Vettel megállíthatatlan, a 3. edzés is az övé - F1VILÁG.HU

Vettel megállíthatatlan, a 3. edzés is az övé

HIRDETÉS

Sebastian Vettel eddig verhetetlennek tűnik Szingapúrban: a két pénteki tréning után a szombatit is megnyerte. Lewis Hamilton és Fernando Alonso került hozzá legközelebb, ők az időmérőn is veszélyesek lehetnek rá.


Sebastian Vettel eddig verhetetlennek tűnik Szingapúrban: a két pénteki tréning után a szombatit is megnyerte. Lewis Hamilton és Fernando Alonso került hozzá legközelebb, ők az időmérőn is veszélyesek lehetnek rá.

A magyar idő szerint pontosan délben elrajtoló harmadik szabadedzésen 30 Celsius-fok volt a levegő hőmérséklete, és mivel a nap már nem tűzte az aszfaltot, így a pálya is csak három fokkal volt melegebb a rajton, majd fokozatosan tovább hűlt.

Egyébként ezen a hétvégén éppen ez, vagyis az aszfalt hőmérsékletének folyamatos változása az egyik legszokatlanabb tényező a pilóták számára.

Az egyórás utolsó tréning első tíz perce az installációs körökkel telt, ekkor mért köre nem volt senkinek. Később aztán természetesen benépesült a pálya, mindenki igyekezett kihasználni a felkészülésre felhasználható utolsó edzést.

A Red Bull Racing áramlásdinamikai tesztet is végzett, Sebastian Vettel autójának első és hátsó légterelőjén a jellegzetes zöld színű festék volt látható.

Jó húsz perc elteltével az első hat helyen a három Mercedes motorral hajtott istálló pilótái álltak, élükön Lewis Hamiltonnal (McLaren), aki 1:50.730-cal vezetett, de ez az idő még jócskán elmaradt a pénteki legjobb eredményektől. A két Ferrari és a két Red Bull ekkor még nem futott értékelhető kört, de miután utóbbiak munkához láttak, Mark Webber rögtön második, Vettel pedig negyedik lett.

A Ferrarik az első fél órát mért idő nélkül tudták le, de a jelek szerint nem véletlenül ücsörögtek olyan nyugodtan a bokszban, hiszen Fernando Alonso a második, Felipe Massa a hatodik időt autózta kezdésnek.

Húsz perccel a leintés előtt már Vettel állt az élen, 1:49.614-es idővel, ami még mindig közel másfél másodperccel elmaradt a német pénteki legjobbjától. Csapattársa edzése közben véget ért. Úgy tűnt, Webber egy jobb hátsó defekttel megúszta, hogy autójával a falnak csúszott a pálya lelátó alatti szakaszán, de a bokszban valószínűleg kiderült, hogy az ütés következtében a felfüggesztés is megsérült, az ausztrál ugyanis már nem hajtott vissza a pályára.

A szuperlágy gumikon aztán a köridők rohamosan javultak a hajrában, továbbra is Vettel tűnt a leggyorsabbnak. A német pilóta 1:47.947-re faragta a hétvége eddigi legjobb idejét, amivel végül meg is nyerte a harmadik edzést is. Nem derül ki, hogy a többiek mire lettek volna képesek, mert három perccel a leintés előtt Vitalij Petrov durván a falnak csapta Caterhamjét. Az autó jobb oldala csúnyán összetört, és az orosz a bokszutca bevezető szakaszán állt meg. Petrov sértetlenül megúszta a balesetet, az edzést pedig előbb piros zászlóval megszakították, majd miután lejárt a hátralévő alig három perc, le is intették.

Hirdetés

Vettel tehát mindhárom szabadedzésen a leggyorsabb volt eddig, így egyértelműen ő a legfőbb esélyese a pole pozíció megszerzésének a magyar idő szerint 15 órakor kezdődő időmérőn. A címvédőt Hamilton és Alonso közelítette meg a legjobban, ők a kvalifikáción is megszorongathatják majd Vettelt.

Az élmezőny egyébként egyáltalán nem volt szoros – talán a Petrov-féle baleset miatt sem -, Nico Hülkenberg és Kimi Räikkönen még egy másodpercen belül volt Vettelhez képest, de a hatodik helyen záró Massa már másfél másodpercet, a 10. Michael Schumacher pedig már két másodpercet kapott. Az utolsó helyen végző Pedro de la Rosa hét másodperccel volt lassabb a németnél.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!