Friss hírek

Vettel Schumacher nyomdokain: Az ötödik szezon lesz a siker éve a Ferrarinál?

Sebastian Vettel azt mondja, nem szereti, ha párhuzamot vonnak közte, valamint a hétszeres világbajnok Michael Schumacher között, ám természetesen nagyon örülne annak, ha honfitársához hasonlóan ötödik ferraris évében bajnoki címet szerezhetne.

Sebastian Vettel azt mondja, nem szereti, ha párhuzamot vonnak közte, valamint a hétszeres világbajnok Michael Schumacher között, ám természetesen nagyon örülne annak, ha honfitársához hasonlóan ötödik ferraris évében bajnoki címet szerezhetne.

Michael Schumacher 1996-ban szerződött át a Benettontól a Ferrarihoz, ám az első világbajnoki címet csak 2000-ben tudta megnyerni a csapattal.

Fotó: Scuderia Ferrari

Vettel 2015-ben a Red Bulltól érkezett Maranellóba, és bár az elmúlt két évben a Ferrari egyre közelebb került a Mercedeshez, a világbajnoki cím még nem jött össze.

Ha a németnek jövőre sikerülne vb-trófeát szerezni a Ferrarival, akkor Schumacherhez hasonlóan ötödik maranellói évében juttatná a csúcsra a Scuderiát.

„Igen, én két bajnoki címnyi előnnyel érkeztem a Ferrarihoz. Nem igazán szeretném összehasonlítani magam vele, habár értem a párhuzamot” – mondta a Ferrari versenyzője az Auto Motor und Sport című lapnak adott interjújában.

„Mindketten németek vagyunk, mindketten a Ferrarihoz szerződtünk, és volt négy évünk bajnoki cím nélkül. Ha majd nyerünk, akkor beszélhetünk róla! Utána Michael ferraris bajnoki címeinek a fele is elég lenne nekem!”

Vettel azt mondja, bár a világbajnoki cím nem jött össze, összességében sikeresként értékeli az elmúlt éveket, hiszen véleménye szerint a Ferrari sokat erősödött.

„A csapat rengeteget fejlődött ezen időszak alatt. A mai csapatunk jóval erősebb és szolidabb, mint négy éve. Kezdetben minden nagyon fragmentált volt, most viszont egységes. Bizonyos mértékben ez sikerként könyvelhető el, még ha az igazi győzelmet nem is sikerült elérnünk. Viszont megmutattuk, hogy van potenciál ebben a csapatban.”

„Már 2017-ben is nagyon jó autónk volt, és idén is sikerült elérnünk vele azokat a célokat, amiket kitűztünk. Visszatekintve jobb lett volna, ha egy kicsit gyorsabbak tudtunk volna lenni, de abszolút pozitív a trend, még ha nem is érkeztünk meg oda, ahová szerettünk volna.”

„Az ember azt mondaná, idén közelebb voltunk a vb-címhez, mint tavaly, de ez a két év meglepően hasonló volt. Tavaly a motorerő hiányzott. Az autó jó volt, de nem igazán hatékony bizonyos pályákon. Idén aerodinamikailag hatékonyak voltunk, és a motorunk is közelebb került a Mercedeséhez. Az autóból viszont nem sikerült azt kihoznunk, amit ki kellett volna.”

Arra a felvetésre, hogy a szezon bizonyos szakaszában a Ferrarinak volt domináns autója, Vettel így reagált: „Mit értünk domináns alatt? Annyira dominánsak, mint amennyire a Mercedes volt Spanyolországban, Franciaországban vagy Oroszországban, sajnos egy versenyen sem voltunk.”

Fotó: Scuderia Ferrari

A négyszeres világbajnok hozzátette, a bajnokság szempontjából kétségkívül nagyon fájdalmasak voltak az olyan versenyek, mint a szingapúri, az oroszorországi, vagy a japán.

„Nyilván ezeken a versenyeken sok pontot veszítettünk, de alapvetően nem úgy alakultak, ahogy kellett volna. Máskülönben nem kerültünk volna ilyen helyzetbe.”

Vettel úgy véli, talán az is probléma lehet, hogy a Ferrari nem tudott elég gyorsan reagálni a rossz versenyekre.

„Nyilván dolgoznunk kell önmagunkon. Talán túl nagy volt a fesztültség az olyan versenyek után, amik nem alakultak jól számunkra. Utána pedig gyorsan következett egy másik futam. Ha az embernek a lábával van problémája, attól nem olyan könnyű megszabadulni…”

„Az biztos, hogy sok időt veszítettünk, de azt is nehéz volt látnunk, hogy hol hibáztunk. Hátra kellett lépnünk egy jó nagyot, hogy visszahozzuk a teljesítényt a pályára. Ezért nem voltak ugyanazon a szinten a fejlesztéseink a közelmúltban, mint riválisainké. Nem tudom, a Mercedesnek hol voltak problémái, ha voltak egyáltalán. De nekik talán könnyebb volt visszatalálni a helyes útra.”

A Ferrari számára azért is nehezen alakult az idei év, mert nyáron betegség következtében elhunyt az olaszok elnöke, Sergio Marchionne. Vettel azt mondja, ez kétségkívül lesújtotta a csapatot, ám az csak később derülhet ki, hogy a szakember elvesztése milyen hatással is lesz a csapat szereplésére.

„Azt nem mondhatjuk ki, hogy ettől a pillanattól kezdve minden elindult a lejtőn. Ez nem lenne fair a csapattal szemben. De természetesen az elnökünk kézben tartotta a dolgokat. Viszont ami a nyári szünet után történt, az már jóval az elnök halála előtt meg volt tervezve.”

„A versenycsapatunk meglehetősen elszigetelten működik napi szinten, és teljesen függetlenül. Szóval nem változott semmi, nem állt le semmi. A döntő tényező az lesz, hogy mi történik a következő pár hónapban. Csupán akkor kapunk képet arról, milyen hatása van egy ilyen központi figura elvesztésének.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!