Vettel visszatérhetett volna a Red Bullhoz? - F1VILÁG.HU

Vettel visszatérhetett volna a Red Bullhoz?

HIRDETÉS
A Red Bull motorsport-tanácsadója, Dr. Helmut Marko elárulta, Sebastian Vettel helyében ő 2021-ben egyéves pihenőt tartott volna. Vajon a négyszeres világbajnoknak esélye lett volna arra, hogy visszatérjen az energiaital-gyárosokhoz?
SHANGHAI, CHINA - APRIL 15: Red Bull Racing Team Consultant Dr Helmut Marko, Red Bull Racing Team Principal Christian Horner and Sebastian Vettel of Germany and Ferrari talk after the Formula One Grand Prix of China at Shanghai International Circuit on April 15, 2018 in Shanghai, China.  (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

A német versenyzővel még tavaly májusban, a 2020-as idény kezdete előtt közölte a Ferrari, nem hosszabbítja meg lejáró szerződését. Jó ideig azt sem lehetett tudni, hogy Vettel marad-e egyáltalán a Forma-1-ben, végül azonban több évre szóló megállapodást kötött az Aston Martinnal.

A Red Bull akkor még nem keresett versenyzőt magának 2021-re, a szezon előrehaladtával azonban egyre világosabbá vált az osztrákok számára, Alexander Albon nemigen tudja tartani a lépést a szupersztárnak kikiáltott Max Verstappennel.

Az energiaital-gyárosok motorsport-tanácsadója, Helmut Marko már a Ferrari döntése után úgy fogalmazott, szerinte Vettel jobban tenné, ha inkább kihagyna egy évet. A szakember soha nem adott magyarázatot arra, miért tanácsolta ezt egykori pártfogoltjának, az F1-Insider.com című lapnak azonban most erről is beszélt.

„Az világos volt, hogy Sebastianra újabb nehéz év várna a Ferrarinál. Szerettem volna, ha nem kapkod, hanem vár. Mert teljesen világos volt számomra, hogy alapvető dolgok változhatnak a versenyzői piacon 2022-ben. Például biztos voltam abban, hogy a Mercedesnél lesz majd egy üres hely. De nem csupán ott” – mondta a szakember.

Vajon Marko azért tanácsolta a kihagyást Vettelnek, hogy esetleg visszacsábítsa őt a Red Bullhoz 2022-ben?

„Alapvetően én azt tanácsoltam Sebastiannak, hogy tartson szünetet. De ebbe beletartozott a Red Bull is. Egyszerűen szerettem volna, ha a piacon marad a megfelelő időben, hogy a lehető legjobb ajánlatot fogadhassa el. Összességében nem akartam, hogy egy négyszeres világbajnok elköszönjön a Forma-1-től. Barátként, illetve a Red Bull alkalmazottjaként sem.”

VETTEL ELKAPKODTA A DÖNTÉST?

Marko elárulta, amikor döntöttek Alex Albonról, és leszerződtették Sergio Perezt, Vettel már nem volt elérhető a piacon. Vajon a német korai döntésével elszalasztotta annak lehetőségét, hogy visszatérjen egykori sikercsapatához?

„Amikor a Ferrari értesítette őt, nálunk nem volt hely 2021-re. Akkor abban bíztunk, hogy Alexander Albon fejlődni fog olyan mértékben, hogy 2021-ben is Max Verstappen mellett versenyez majd. Ezt meg is mondtam Sebastiannak. Sajnos tévedtünk. Amikor pedig cselekednünk kellett, Sebastian már nem volt a listán, mert hosszú távra elkötelezte magát az Aston Martin mellett. Ezért volt logikus döntés Sergio Perez szerződtetése.”

Vettel még korábban elismerte, májusban gyakran beszélgetett Helmut Markóval, hiszen remek kapcsolatot ápol a Red Bull szakemberével.

Hirdetés

„Ő egyike azoknak, akikben bízom, és akinek a véleményét komolyan veszem” – mondta a heppenheimi versenyző. „Nyilván összekötnek bennünket a közös sikerek, de pusztán az emberi tulajdonságokat tekintve is sok közös van bennünk. Ez az egyik oka, hogy beszéltem vele, mielőtt az Aston Martinhoz szerződtem.”

Fotó: Scuderia Ferrari

ÍGÉRETES AZ ASTON MARTIN PROJEKTJE, DE…

Marko azt mondja, teljesen érthető, hogy Vettel végül elfogadta a silverstone-i istálló ajánlatát.

„A név kultikus, sportszakmai szempontból pedig a Mercedesszel való kooperáció ígéretes. Megértem őt, még ha én személy szerint vártam is volna.”

Arra a kérdésre, hogy ellenfélként számol-e Vettelékkel, Marko így felelt: „Remélem, hogy visszatér régi formájához. Ő maga is tudja, hogy az elmúlt 2 évben nem volt csúcsformában – különféle okok miatt. De azt nem gondolom, hogy veszélyes lesz ránk. A csapata túl messze volt tőlünk 2020-ban. És ezt annak ellenére mondom, hogy Perez borzasztóan erős volt az év második felében. Még ha Sebastian csúcsformában is lesz minden versenyen, versenyzőként nem tudja majd áthidalni azt a lemaradást, amelyben csapata van velünk szemben. De lehet, hogy tévedek.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!