Friss hírek

Vettel ma búcsúzik a Ferraritól: „Világos célom volt, de elbuktunk”

Utolsó versenyét futja vasárnap délután a Ferrari versenyzőjeként a Forma-1-ben Sebastian Vettel. A német versenyző hat szezon után távozik az olasz istállótól, mellyel nem sikerült elérnie a hőn áhított célt, a világbajnoki címet.

Vettel 2015-ben érkezett a Ferrarihoz, az álma és missziója pedig az volt, hogy hőse, Michael Schumacher nyomdokaiba lépve sikerre vigye a patinás olasz alakulatot.

Az azóta eltelt évek során Vettel 14 futamgyőzelmet szerzett a Ferrarival, és noha több alkalommal is közel került hozzá, a világbajnoki címet végül nem sikerült elhódítania.

Bár sikerült jó eredményeket elérnie a Ferrarival a Mercedes dominanciája mellett is, Vettel azt mondja, ez kevés, hiszen a kitűzött célt nem sikerült elérnie, szóval elbukott küldetésében.

„Ez semmin nem változtat. Ettől még elbuktunk. Az volt az ambíciónk, a célunk, hogy megnyerjük a bajnokságot. És nem nyertük, szóval ez szerintem csak egy őszinte összegzés. Azt persze nem gondolom, hogy bármin is változtat, ha ezt harsogjuk.”

„Egy nagyon erős csapa/versenyző kombináció ellen kellett küzdenünk, az egyik legerősebbel, melyet valaha láttunk. De a mi célunk az volt, hogy ennél erősebbek legyünk. És ebből a szempontból elbuktunk. Ahogy mondtam, ennek megvannak az okai.”

„Voltak jó versenyeink, rossz versenyeink, alkalomadtán közel kerültünk, néha túl messze. Sok oka van annak, hogy miért alakult így, de összességében nem unfair dolog kimondani ezt, hiszen ez az igazság. Semmi gond nincs azzal, ha ezt kimondjuk hangosan.”

Vettel azt mondja, számára nem okozott problémát az a nyomás, amit az jelentett, hogy a Ferrari pilótájaként kellett bizonyítania.

„Nem tudom, hogy hatott-e rám ez a nyomás dolog. Szerintem a nyomást te helyezed saját magadra. Ahogy mondtam, nekem világos misszióm és célom volt a győzelem.”

„Úgy gondolom, nyilván érzelmi szálak fűznek ehhez az istállóhoz, hiszen úgy nőttem fel, hogy Michael győzelmeit láttam, és a többi… Szóval nagyon különleges pillanat volt, amikor csatlakoztam a csapathoz.”

„És persze ott van a nyomás Olaszországban, a rajongóktól. De az a helyzet, hogy én is mindig a legnagyobb elvárásokat támasztottam magammal szemben, és szerintem én voltam az első, aki észrevette, ha ezeket nem tudtam elérni.”

„Szóval nyugodtak lehetnek, amikor beragadtam a sóderágyba Németországban, én előbb voltam elégedetlen, mint a tifosi! Persze szépen hangzik ez, hozzáad egy kis drámát mindenhez. De határozottan nem használom ezt ürügyként. Azt gondolom, ha az ember kellőképp ambiciózus ahhoz, hogy nyerjen, és a célja a győzelem, amit aztán sikerül is elérni, akkor ő maga az első, aki felismeri ezeket a dolgokat, és nem függ a külső nyomástól.”

„De mindenki más. Engem viszont ez soha nem hátráltatott.”

Fotó: Formula 1 (Hasan Bratic/Sutton Images)

Vettel állítja, a 2018-as hockenheimi incidens nem volt fordulópont a Ferrarival való kapcsolatában.

„Nem. Szerintem eléggé hullámvasútszerű volt ez a néhány év, rengeteg minden történt. Persze a lendületünk szempontjából nem segített a dolog abban az évben. Egy kis hiba volt, de óriási következményekkel jár.”

„De sokkal több minden történt szerintem a 2018-as szezon során. Elhunyt Mr. [Sergio] Marchionne, változás volt a csapatvezetésben, Maurizio [Arrivabene] helyére jött Mattia [Binotto]. Szóval a 2018-as év számos szempontból meghatározó volt.”

„De nem tudom, hogy tényleg rá lehet-e mutatni egy adott dologra. 2016-ban nyilván különváltak útjaink Jamesszel [Allison], mivel voltak személyes konfliktusok akkoriban. És azt gondolom, sok minden volt akkoriban, amit lehetett volna jobban csinálni.”

„De minden okkal történt. A legfőbb dolog számomra az, hogy tanultam ezekből, és képes voltam fejlődni a pályán átélt pillanatoknak, például a németországi incidensnek köszönhetően. És voltak egyéb pillanatok is a pályán kívül.”

„Szóval összességében úgy érzem, jobb helyzetben vagyok most, mint évekkel ezelőtt. De akkor természetesen ez nem volt olyan könnyű és egyszerű dolog.” 

Vettel 2021-től az Aston Martin F1-es csapatánál folytatja pályafutását.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!