Friss hírek

Vettel már gondolkodik azon, mit fog csinálni az F1 után

Vettel 2015-ben szerződött a Ferrarihoz, az azóta eltelt 5 évben azonban nem sikerült sikerre vezetnie a maranellói istállót.

A német versenyző szerződése a 2020-as szezon végén lejár a Ferrarinál, egyelőre pedig még nincs döntés arról, hogy folytatja-e a versenyzést az F1-ben.

Vettel a Motorsport.com című lap olasz kiadásának adott nemrég exkluzív interjút, ebben arról beszélt, egyre többször gondolkodik azon, hogy mit is fog csinálni az elkövetkezendő években.

„Gondolkodtam már ezen, és természetesen még mindig gondolkodom. Van valami a fejemben ezzel kapcsolatban, és reálisan is látom a helyzetemet, szóval nem akarom azt mondani, hogy még 10 évig itt leszek a Forma-1-ben” – mondta a Ferrari versenyzője.

„Úgy értem, sportolókért azért van időkorlátunk. Akár futballista vagy, akár teniszező, autóversenyző, vagy épp vitorlázol, tudod, hogy csak bizonyos éven át csinálhatod. Vannak sportágak, amelyekben rövidebb, máshol hosszabb ideig tart egy pályafutás, de az ember pontosan tudja, hogy korlátozott idő áll rendelkezésre, még ha fiatalon nem is gondolkodik ezen.”

„Talán az egyetlen olyan sportág, ahol nincs ilyen időkorlát, az a sakk, hiszen ott az számít, mi van a fejedben. Ha viszont kerékpározol, hiába vagy briliáns elme, ha a lábaid már nem engedelmeskednek többé.”

Vettel azt mondja, pontosan tudja, hogy már pályafutása vége felé jár.

„Olyasvalami ez, amin az ember fokozatosan kezd el gondolkodni. A 20-as éveidben még nem természetes egy ennyire távoli helyzetre fókuszálni, de amikor már a 30-as éveidben jársz, elkezded megkérdezni magadtól, hogy ’hol leszek én 10 év múlva?’. Furcsa érzés, és elkezdesz ráeszmélni arra, hogy amit most csinálsz, azt nem fogod örökké csinálni, hiába szeretnéd.”

„Hülye lennék, ha ezt nem venném figyelembe, de ez persze nem jelenti azt, hogy minden reggel úgy ébredek, hogy vajon mit fogok csinálni a következő 5 évben. Szóval nyugodt vagyok ebből a szempontból, mert úgy gondolom, nagyon szerencsés vagyok, és amikor abbahagyom az F1-es versenyzést, rengeteg mindent kipróbálhatok majd. Lehet, hogy tovább folytatom a versenyzést máshol, vagy valami mást csinálok majd a motorsport berkein belül, de az is elképzelhető, hogy teljesen magam mögött hagyom ezt a világot. Vannak ötleteim, de még nem döntöttem. És jelenleg még a Forma-1-ben versenyzem.”

Vettel kifejtette, jelenleg arra összpontosít, hogy győzzön a Ferrarival – F1-es céljai ugyanis nem változtak.

„A célom mindig ugyanaz, mivel még nem sikerült elérnem. A Mercedes legyőzött minket az elmúlt években, szóval ugyanaz a misszió. Voltak remek versenyeink, nagyszerű pillanataink, és voltak kevésbé jó napjaink. De a cél ugyanaz: győzni akarok a Ferrarival.”

Jelenleg egyébként három versenyzőnek – Charles Leclercnek, Max Verstappennek és Esteban Oconnak van szerződése 2021-re, ráadásul manapság nagyon sokat nyom a latba az, hogy egy versenyző mekkora fizetést kap csapatától.

Vettel viszont azt mondja, eljön a pont, amikor a pénz már nem motiválja annyira az embert.

„Attól függ, mi számít igazán számodra, mi motiválja a döntéseidet. Nem akarok ujjal mutogatni senkire, ha valakit a pénz motivál, hajrá, sok sportolót és üzletet a pénz motivál. Szerintem az igazi kérdés az, mikor lesz elég a pénz?”

„Nem csak ez számít a Forma-1-ben. Egy ponton már nem a pénz lesz a legfontosabb, mindig ott van a vágy, hogy élvezd, amit csinálsz.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!