Vettel-győzelem és óriási Alonso-baleset az F1-es Belga Nagydíjon! - F1VILÁG.HU

Vettel-győzelem és óriási Alonso-baleset az F1-es Belga Nagydíjon!

HIRDETÉS
NORTHAMPTON, ENGLAND - JULY 07: Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari SF71H on track during qualifying for the Formula One Grand Prix of Great Britain at Silverstone on July 7, 2018 in Northampton, England.  (Photo by Charles Coates/Getty Images) *** Local Caption *** Sebastian Vettel

A Ferrari német versenyzője, Sebastian Vettel nyerte a 2018-as Forma-1-es idény 13. versenyét, a Belga Nagydíjat. A dobogó alsóbb fokaira Lewis Hamilton és Max Verstappen állhatott fel.

Vettel a 2. helyről vágott neki a spa-francorchampsi futamnak, ám már rögtön a rajt után sikerült maga mögé utasítania bajnoki riválisát, Lewis Hamiltont.

A verseny rajtjánál hatalmas baleset borzolta a kedélyeket: Nico Hülkenberg hátulról eltalálta Fernando Alonso McLarenjét, mely aztán nagy sebességgel csapódott neki Charles Leclerc Sauberjének. Az incidensben szerencsére nem sérült meg senki, a biztonsági autót azonban be kellett küldeni.

Nem volt sima Kimi Räikkönen és Daniel Ricciardo rajtja sem – mindkettejük autója megsérült a startnál, és végül egyikük sem jutott el a kockás zászlóig.

A vasárnapi versenyen Vettel magabiztos győzelmet aratott Hamilton és Verstappen előtt, és bár a Force Indiák remek tempót diktáltak, a mezőny végéről induló Valtteri Bottast végül nem sikerült maguk mögött tartaniuk.

A finn a 4. helyen futott be Sergio Perez és Esteban Ocon előtt.

Remekül szerepeltek a Haas-Ferrarik is: Romain Grosjean a 7., Kevin Magnussen a 8. lett, és a top 10-ben zárt még a Honda-motoros Toro Rossóval Pierre Gasly, valamint a sauberes Marcus Ericsson.

Győzelmének köszönhetően Vettel faragott hátrányából a bajnoki összetettben, mely így már csak 16 pont Hamiltonnal szemben.

A Forma-1-es bajnokság egy hét múlva folytatódik az Olasz Nagydíjjal: Monzában az F1VILÁG stábja is a ott lesz, így a legfontosabb és legérdekesebb információkat weboldalunkon olvashatjátok majd.

Hirdetés

A Forma-1-es Belga Nagydíj végeredménye:

Forrás: F1

A Belga Nagydíj körről-körre:

A pole pozícióból a világbajnoki címvédő Lewis Hamilton várhatta a rajtot, mellette ott sorakozott világbajnoki riválisa, Sebastian Vettel, a második sorban pedig a Force Indiák Esteban Ocon – Sergio Perez sorrendben.

A rajtot Hamilton és Vettel is jól kapta el, ám az 1-es kanyarban hatalmas baleset borzolta a kedélyeket: Nico Hülkenberg hátulról meglökte Fernando Alonso autóját, mely hatalmas sebességgel átrepült Charles Leclerc Sauberje mellett.

Az élen Sebastian Vettel közben keményen támadta Hamiltont, és a Kemmel-egyenes végén el is tudott menni az angol mellett, miközben a Force Indiák is próbálkoztak az előzéssel.

Az első kanyarban történt baleset miatt beküldték a biztonsági autót.

Nemcsak Alonsóék jártak pórol a rajt után, hanem Kimi Räikkönen és Daniel Ricciardo is: előbbi versenyző jobb hátsó defektet kapott, Ricciardo autójának pedig első- és hátsó szárnya is megsérült.

Az újraindításnál Vettel megőrizte a vezetést, Hamilton pedig tartotta a második helyet a két Force India előtt.

A verseny 7. körében Verstappen a DRS-t használva megelőzve Esteban Ocont, és ezzel feljött a 4. helyre.

Verstappen tovább folytatta a menetelést, 3 körrel később már Perezt támadta, és a másik Force India mellett is el tudott menni.

Vettel előnye ekkor már 3,2 másodperc volt az élen Hamilton előtt, miközben csapattársa, Kimi Räikkönen a sérült Ferrarival próbált helytállni, ám végül kénytelen volt feladni a versenyt.

A 18. körben a mezőny végéről induló Bottas már a 9. helyen száguldott, miután megelőzte a Sauber versenyzőjét, Marcus Ericssont is. A finn 1 körrel később már Gasly-t szorongatta, és újabb pozíciót javított.

A 22. körben Hamilton érkezett először a bokszba kerékcserére: a brit autójára a lágy abroncsok kerültek fel a második etapra, egy körrel később pedig a Ferrari kihívta Sebastian Vettelt is.

Fotó: Scuderia Ferrari

A Mercedes elévágási kísérlete nem vált be, igaz, a két versenyző közti különbség 1,5 másodpercre csökkent.

Verstappen a 3. helyről a 27. körben érkezett a bokszutcába, az ő autójára is a lágy keverékű abroncsokat szerelték fel 2,5 másodperc alatt.
Bottas a 30. körben ejtette meg utolsó tervezett kerékcseréjét, így a két Force India mögé, a 6. helyre csúszott vissza.

Fotó: Mercedes

Ricciardót a 31. körben a bokszba hívta a Red Bull: az ausztrál végül a 16. helyről feladta a Belga Nagydíjat.

Bottas a kerékcsere után a friss gumikon rákapcsolt, és hamar utol is érte Esteban Ocont: a Les Combes kanyarkombináció előtt a finn el is tudott menni a Force India mellett.

A Mercedes versenyzője Perezt vette üldözőbe, és a 38. körben már csak 1,3 másodperccel volt lemaradva a mexikóitól.

Sebastian Vettel ekkor már 6 másodperces előnnyel vezetett riválisa, Hamilton előtt.

Bottas a 40. körben a második DRS-zónában könnyedén elment Perez mellett, így pár körrel a leintés előtt feljött a 4. pozícióba.

Vettel végül 11 másodperces előnnyel megnyerte a versenyt Hamilton előtt, míg a dobogó legalsó fokára Max Verstappen állhatott fel.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!