a száján.”

Ha Vettel nem talál magának helyet a 2021-es évre, jó eséllyel végleg hátat fordít a Forma-1-nek.

„Ha döntést hozol, hogy becsukod az ajtót, nem annak reményében kell tenned, hogy majd újra kinyílik. Szóval akarnod is kell csukva tartani, hogy amennyiben nem nyílik ki újra, ne bánd meg a döntésed.”

Görgess tovább, ez is érdekelhet!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS