Vettel nagy bajba kerülhet a mai versenyen

Ugyan az Olasz Nagydíj szombati időmérő edzésén közel fél másodperces előnnyel szerezte meg az első rajtkockát a címvdő Sebastian Vettel, nem elképzelhetetlen, hogy a mai versenyen komoly bajba kerül majd.


Ugyan az Olasz Nagydíj szombati időmérő edzésén közel fél másodperces előnnyel szerezte meg az első rajtkockát a címvdő Sebastian Vettel, nem elképzelhetetlen, hogy a mai versenyen komoly bajba kerül majd.

Riválisai szerint ugyanis a listavezető és csapata rendkívül rövid váltóáttételeket választott, ami miatt az előzési zónákban védtelenné válhat majd a többi csapat versenyzőivel szemben.

Az onboard-felvételekből, valamint az FIA által nyilvánosságra hozott végsebesség adatokból feltételezhető, hogy a német versenyző sokkal rövidebb váltóáttételekkel operált, mint riválisai.

Vettel a monzai versenypálya leggyorsabb szakaszán végsebesség tekintetében a leglassabbnak bizonyult: a Red Bull versenyzője a célegyenes végén 327,7 km/h-val száguldott, Fernando Alonsónál azonban 342,2, Mark Webbernél 336,1, Jenson Buttonnál 333,1, míg Lewis Hamiltonnál 332,7 km/h-t mértek.

A címvédő már a célvonal előtti mérési pontnál is jóval lassabb volt az időmérőn, mint a többi versenyző: 316,6 km/h-val mérte be az FIA, míg Michael Schumacher 323,5, Fernando Alonso 321,3, Jenson Button 319,4, Lewis Hamilton pedig 318,4 km/h-val repesztett.

A fenti számok láttán természetesen a Red Bull Racing riválisai is bizakodóan várják a délutáni viadalt.

„Vettel 400-500 méteren keresztül használta a határon a motort. Szóval nagyon rövidek az áttételei” – fogalmazott Pat Fry, a Ferrari technikai igazgatója.

„Ezt el kell dönteni. Ha az ember nem használja a DRS-t, jobban megválaszthatja az áttételeket, és úgy tűnik, Mark [Webber] is hosszabb áttételeket használt.”

A McLaren versenyzője, Jenson Button hozzátette, nyilvánvaló, hogy Vettel az időmérő megnyerésére összpontosított, és nem számolt azzal, hogy előznie kell a versenyen.

„Azt gondolom, ha megnézzük a Red Bull két autóját, akkor láthatjuk, ki volt az, aki magabiztosan vághatott neki az időmérőnek” – mondta a brit.

„Szerintem Seb azzal számolt, hogy vezetni fogja a versenyt és nem kell előzésekkel bajlódnia. Ha a DRS-zónába kerül, akkor a teljes egyenesben szabályozásig fogja pörgetni a motort, mert 327 km/h-val hajtott az egész célegyenesben.”

„Ez egy hazárdjáték, különösen úgy, hogy mögötte leszünk, de azt hiszem, gyors lesz a futamon. Ha viszont sikerül átugranunk őt, akkor nem lesz könnyű dolga.”

Button csapattársa, Lewis Hamilton még ennél is tovább ment: a brit szerint a McLarennek jó esélye van arra, hogy kettős győzelmet arasson az Olasz Nagydíjon.

„Ez szimpla optimizmus. Azért van, mert egész hétvégén nagyon gyorsak voltunk, nagyon jók voltak a hosszú etapjaink, Jenson a harmadik, én pedig a második helyről rajtolok. Csak egyet kell előre lépnünk” – mondta a 2008-as világbajnok.

„Szerintem itt nem a legjobb a pole-ból rajtolni. Úgy gondolom, mi vagyunk a legjobb helyzetben, mert elég hosszú út vezet az 1-es kanyarig, erős csapat áll mögöttünk és gyorsak vagyunk. Nem látom okát annak, miért ne harcolhatnánk a Red Bullokkal vasárnap.”

Hamilton azonban hozzátette, nem áll szándékában nagy kockázatot vállalni a versenyen, mert úgy érzi, még esélyesek a vb-címre.

„Még harcban vagyunk a bajnoki címért. Remélhetőleg jól sikerül a rajt, mi vagyunk a legjobb helyzetben. Jenson nagyon hátulról rajtolt az elmúlt versenyen, és megmutatta, hogy egy futam nagyon-nagyon hosszú, sok minden történhet.”

„Függetlenül attól, hogy mi rajtolunk-e a legjobban, vagy sem, egészen a végsőkig harcolni fogunk.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!