Vettel megmagyarázta a robogózást, amiért végül büntetést kapott - F1VILÁG.HU

Vettel megmagyarázta a robogózást, amiért végül büntetést kapott

HIRDETÉS
Pénzbírságot rótt ki az FIA Sebastian Vettelre, miután a pilóta a Forma-1-es Ausztrál Nagydíjon egy ártatlannak tűnő robogózással zárta az első szabadedzést. A német világbajnok elárulta, tudomása szerint szabályosan járt el, amikor a pályára hajtott.
portrait, TS-Live, Albert Park, GP2203a, F1, GP, Australia
Sebastian Vettel, Aston Martin

Saját elmondása szerint engedélyt kapott a pályára hajtásra Sebastian Vettel, akit az Ausztrál Nagydíj pénteki napján bemutatott robogózásért az FIA egy ötezer eurós pénzbüntetéssel sújtott. Vettel szokatlan története akkor kezdődött, amikor az első szabadedzés utolsó negyed órájában az autója némi füstöt eregetve kilehelte a lelkét. A négyszeres világbajnok abból kiszállva segítséget nyújtott a pályabíróknak, majd a gyakorlás végeztével egy kölcsönkért robogóra pattant, hogy visszatérjen csapatához. A büntetést amiatt kapta, hogy engedély nélkül hajtott a pálya nyomvonalára, de előbb jöjjön a pilóta magyarázata.

 „Nyilván problémánk adódott: elszállt a hajtás és némi füstöt is láthattunk. A pályán kellett megállnom. Próbáltam menteni a menthetőt, és minél hamarabb elhagyni a pályát. Nem akartam, hogy még több kár érje az autót. Kértem egy imbuszkulcsot, azzal leszedtük az egyik karosszériaelemet, így le tudtuk hűteni az autót. Ez egy kisebb meló volt.”

„Amint megbizonyosodtam róla, hogy az autó rendben van és nem fog újra lángra kapni, megkérdeztem, visszamehetek-e. Az edzésnek vége lett, én pedig megkérdeztem, jön-e valaki. Azt mondták, hogy igen, amint leintik az edzést. Aztán jött valaki egy robogóval, és azt mondta, felszállhatok mögé. Megkérdeztem, vezethetem-e én, mert szeretek én magam vezetni. Ideadta nekem, mire azt mondtam, oké, ő pedig azt mondta, menj utadra. Mentem. Nem azért vagyok itt, hogy robogót vezessek. Szerettem volna, ha eleve nincs problémám” – magyarázta a német.

Az FIA azzal magyarázta a büntetést, hogy Vettel hivatalos engedély nélkül, a szabadedzés végét követően öt percen belül hajtott a pályára, így megszegte a sportszabályzat 26.7-es cikkelyében taglaltakat. Erre csak külön engedéllyel kerülhetett volna sor, így Vettel akkor úszta volna meg a szankciót, ha pálya nyomvonalát elkerülve, a szervízúton keresztül tér vissza a bokszutcába.

Hozzá kell tenni, hogy ez a megoldás kétségkívül kevesebb nézőnek tetszett volna.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!