Vettel: 4 hónapot kellett visszalépnünk az autóval - F1VILÁG.HU

Vettel: 4 hónapot kellett visszalépnünk az autóval

HIRDETÉS
A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel elismerte, csapatának, a Ferrarinak túl sokáig tartott rájönnie arra, hogy félresiklottak a 2018-as versenyautó fejlesztései.
Fotó: Scuderia Ferrari

A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel elismerte, csapatának, a Ferrarinak túl sokáig tartott rájönnie arra, hogy félresiklottak a 2018-as versenyautó fejlesztései.

Az olasz istálló nemrég úgy döntött, sutba dobja legutóbbi újításait, és visszatér versenyautójának korábbi specifikációjához, mellyel Kimi Räikkönen végül győzelmet aratott az Egyesült Államok Nagydíján.

„Elég nagyot léptünk vissza az autónkkal, és úgy tűnik, így jobban működik” – mondta Sebastian Vettel még az austini időmérőt követően.

A négyszeres világbajnok aztán a futam leintése után elárulta, örül, hogy újra jó formában vannak, csak azt sajnálja, hogy ilyen sokáig tartott, mire rájöttek arra, hogy a fejlesztések nem működnek.

„Túl sokáig tartott. Lehet jó hírként is tekinteni a dologra, de rossz hírként is. Ha ugyanis vissza kell térnünk egy olyan autóhoz, mely három-négy hónappal ezelőtt volt versenyképes, akkor kétségkívül nem tekinthetünk rá jó hírként.”

„Technikai oldalról nagyon fontos, hogy megértsük, mi csúszott félre.”

Vettel azt mondja, nincs egyszerű válasz arra, miért nem vették észre, hogy rossz irányba indultak el a versenyautó fejlesztésével.

„Egy kicsit nehéz megmagyarázni. Ha nem látjuk, hogy probléma van, akkor nem is gondoljuk azt, hogy probléma van.”

„Nyilván azt éreztük, hogy az autó nem olyan erős, mint korábban, de ha nem látjuk, hogy valami rossz, akkor nem tudhatjuk, hogy valami rossz irányba ment el. Úgy gondolom, minden általunk megtett lépésnek értelme volt, visszatekintve viszont nyilván nem.”

Hirdetés

„Egyértelmű, hogy hiányzott valami, és még nem értettük meg, hogy miért, illetve, hogy mikor siklottak félre a dolgok.”

„Rengeteg tehát a tennivalónk, sok mindent meg kell értenünk, de meggyőződésem, hogy megtesszük azt, ami szükséges ahhoz, hogy felülkerekedjünk a helyzeten.”

Arra a kérdésre, hogy a legutóbbi versenyhétvégéken látott körülmények – mint a szingapúri időmérőre való felkészülés, vagy a kedvezőtlen szuzukai időjárás – elrejtették-e a Ferrari valódi problémáit, Vettel így felelt: „Biztosan. És ahogy kikerültek a sz*r dolgok a nyilvánosság elé, nem lett jobb a helyzet.”

Fotó: Scuderia Ferrari

„Túl sok volt ezekből az incidensekből. Nem hiszek a szerencsében, vagy a balszerencsében, de az biztos, hogy időnként a dolgok nem alakultak túl jól számunkra – de így megy ez.”

Vettel elismeri, ő is eleget hibázott idén, ám úgy véli, az, hogy nem tudtak megfelelően fejleszteni, nagyobb szerepet vállalt abban, hogy ekkora hátrányba kerültek a pontversenyben.

„Nem arról van szó, hogy van valami alapvető probléma, és alapvetően sokkal rosszabbnak tűnik a dolog, mint amilyen valójában volt. Szerintem nincs problémám a saját hibáim elismerésével sem.”

„Voltak dolgok, amik nem segítettek bennünket. De szerintem a legfőbb dolog az volt, hogy a szezon nagy részében nem volt meg a sebességünk, és aztán történtek egyebek is, amik nem voltak a hasznunkra.”

„Összességében úgy hiszem, megvan bennünk a potenciál. Tanulnunk kell még és fejlődnünk. Azt gondolom, rengeteg dolgot kell megvizsgálnunk a télen – mindannyiunknak, beleértve engem is.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Vettel: 4 hónapot kellett visszalépnünk az autóval
Sainz: Azt kaptuk, amit megérdemeltünk
Piastri: Újoncok vagyunk az élmezőnyben, még tanuljuk
Perez az F1Világnak: Tudom, mit kell tennem, hogy újra formába lendüljek!
Leclerc: Bianchi mindig velem van a pályán
Ricciardo tudja, „szét kell rúgnia pár hátsót” a nyári szünet előtt

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!