Vettel: Nem fordíthatunk hátat a melegellenes országoknak - F1VILÁG.HU

Vettel: Nem fordíthatunk hátat a melegellenes országoknak

Sebastian Vettel fontosnak tartja, hogy az F1 olyan országokban is rajthoz álljon, ahol kevésbé toleránsak az LMBTQ közösség felé. Magyarország is szóba került, tavaly itt kezdett saját kampányba.

A 2021-es Magyar Nagydíj környékén Sebastian Vettel révén új fokozatba kapcsolt a Forma-1-ben az elfogadást hirdető kampány. A versenysorozat Lewis Hamiltonnal az élen már ezt megelőzően támogatását fejezte ki a rendőri brutalitás áldozatául eső fekete közösségek felé, de ez csak a kezdet volt.

 A magyarországi hétvégét megelőzően a kormány beiktatott egy nagy visszhangot keltő törvényt, ami egy tollvonással összemosta a nemi identitást a pedofíliával, emellett korlátozza a homoszexualitás megjelenítését és a nemváltoztatást. Vettellnél itt telhetett be a pohár, ugyanis a szóban forgó versenyhétvége óta újabb és újabb módszerekkel hirdeti az egymás iránti elfogadást, kezdve a Hungaroringen viselt szivárványos cipőjével. A közelmúltban például az LMBTQ közösségének szóló Attitude magazinjának címoldalára is felkerült. Az ehhez készült interjúban elárulta, szerinte hiba lenne hátat fordítani az olyan országoknak, ahol kérdéses az emberi jogi helyzet.

„A Forma-1 idén 23 országban áll rajthoz. Az LMBTQ-jogokat tekintve vannak helyek, amelyek a többinél keményebbek. Hátat fordíthatnánk nekik, de miért tennénk? Ha nem állunk rajthoz, akkor semmilyen változást nem tudunk előidézni. Ha ezekben az országokban is versenyzünk, akkor finom, de határozott állásfoglalással pozitív hatást érhetünk el. Az elveket és az értékeket nem korlátozhatják országhatárok.”

Vettel elárulta, mi motiválta őt a 2021-es magyarországi állásfoglalásával kapcsolatban.

„Azért tettem, mert meg akartam mutatni, hogy semmiképp nem támogatom az akkoriban beiktatott melegellenes törvényt. Nem azért tettem, hogy népszerű legyek. Annak örülök, ha a törvény miatt zaklatott embereket bátorította az állásfoglalásom. Emellett talán így több F1-rajongó elgondolkodik a sokszínűségen és a befogadáson. Örömmel és megtiszteltetéssel vagyok a hetero szövetségesetek!”

Vettel szerint az utóbbi néhány év során az F1 hozzáállása is megváltozott a téma felé, ezért ma már egy meleg pilótát is befogadna ez a világ.

„Talán régen nem így lett volna, de szerintem ma már szívélyesen fogadnának egy meleg pilótát – jogosan. Szerintem egy meleg pilóta segítene felgyorsítani az előítéletek lebontását, és segítene jobb irányba terelni a sportunkat. Hiszem és remélem, hogy készen állunk erre.”

A négyszeres világbajnok kihangsúlyozta, a hangzatos szlogenek és kampányok is hasznosak lehetnek, de igazi eredményekért ennél többet kell tenni.

„Javul a helyzet, már vannak mérnökök és szerelők, akik nyitottabbak lettek. Ettől függetlenül még sokat tehetünk a motorsport sokszínűségéért és a befogadásáért. Nem csak a szexualitás terén. Bátoríthatnánk a nőket, a színesbőrűeket és a fogyatékossággal élőket is. Az F1 elindította a „We race as one” kampányt, ami jó, de mindannyiunknak tennie kell azért, hogy valóban pozitív változást érjünk el, ne csak beszéljünk róla.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

forma-1 rajt 2024

MEGJELENT!

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!