Vettel szerint már most be kellene vetni az új gumikat

A Red Bull Racing világbajnoka, Sebastian Vettel szerint sajnálatos, hogy a Forma-1 csapatai a hétvégi Kanadai Nagydíjon még nem használhatják élesben a Pirelli módosított abroncsait.


A Red Bull Racing világbajnoka, Sebastian Vettel szerint sajnálatos, hogy a Forma-1 csapatai a hétvégi Kanadai Nagydíjon még nem használhatják élesben a Pirelli módosított abroncsait.

Az olasz gumigyártó abban bízott, az új szerkezetű gumikat már ezen a hétvégén használni fogják a csapatok, végül azonban egyelőre csak a pénteki szabadedzésen kerülnek bevetésre, hogy a csapatok megfelelően kiértékeljék azokat.

Sebastian Vettel – kinek csapata, a Red Bull a legfőbb kritikusa volt a Pirellinek a bajnokság első felében – azonban úgy véli, a biztonság szempontjából nagy hiba, hogy az új hátsó abroncsok csak a Brit Nagydíjon debütálnak.

„Ahogy mi tudjuk, erre a versenyre már más gumijaink lettek volna” – fogalmazott a német.

„És aztán a héten kiderült, hogy nem így lesz, amit nem értek, mert versenyzői szempontból a biztonságon próbáltunk javítani. Persze minden csapat beleegyezésére szükség van, de alapvetően ez olyasvalami, ami nem valószínű, hogy meglesz. Mindig nehéz a csapatoknak megegyezniük valamiben. És végül kiderült, hogy nem fogunk versenyezni ezekkel a gumikkal itt, hanem csak teszteljük őket pénteken.”

„A biztonság tekintetében vannak aggályaink, néhányan viszont felelősséget vállalnak azért, hogy rendben lesz a dolog. Hogy mi pontosan a terv, azt nem tudom.”

A Pirelli a szuperlágy és a közepes keverékű abroncsokkal érkezett Kanadába, és fennáll a veszélye annak, hogy hasonló problémák merülnek majd fel, mint Bahreinben és Spanyolországban, ahol nem egy esetben futófelület-leválást tapasztaltak a csapatok.

Vettel reméli, nem lesznek hasonló gondok, és az új gumikat végre használhatják majd Silverstone-ban.

„Futófelület-leválás a mi esetünkben nem történt, másokkal viszont igen – és teljesen más helyszíneken. A barcelonai pálya például teljesen más, mint a bahreini. Úgy gondolom, elég nehéz megmondani, hogy ezen a pályán nehezebb lesz-e a dolgunk.”

„Reméljük, hogy nem lesznek problémák, ha pedig eldől, hogy a következő versenyen már az új gumikat használjuk, akkor nem kell tovább aggódnunk a futófelület-leválások miatt.”

Az időjárás egyébként keresztülhúzhatja a Pirelli számításait az új gumik tesztelését tekintve Kanadában, csütörtök reggel ugyanis eső áztatta a montreali versenypályát. Ha a mai szabadedzéseken is így lesz, könnyen elképzelhető, hogy csúszik az új abroncsok éles bevetése.

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!