Friss hírek

Vettel visszatérhetett volna a Red Bullhoz?

A Red Bull motorsport-tanácsadója, Dr. Helmut Marko elárulta, Sebastian Vettel helyében ő 2021-ben egyéves pihenőt tartott volna. Vajon a négyszeres világbajnoknak esélye lett volna arra, hogy visszatérjen az energiaital-gyárosokhoz?

A német versenyzővel még tavaly májusban, a 2020-as idény kezdete előtt közölte a Ferrari, nem hosszabbítja meg lejáró szerződését. Jó ideig azt sem lehetett tudni, hogy Vettel marad-e egyáltalán a Forma-1-ben, végül azonban több évre szóló megállapodást kötött az Aston Martinnal.

A Red Bull akkor még nem keresett versenyzőt magának 2021-re, a szezon előrehaladtával azonban egyre világosabbá vált az osztrákok számára, Alexander Albon nemigen tudja tartani a lépést a szupersztárnak kikiáltott Max Verstappennel.

Az energiaital-gyárosok motorsport-tanácsadója, Helmut Marko már a Ferrari döntése után úgy fogalmazott, szerinte Vettel jobban tenné, ha inkább kihagyna egy évet. A szakember soha nem adott magyarázatot arra, miért tanácsolta ezt egykori pártfogoltjának, az F1-Insider.com című lapnak azonban most erről is beszélt.

„Az világos volt, hogy Sebastianra újabb nehéz év várna a Ferrarinál. Szerettem volna, ha nem kapkod, hanem vár. Mert teljesen világos volt számomra, hogy alapvető dolgok változhatnak a versenyzői piacon 2022-ben. Például biztos voltam abban, hogy a Mercedesnél lesz majd egy üres hely. De nem csupán ott” – mondta a szakember.

Vajon Marko azért tanácsolta a kihagyást Vettelnek, hogy esetleg visszacsábítsa őt a Red Bullhoz 2022-ben?

„Alapvetően én azt tanácsoltam Sebastiannak, hogy tartson szünetet. De ebbe beletartozott a Red Bull is. Egyszerűen szerettem volna, ha a piacon marad a megfelelő időben, hogy a lehető legjobb ajánlatot fogadhassa el. Összességében nem akartam, hogy egy négyszeres világbajnok elköszönjön a Forma-1-től. Barátként, illetve a Red Bull alkalmazottjaként sem.”

VETTEL ELKAPKODTA A DÖNTÉST?

Marko elárulta, amikor döntöttek Alex Albonról, és leszerződtették Sergio Perezt, Vettel már nem volt elérhető a piacon. Vajon a német korai döntésével elszalasztotta annak lehetőségét, hogy visszatérjen egykori sikercsapatához?

„Amikor a Ferrari értesítette őt, nálunk nem volt hely 2021-re. Akkor abban bíztunk, hogy Alexander Albon fejlődni fog olyan mértékben, hogy 2021-ben is Max Verstappen mellett versenyez majd. Ezt meg is mondtam Sebastiannak. Sajnos tévedtünk. Amikor pedig cselekednünk kellett, Sebastian már nem volt a listán, mert hosszú távra elkötelezte magát az Aston Martin mellett. Ezért volt logikus döntés Sergio Perez szerződtetése.”

Vettel még korábban elismerte, májusban gyakran beszélgetett Helmut Markóval, hiszen remek kapcsolatot ápol a Red Bull szakemberével.

„Ő egyike azoknak, akikben bízom, és akinek a véleményét komolyan veszem” – mondta a heppenheimi versenyző. „Nyilván összekötnek bennünket a közös sikerek, de pusztán az emberi tulajdonságokat tekintve is sok közös van bennünk. Ez az egyik oka, hogy beszéltem vele, mielőtt az Aston Martinhoz szerződtem.”

Fotó: Scuderia Ferrari

ÍGÉRETES AZ ASTON MARTIN PROJEKTJE, DE…

Marko azt mondja, teljesen érthető, hogy Vettel végül elfogadta a silverstone-i istálló ajánlatát.

„A név kultikus, sportszakmai szempontból pedig a Mercedesszel való kooperáció ígéretes. Megértem őt, még ha én személy szerint vártam is volna.”

Arra a kérdésre, hogy ellenfélként számol-e Vettelékkel, Marko így felelt: „Remélem, hogy visszatér régi formájához. Ő maga is tudja, hogy az elmúlt 2 évben nem volt csúcsformában – különféle okok miatt. De azt nem gondolom, hogy veszélyes lesz ránk. A csapata túl messze volt tőlünk 2020-ban. És ezt annak ellenére mondom, hogy Perez borzasztóan erős volt az év második felében. Még ha Sebastian csúcsformában is lesz minden versenyen, versenyzőként nem tudja majd áthidalni azt a lemaradást, amelyben csapata van velünk szemben. De lehet, hogy tévedek.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!