Vettel győzött és bajnokká avanzsált Abu Dhabiban - F1VILÁG.HU

Vettel győzött és bajnokká avanzsált Abu Dhabiban

HIRDETÉS

Sebastian Vettel hibátlan vezetést bemutatva megnyerte az Abu Dhabi Nagydíjat, mellyel a sportág történetének legfiatalabb világbajnokává avanzsált, miután a McLaren duója végzett mögötte, Alonso pedig a hetedik lett.



Sebastian Vettel a sportág történetének legfiatalabb világbajnokává avanzsált, miután remek vezetést bemutatva, megnyerte a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjat, ahol bajnoki riválisai, Fernando Alonso és Mark Webber csak a hetedik illetve a nyolcadik helyen végeztek.

A Red Bull Racing német versenyzője a pole pozícióból vághatott neki a mindent eldöntő szezonzárónak, ahol nem ő volt a legesélyesebb a bajnoki cím megszerzésére, hiszen csak a harmadik helyen állt a világbajnoki tabellán.

Vettel csak ideiglenesen engedte ki a kezéből a vezető pozíciót, mikor kiállása előtt Jenson Button néhány kör erejéig az élen tanyázott. Miután a McLaren brit versenyzője kiállt, a mindössze 23 éves pilóta visszatért az élre, és megszerezte idei ötödik futamgyőzelmét.

Alonso, akit a verseny előtt mindenki abszolút favoritnak tartott, akinek elég lett volna egy negyedik pozíció, ha Vettel nyer, végül csak a hetedik helyen végzett, miután beragadt a Renault orosz pilótája, Vitaly Petrov elé, aki már a második körben, a biztonsági autós fázisban teljesítette kötelező kiállását, így került a kétszeres világbajnok elé.

A Ferrari spanyolját azonban nem csak Petrov akadályozta meg abban, hogy megszerezze harmadik világbajnoki címét, hiszen Robert Kubica és Nico Rosberg is előtte futott célba.

——–

Az élről induló Vettel jól kapta el a rajtot, maga mögött tudta tartani Hamiltont, ám Alonso pozíciót vesztett Buttonnal szemben, így visszacsúszott Webber elé, a negyedik helyre.

A mezőny nem mehetett sokáig szabadon, már az első körben pályára küldték a biztonsági autót, ugyanis Michael Schumacher megcsúszott az egyik kanyarban, majd megpördült, és menetiránnyal szemben találta magát, aminek az lett a vége, hogy Vitantonio Liuzzi telibe találta, és rámászott a Mercedesre.

Hirdetés

Szerencsére mindkét versenyző sérülés nélkül megúszta az esetet, azonban körökön keresztül állt a verseny, ugyanis rengeteg törmelék és olaj került a burkolatra, amit fel kellett takarítani.

A biztonsági autó a hatodik körben ismét elengedte a mezőnyt. Vettel kiválóan kapta el az új rajtot, Hamilton kis híján beleszállt, mert úgy érezte, a német már megkezdte a kigyorsítást.

Az élen semmi nem változott. Vettel tartotta vezető pozícióját, két másodpercre növelte előnyét Hamiltonnal szemben, azonban ahogy hűlt a pálya, úgy kezdtek lassulni a Red Bullok, Webber a hátsó gumik kopására panaszkodott, így a 12. körben ki is hívták új abroncsokért.

Már-már úgy tűnt, hogy a Red Bull jó taktikát választott a korai kiállással, ugyanis az ausztrál jóval gyorsabb volt a keményebb keverékű gumikon, mint Alonso, de mivel sok időt veszített Jaime Alguersuari mögött, a Ferrari a kiállása után vissza tudta hozni a spanyolt ellenfele elé.

Alonso azonban így is veszített pozíciót, hiszen Vitaly Petrov és Nico Rosberg is átlépett rajta, akik az úgymond élmezőnyből egyedüliként álltak ki a bokszba a biztonsági autós fázisban, már a második körben – ami a végén döntőnek bizonyult.

A Ferrari spanyol versenyzője nagyon keményen hajtott, tudta, hogy előznie kell a pályán, de képtelen volt áthámozni magát Petrovon, aki előtt még ott volt Rosberg is, akinek már szintén nem volt hátra tervezett kiállása.

Hamilton és Vettel két kör különbséggel teljesítette kiállását. A Red Bull pilótájának jobban jött ki a lépés, ugyanis nem hogy visszajött Hamilton elé, de kettejük közé még beékelődött Robert Kubica és Kamui Kobayashi, így Vettel el tudott szakadni riválisától.

A McLaren brit pilótája könnyen átlépett a Sauber japánján, azonban beragadt Kubica mögé, ám a Renault lengyeljének még volt hátra egy kiállása.

Button a riválisok kiállásai után átvette a vezetést, azonban előnye folyamatosan fogyott az élen, és mikor már három másodperc volt közte és Vettel között, kiállt első és egyben utolsó kiállására, majd visszatérve csapattársa mögé, tovább folytatta a száguldást, 15 körrel a vége előtt.

Vettel magabiztosan vezetett az élen, előnye már 15 másodperc volt Hamiltonnal szemben, aki visszavette második helyét, miután Kubica körrel a vége előtt kiállt új gumikért, és időközben annyi előnyt autózott ki, hogy simán bejött Alonso elé.

A Red Bull német versenyzője a végén már vissza is vett, de így is fölényesen nyerte a szezonzárót, mellyel megszerezte pályafutása első világbajnoki címét, ugyanis Alonso mindössze a hetedik helyre hozta be a Ferrariját, egy szerencsétlen taktika miatt.

A McLaren duója, Hamilton és Button a második illetve a harmadik helyen végzett, Rosberg, Kubica, és Petrov előtt.

Alonso csak a hetedik helyre hozta be a Ferrarit, mellyel az utolsó pillanatban bukta el a bajnoki címet. A spanyol pilóta mögött korábbi legnagyobb ellenfele, Webber végzett, míg az első tíz sorát Alguersuari és Massa zárta.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!