Vettel szerint az F1-nek muszáj zöldebbé válnia - F1VILÁG.HU

Vettel szerint az F1-nek muszáj zöldebbé válnia

Sebastian Vettel szerint olyan időket élünk, amikor a Forma-1 már nem engedheti meg magának, hogy félvállról vegye a környezettudatosságot. Úgy véli, a száguldó cirkusz jövője is kérdésessé válhat, ha nem veszik elég komolyan a témát.

Egyre égetőbb kérdéssé válik az emberiség számára a környezetvédelem, amiben az utóbbi évek során Sebastian Vettel is növekvő szerepet vállalt. Bár a négyszeres világbajnok év végén visszavonul az F1-ből, ez nem tántorítja el abban, hogy a hangját hallatva megpróbálja jobb irányba terelni a sportot. Így tett nemrégiben a World eX esport-bajnokság által szervezett, kibocsátásmentes mobilitást és tiszta energiát népszerűsítő csúcstalálkozón is, ahol arról beszélt, a Forma-1 a bevételeinek egy részét felhasználhatná arra, hogy a versenyhétvégéket zöldebb módon bonyolítsák le a szervezők.

Minden olyan eseménynek, ami nagy tömegeket vonz, fel kell nőnie a mai kor állította elvárásokhoz. A Forma-1 nyilván ebbe a kategóriába tartozik. Úgy gondolom, a sport az utóbbi évek során még népszerűbb lett, különösen Észak-Amerikában vonzott be új rajongókat. Ennek következtében több ember fog a pályákra látogatni, így több embert kell menedzselni, amikor ott vannak. A többi nagy eseményhez hasonlóan mi is többet tehetnénk. A tömegközlekedés tekintetében szerintem több dolgon is javíthatnánk.”

A Forma-1 2019-ben bejelentette nagy környezetvédelmi tervét, amely szerint 2030-ra teljes mértékben karbonsemlegessé válik. Ennek részeként többek között 2025-re betiltják az egyszerhasználatos műanyagokat, újrahasznosítási kampányt kezdenek, a következő generációs erőforrásokat pedig megújuló forrásokból származó üzemanyaggal működtetik majd. Vettel szerint fontos cselekedni, mert az F1-re is egyre nagyobb nyomás helyeződik majd a társadalom felől.

„A tömeget és annak [ökológiai] lábnyomát tekintve nem igazán számít, hogy autókat vezetünk, koncerteket adunk vagy valami mást csinálunk. Ha nem találunk módot arra, hogy elősegítsük a változást, és hozzájáruljunk ahhoz, hogy mindenki profitáljon abból, amit mi szórakozásból csinálunk, vagy az ezzel járó mérnöki innovációból, akkor előbb-utóbb fel fog merülni a kérdés: Oké, ennek mi az értelme?”

„Mi értjük, hiszen mi rajongók vagyunk. Nekünk nem kell elmagyarázni. De ha olyan csoporttal beszélgetünk, aminek semmi köze a motorsporthoz, akkor ezek a kérdések fel fognak merülni – jogosan. A motorsportban nagyon sok pénzt elköltünk innovációra és tervezésre, amiket jobb irányba is terelhetnénk, így egy napon mindenki profitálhatna belőle, függetlenül attól, hogy a válasz elektromos, hidrogén vagy valami egyéb” – tette hozzá Vettel.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!