Vettel: Vicces, hogy pont most csökkentenék a fizetésünket - F1VILÁG.HU

Vettel: Vicces, hogy pont most csökkentenék a fizetésünket

HIRDETÉS
Az F1-es mezőny idősebb tagjai sem tartanák helyes iránynak, ha a sport a versenyzői fizetéseket is korlátozná. Sebastian Vettel és Lewis Hamilton is kérdéseket tett fel, utóbbi szerint ez nem lenne tisztességes a jövőbeli pilótákkal szemben.
portrait, Baku City Circuit, GP2208a, F1, GP, Azerbaijan
Sebastian Vettel, Aston Martin, takes a picture with fans

Egy hete az elsők között Fernando Alonso fakadt ki a javaslat ellen, miszerint a csapatok kiadási limitjét a versenyzői fizetésekre is ki kellene terjeszteni, minthogy az jelenti az egyik legnagyobb tételt az istállók éves kiadásaiban. A spanyol szerint a pilóták az utóbbi években egyre többet tesznek és kénytelenek tenni az F1 népszerűsítése érdekében, emiatt nem tartaná igazságosnak, hogy most mégis rajtuk csattanjon az ostor.

Kollegájáéval hasonló véleményt fogalmazott meg Lewis Hamilton is a The Race kérdésére: „Ne feledjük, hogy a sport értéke 4-6 milliárd dollárról 14 milliárd dollárra nőtt. Folyamatos a gyarapodás, a csapatok is több bevételre tesznek szert, mint korábban bármikor, ebben pedig nekünk is fontos szerepünk van. Én már nem leszek itt olyan nagyon sokáig, de a fiatalabb generációkra is gondolok, és nem hiszem, hogy meg kellene szabni a fizetésüket” – fogalmazott a Mercedes versenyzője.

Sebastian Vettel pedig a logikát nem érti az egészben: a négyszeres világbajnok német szerint ha az F1 történelmében valamikor megengedhették maguknak a csapatok a korlátlan versenyzői fizetéseket, akkor az éppen most van, amikor számos más intézkedés spórolásra sarkallja őket.

„Elég vicces egybeesés, hogy akkor kerül elő valahonnan a versenyzői fizetések csökkentése, amikor most először sikerült elérni, hogy a csapatok pozitív pénzügyi mérleggel versenyezzenek a Formula-1-ben. Esetleg egy olyan limitet tudok elképzelni, hogy mindenkinek egy bizonyos fix bevétele legyen, a többlet pedig egy nagy közös kasszába kerülne, amit jó dolgokra, pozitív hatás kifejtésére fordíthatnánk. De el tudom képzelni, hogy erre a javaslatra mi lenne a válasz, úgyhogy inkább hagyom is” – élcelődött a német.

Bár döntés még nincs, és bizonyára csak pár év átfutási idő után vezetnék be, a paddockban jelenleg szárnyaló terv szerint a csapatok 30 millió dollárt költhetnének összesen a két pilótájuk éves fizetésére – ezt megnövelhetik ugyan, a többletet viszont az istálló egyéb költéseire vonatkozó költséglimitből kellene elvonniuk.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!