Kattints és kövesd velünk az Orosz Nagydíj eseményeit!

  Friss hírek

Vettel-interjú: Nekem is fáj a távozás, de jó döntésnek érzem

Hat év után távozik a Red Bull Forma-1-es csapatától a német Sebastian Vettel – a szombati bombahír sokkolta a száguldó cirkusz közösségét, és bár mindenki tényként kezeli, hogy a címvédő Fernando Alonso helyét veszi át a Ferrarinál, ezt még nem erősítheti meg.


Hat év után távozik a Red Bull Forma-1-es csapatától a német Sebastian Vettel – a szombati bombahír sokkolta a száguldó cirkusz közösségét, és bár mindenki tényként kezeli, hogy a címvédő Fernando Alonso helyét veszi át a Ferrarinál, ezt még nem erősítheti meg.

A 27 esztendős versenyző négy világbajnoki címet szerzett a Red Bull színeiben, távozásának legfőbb oka pedig, hogy új kihívásra vágyik. A Forma-1 hivatalos weboldala nemrég interjút készített Vettellel, melyben a német bővebben is kifejti a történtek hátterét.

Sebastian, régóta pletykáltak arról, hogy talán elhagyod a Red Bullt a Ferrari kedvéért, most pedig ez megerősítésre került – legalábbis az, hogy távozol a csapatodtól, ami sokkolta a paddockot. Senkinek sem könnyű az elválás 15 év után, szóval jó okod kell, hogy legyen a távozásra…

Sebastian Vettel: Talán azért, mert nagyobb figyelmet vonz az, hogy valami új dolgot teszek annál, mintha maradnék.

15 év után elhagyni a biztonságot nyújtó fészket komoly lépés. Mit jelent ez számodra?

S.V.: Pontosan ez a helyzet: egy komoly lépés! Ez volt az otthonom, és ami azt illeti, az ember csak egyszer hagyja el az otthonát – ez nagy dolog. Fantasztikus időket töltöttünk el együtt az elmúlt 15 évben, de olykor elérkezik az idő egy új fejezethez.

Vettel

Mennyire volt nehéz elindulni az „új” felé?

S.V.: Nagyon nehéz volt, hiszen nem különféle problémák miatt távozom. Ez a döntés egyértelműen azért van, hogy valami újba kezdjek, és nem a jelenlegi dolgok ellen. És ilyenkor hallgatni kell arra a bizonyos belső hangra. És nem ez a legkönnyebb döntés az ember életében – viszont remélem, hogy helyesnek bizonyul. Bárhogy is alakul, én elégedett leszek vele.

Mióta szólítgatott már téged ez a bizonyos belső hang?

S.V.: Nem először adódott lehetőség a váltásra. Most úgy érzem, elérkezett a megfelelő idő. Nagyon-nagyon különleges időszakot töltöttem el a Red Bullnál – és remélhetőleg ez kitart az idei szezon végéig.

Másképp alakult volna, ha a Red Bull autója versenyképesebb az idei szezonban?

S.V.: Valószínűleg az emberek így vélekednek erről – de én nem így gondolom. Nem azért távozom, mert nem tetszik a helyzet. Nem futok el semmi elől. Ahogy az imént mondtam: úgy érzem, ez a megfelelő idő. Késztetést éreztem arra, hogy valami újba kezdjek.

Várhatunk egy bejelentést a Ferraritól? Egyelőre csak a Red Bull sajtóközleménye van a kezünkben, mely megerősíti a távozásod, illetve Christian Horner nyilatkozata arról, hogy a Ferrarihoz csatlakozol…

S.V.: Meggyőződésem, hogy hamarosan már lesz mit mondanom – de egyelőre még nincs.

Vettel Alonso

Aláírtál a Ferrarival?

S.V.: Ahogy az imént mondtam, egyelőre nincs mit bejelentenem, de ez nem tarthat túl sokáig.

Van bármi, ami momentán meggátolja, hogy a Ferrarihoz szerződj, hogy még nem írtad alá a kontraktust?

S.V.: Ezt nem mondtam. Azt mondom, hogy jelenleg nem tudok semmit sem bejelenteni. Amit elmondhatok, hogy biztosan a Forma-1-ben maradok, és nem megyek el síelni vagy mountain bike-ozni.

Tisztában vagy azzal, hogy amennyiben a Red Bullnál maradsz, valószínűleg jobb esélyeid lennének a futamgyőzelemre jövőre, és hogy a Ferrari az sokkal inkább egy hosszú távú projekt?

S.V.: Ami azt illeti, ez nem is igazán számít – ahogy mondtam, valami új dologra vágytam, egy új kihívásra! Békében válnak el útjaink. Természetesen nekem is fáj ez, viszont helyes dolognak is érzem, hiszen egy új kihívás vár rám.

Vettel

A Red Bulltól való sokkoló távozásod gyakorlatilag háttérbe szorítja a szuzukai időmérős teljesítményed. Tudnál valamit mondani erről is?

S.V.: Természetesen nem vagyok túl elégedett. Délelőtt nem tudtunk eleget körözni, és aztán nem találtam a ritmust a pályán. Jobban küszködtem a kanyarokban, mint vártam. Mivel eső várható, lehet még jó versenyünk – ha végül nem érkezik meg, nehéz dolgunk lesz. Számomra az lenne az ideális, ha annyi eső esne, hogy még azért versenyezni tudnánk – de annyi azért ne, hogy úsznunk kelljen!

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!