Vettel: Bíztam benne, hogy Hamilton legyőzésével tovább éltethetem Schumacher rekordjait - F1VILÁG.HU

Vettel: Bíztam benne, hogy Hamilton legyőzésével tovább éltethetem Schumacher rekordjait

HIRDETÉS
Továbbra is teljes elkötelezettséggel ül a Ferrari Forma-1-es autójába a csapattól a 2020-as év végén távozó Sebastian Vettel. A négyszeres világbajnok nem bánja, hogy anno otthagyta a Red Bullt az olaszok kedvéért, ugyanakkor hisz abban, hogy sikerült szépen lezárnia élete egy igazán fontos fejezetét.
GP AUSTRIA F1/2020 -  VENERDÌ 03/07/2020      
credit: @Scuderia Ferrari Press Office Sebastian Vettel

Vettel 2015-ben szerződött a Ferrari csapatához. A német új kihívásokra vágyott azok után, hogy négy világbajnoki címet is begyűjtött a Red Bull-lal. És persze azt sem titkolja, gyerekkori álma vált valóra ahhoz, hogy hőse, Michael Schumacher egykori sikercsapatánál kapott lehetőséget.

Az eredmények viszont nemigen jöttek, a Ferrari pedig tavasszal bejelentette: nem hosszabbítja meg Vettel idén lejáró szerződését.

Az F1-es pályafutása során eddig 53 nagydíjgyőzelmet jegyző Vettel a Magyar Nagydíj hétvégéjén részletesen beszélt mostani helyzetéről, illetve csapata, a Ferrari mélyrepüléséről.

„Legyünk őszinték, azt reméltük, hogy az idei autóval jobban kezdünk majd” – mondta a négyszeres világbajnok a Sky Sports F1 televíziónak adott exkluzív interjúban.

„Csapatként csalódottak vagyunk amiatt, hogy nem harcolhatunk a győzelmekért és dobogós eredményekért, miközben erre számítottunk. És ha ez embernek ilyen komoly elvárásai vannak, akkor borítékolható a csalódottság, ha nem sikerül elérni ezeket.”

„De ez van, ki kell hoznunk a legtöbbet a hétvégéből, és bár elhagyom majd a csapatot, próbálom végezni a dolgom, próbálok segíteni mindenkinek, akik oly’ sokat adtak nekem, és akik olyan sokat segítettek nekem az elmúlt években.”

„Az autó nem úgy teljesít, ahogy szeretnénk, vagy ahogy vártuk. A helyzet pedig azt, hogy ezt nem tudjuk egy pillanatról a másikra megoldani. Egymást követik a versenyek, nincs sok időnk. Meglátjuk, végül hány futamunk lesz, én nagyon bízom abban, hogy hosszú idényünk lesz! Ahogy mondtam, minden tőlünk telhetőt megteszünk. A gyárban dolgozók nyilván csalódottak, de optimistának kell maradnunk, bíznunk kell abban, hogy jó versenyeink lehetnek még idén.”

Fotó: Scuderia Ferrari

TISZTELETTEL TARTOZIK A FERRARINAK

Amikor a Sky Sports F1 szakkommentátora, Martin Brundle arról kérdezte Vettel, hogyan érzi magát attól, hogy a Ferrari nem akarja már őt, a német így felelt: „Alapvetően én továbblépek.”

„Ez a döntés született, profi autóversenyzőként pedig nekem el kell fogadnom, bármi is legyen a döntés. De nyilvánvaló, hogy lehetett volna egy kicsit másképp. De ez van. Ez egy nagy csapat, egy óriási brand, rengetegen fektették bele az idejüket, a szenvedélyüket az autókba. Én pedig ezeket az autókat vezettem az elmúlt években. Szóval bárhogy is érzek most, tisztelettel tartozom mindenkinek, és tartozom azzal, hogy mindent beleadok, és a legjobb szezont próbálom teljesíteni. A nehéz helyzet ellenére.”

Hirdetés

Hogy Vettel marad-e a Forma-1-ben jövőre, azt egyelőre nem tudni, a német azonban azt mondja, lehetőségként éli meg a mostani helyzetét, hiszen úgy érzi, jobban megismerheti önmagát.

„Bizonyos szempontból izgalmas ez a helyzet. Ha egy ajtó bezáródik, kinyílik egy másik. Hogy milyen ajtó lesz ez, azt még nem tudom. Ez az őszinte válaszom. Lehet, hogy a Forma-1-ben maradok, lehet, hogy máshol versenyzem, és lehet, hogy elköszönök egy időre. A kor nem jelent problémát, hiszen még van néhány évem.”

„Ebben az időszakban jöttem rá arra is, hogy mennyire imádok versengeni, imádok győzni. Ezért vagyok itt. Nem azért, hogy csak körözgessek, és Forma-1-es versenyzőnek mondhassam magam. Nem azért, hogy pénzt keressek. Azért vagyok itt, hogy elérjek valamit.”

„Persze kemény dolog ez. Néha pofára esik az ember, erre mondják, hogy ez is része az életnek. Én alapvetően egy optimista ember vagyok. Erre a helyzetre is egyfajta lehetőségként tekintek, jobban megismerhetem magam. Ha az ember csak teszi a dolgát, tudja, hogy mit kell tennie. De ha egy új helyzetbe kerül, az kihívást jelent, én pedig mélyre ások, és megkérdezem magamtól, hogy mit is akarok.”

„Úgy érzem, megfelelő körülmények közepette sokat adhatok még, és tudok olyan jó lenni, mint bárki más.”

MERRE TOVÁBB?

Vettelnek nem sok opciója maradt arra, hogy versenyképes ülést találjon magának a Forma-1-ben: a Red Bullnál nincs hely számára, és jó eséllyel a Mercedes is kitart jelenlegi párosa mellett. Az elmúlt hetekben arról pletykáltak, a négyszeres világbajnok az Aston Martinnál folytathatja – döntés azonban még nem született.

„Ha a papírokat nézzük, Lewisnak sincs még szerződése. Persze gondolom, hogy folytatja. Kétlem, hogy bármi jelét is mutatta annak, hogy visszavonulna és valami mást csinálna. Az ember nyilván körbejárja, hogy ki írt már alá, ki nem. Sok embert ismerek a paddockban, próbálom kideríteni, mi a helyzet, mit terveznek a következő évekre. Nem olyan nehéz dolog kapcsolatba lépni emberekkel, és megtudni, hogy mi is a helyzet.”

„Dönteni viszont már sokkal nehezebb abból a szempontból, hogy akarok-e egyáltalán valamit, vagy sem.”

Fotó: Scuderia Ferrari

A most remeklő Racing Pointtal – mely jövőre már Aston Martin néven folytatja – kapcsolatban Vettel hozzátette: „Kívülről nyilván nagyon izgalmasnak hangzik. Nem vagyok tagja a csapatnak, nem tudom, mi folyik házon belül, nem ismerem a pontos terveket, meg ilyenek. De ha most megnézzük… Ez is egy újabb dolog: az F1-ben nagyon gyorsan történnek a dolgok, sőt, az egész világon gyorsan történnek a dolgok. Az emberek gyorsan formálnak véleményt, nagyon gyorsan változtatnak is azokon. Szóval most kétségkívül nagyszerűnek tűnik a helyzetük, de elég régóta vagyok már itt ahhoz, hogy tudjam, ennél messzebbre kell látni. Látni kell, mi alakulhat, és mi nem a rajtrácson.”

„Én győzni akarok. Jól tudjuk, hogy jelenleg egy bizonyos autóban kell ülni ahhoz, hogy győzz, és ez talán nem valós opció most, szóval most azt kell kiértékelnem, hogy van-e bármi, ami közel lehet ehhez.”

Arra a kérdésre, hogy bánja-e, hogy 2014 végén otthagyta a Red Bullt, és a Ferrarihoz szerződött, Vettel határozott választ adott: „Nem.”

„Ez az igazság. Amit bánok egy kicsit, az az, ahogy véget értek a dolgok. Nem sikerült a csúcson befejeznünk, de a sport néha ilyen. De visszatekintve egy kicsit furcsák voltak a szerződéses dolgok. Hogy mit is kell mondanom, mit mondhatok, mit nem mondhatok. Ez egy kicsit furcsa volt.”

„Ezt bánom egy kicsit. Mert fantasztikus időket éltünk meg együtt, rengeteg mindent elértünk. Azt gondolom, jobban kellett volna az érzéseimre hallgatnom, hogy legyek egyenes velük, és azonnal közöljem a dolgot, hiszen semmi baj nem volt ezzel: a Ferrari mindig egy álmom volt. Nem azt mondom, hogy agymosott voltam, de a gyerekkoromat Michael határozta meg a vörös autóban, szerintem egy fantasztikus márkáról van szó.”

„Az én célom, a misszióm az volt, hogy megnyerjük a világbajnokságot. Ez nem jött össze, szóval ebből a szempontból elbuktunk, de volt néhány igazán jó évünk, néhány fénypont és remek verseny. Szóval nem bánom.”

SCHUMACHER, A GYEREKKORI HŐS

Vettel elárulta, bízott abban, hogy a Ferrari versenyzőjeként legyőzheti néhányszor Lewis Hamiltont, életben tartva ezáltal Michael Schumacher rekordjait.

„Annyira mindig reálisan láttam a saját helyzetemet, hogy soha nem akartam Michael nyomdokaiba lépni. De hogy mondtam, engem ő inspirált, és inspirál a mai napig. Szerintem ő a valaha volt legjobb. Bíztam abban, hogy elvehetek néhány világbajnoki címet Lewistól, hogy Michael rekordjai egy kicsit tovább éljenek. De most úgy tűnik, lőtávolon kívül vagyunk ahhoz, hogy megállítsuk őt.”

„De jobban akartam magam miatt azt, hogy működjön ez a dolog, mint Michael miatt. Kár, hogy nem jött össze, de szerintem elég idős és érett vagyok ahhoz, hogy tudjam, miért történt így. És tovább tudok lépni, ez az igazság.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!