Vettel győzelmével zárult az idei szezon Abu Dhabiban - F1VILÁG.HU

Vettel győzelmével zárult az idei szezon Abu Dhabiban

HIRDETÉS

Sebastian Vettel fölényes győzelmével végződött az idei forma-1-es szezon az Abu Dhabi Nagydíjon. A Red Bull német pilótáját csapattársa, Mark Webber követte, aki az utolsó körökben hatalmas csatát vívott az idei világbajnok, Jenson Buttonnal a második pozícióért.

Sebastian Vettel fölényes győzelmével végződött az idei forma-1-es szezon az Abu Dhabi Nagydíjon. A Red Bull német pilótáját csapattársa, Mark Webber követte, aki az utolsó körökben hatalmas csatát vívott az idei világbajnok, Jenson Buttonnal a második pozícióért.

Vettel idei negyedik futamgyőzelmét aratta az első Abu Dhabi Nagydíjon, ahol azzal, hogy csapattársa az utolsó körökben maga mögött tudta tartani Buttont, a Red Bull idei negyedik kettős győzelmét ünnepelhette, így a csúcson fejezte be az évet.

A német versenyző ezzel bebiztosította magának a második helyet a bajnokságban, miután ellenfele, Rubens Barrichello csak a negyedik helyen végzett, így maradt mögötte az összetettben.

A pole pozícióból induló Lewis Hamilton már a futam első felében feladta a küzdelmet egy fékprobléma miatt, pedig minden esélye megvolt arra, hogy felálljon a dobogóra, miután egész hétvégén fantasztikus tempót diktált.

A McLaren mindezek ellenére megtartotta harmadik helyét a konstruktőrök versenyében, ugyanis sem Heikki Kovalainen, sem pedig a Ferrari két versenyzője nem szerzett pontot, így a wokingiak egy pontos előnye megmaradt.

Meleg, napos idő fogadta a mezőnyt a szezon 17., és egyben utolsó futamának helyet adó Abu Dhabi Nagydíjon, ahol a levegő hőmérséklete 31, a pályáé pedig 34 Celsius-fok volt a kezdés pillanatában.

A pole-ból induló Hamilton remekül kapta el a rajtot, és a hibrid rendszernek köszönhetően szépen elhúzott az őt követő két Red Bulltól, akik a hátsó egyenes előtt igen közel kerültek hozzá, miután a brit versenyző elrontotta az egyik ívet, de első helye nem volt veszélyben.

A Brawn versenyzői helyet cseréltek egymással, Button elment Barrichello mellett, aki az első kanyarban nekicsúszott Webbernek, aminek következtében leszakadt első szárnyának egy darabja, de emiatt nem veszített jelentősen sebességéből.

Mögöttük hatalmas csata volt a hatodik helyért, Jarno Trullit keményen támadta a mezőny legkönnyebb autójával rajtoló Robert Kubica, aki néhány próbálkozás után el is ment a Toyota mellett.

Hamilton szépen tartotta első helyét, azonban a Red Bull duója egyre közelebb került hozzá, mikor megkezdődött a kiállások első köre. Ahogy arra számítani is lehetett, az energiaital-gyárosok versenyzői hosszabb első etapon voltak, mint az élen autózó Hamilton.

Hirdetés

A McLaren brit pilótája ugyan keményen hajtott, de csak Webbert tudta maga mögött tartani az első kiállást követően, miközben Vettel átvette az első helyet, pedig Jaime Alguersuari kis híján tönkretette a versenyét, mikor a Toro Rosso helyett a Red Bull szerelői közé hajtott.

A szerelők gyorsan kapcsoltak, továbbintették a spanyolt, ki mögött már érkezett is Vettel. Alguersuari tankolás nélkül tért vissza a pályára, és a következő körben egy váltóprobléma miatt feladta a küzdelmet.

Hamilton a második helyen autózott, mikor a fülére szóltak, hogy ki kell állnia a boxba, mert meghibásodott jobb hátsó féke, így nem tudja folytatni a küzdelmet, pedig minden esélye meglett volna arra, hogy felálljon a dobogóra.

A Ferrari ezzel óriási lehetőséget kapott, hogy visszavegye harmadik helyét a konstruktőrök versenyében, ám nem tudott élni ezzel, ugyanis egyik csapat pilótái sem szereztek pontot a szezonzárón.

Vettel az élen folyamatosan növelte előnyét Webberrel szemben, akit a Brawn duója, Button és Barrichello követett az első négyben, azonban az utolsó kiállások még hátra voltak, és a mezőny egyik fele egy, míg a másik két kiállásos stratégiával operált.

A sorrend csak alig változott az utolsó kiállások után. Vettel már több, mint 15 másodperccel vezetett csapattársa előtt, akit tisztes távolságból Button követett a harmadik helyen, ám a világbajnok drasztikusan csökkentette a kettejük közötti különbséget.

A világbajnok az utolsó körökre teljesen megérkezett az ausztrál mögé, akit az utolsó néhány körben hihetetlenül agresszíven támadott, ám ellenfele szépen védte pozícióját, és végül meg is tartotta második helyét.

Barrichello a negyedik helyre hozta be a másik Brawnt, aki mögött Nick Heidfeld, és a futamon fantasztikusan teljesítő, a 12. pozícióból induló Kamui Kobayashi sorakozott fel.

A Toyota japán versenyzője egy kiállásos stratégián volt, és a futam első felében a harmadik helyen tanyázott, miután egy okos manőverrel elment Button mellett a hátsó hosszú egyenes végi sikánban.

A pontszerzők sorát Trulli és Sebastien Buemi zárta a Toro Rossóval.

Kimi Raikkönen utolsó ferraris versenyén csak a 12. lett Kovalainen mögött, míg a Renault-tól távozó Fernando Alonso is végig szenvedett, és csak a 14. helyen zárta az idei évet.

Fisichellának most sem sikerült a bravúr, csak a 16. helyen ért célba, így egyetlen pontot sem tudott szerezni a Ferrarinak a szezon utolsó öt versenyén, mikor a sérült Felipe Massát helyettesítette az olaszoknál.

Abu Dhabi Nagydíj, verseny:

 1.  Vettel        Red Bull-Renault      (B)  1h34:03.314
 2.  Webber        Red Bull-Renault      (B)  +    17.857
 3.  Button        Brawn-Mercedes        (B)  +    18.467
 4.  Barrichello   Brawn-Mercedes        (B)  +    22.735
 5.  Heidfeld      BMW Sauber            (B)  +    26.253
 6.  Kobayashi     Toyota                (B)  +    28.343
 7.  Trulli        Toyota                (B)  +    34.366
 8.  Buemi         Toro Rosso-Ferrari    (B)  +    41.294
 9.  Rosberg       Williams-Toyota       (B)  +    45.941
10.  Kubica        BMW Sauber            (B)  +    48.180
11.  Kovalainen    McLaren-Mercedes      (B)  +    52.798
12.  Raikkonen     Ferrari               (B)  +    54.317
13.  Nakajima      Williams-Toyota       (B)  +    59.839
14.  Alonso        Renault               (B)  +  1:09.687
15.  Liuzzi        Force India-Mercedes  (B)  +  1:34.450
16.  Grosjean      Renault               (B)  +     1 kör
17.  Fisichella    Ferrari               (B)  +     1 kör
18.  Sutil         Force India-Mercedes  (B)  +     1 kör

Leggyorsabb kör: Vettel, 1:40.279

Kiesők:

Hamilton      McLaren-Mercedes      (B)    21
Alguersuari   Toro Rosso-Ferrari    (B)    19

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!