Friss hírek

Vettelt megbüntették, mert nem volt jó példakép egy zárt ülésen

Gyorsan pont került a Sebastian Vettel versenyzői eligazításon tanúsított viselkedése miatt indított vizsgálat végére. Az Aston Martin pilótája felfüggesztett pénzbírsággal megúszta, hogy idő előtt elhagyta a gyűlést, de az indoklás nem mindennapi.

A sportfelügyelők által kiadott dokumentum szerint a német legfőbb vétsége az volt, hogy annak vége előtt távozott a pénteki versenyzői eligazításról, ezzel pedig nem mutatott jó példát a versenyzői viselkedésből – bár ha nem kezdik el vizsgálni az ügyet, aligha kerültek volna a széles nyilvánosság elé ennek részletei, elvégre egy zárt ülésről volt szó.

A németnek 25 000 eurós pénzbírságot kell befizetnie, de csak akkor, ha a 2022-es szezon során még egyszer megsérti a versenyzői viselkedésre vonatkozó szabályokat – vagyis csak felfüggesztett büntetést kapott.

Hirdetés
 

Az FIA által kiadott közlemény nem szokványos magyarázatot és esetleírást tartalmaz:

„Sebastian Vettel engedély nélkül elhagyta a július 8-án, pénteken 19:30-kor tartott versenyzői eligazítást, amelyen ezt megelőzően frusztrációjának adott hangot.

A versenyzők nem távozhatnak erről a gyűlésről bármikor, ezzel ugyanis megsértik a részvételi kötelességet. A versenyzők ezen a szinten példaképnek számítanak a világ összes versenyzője számára, a sportfelügyelők szerint pedig Vettel nem tudott megfelelni ennek az elvárásnak ebben az esetben.

Az esetet követően Vettel találkozott a versenyigazgatóval, aki később arról tájékoztatta a sportfelügyelőket, hogy Vettel bocsánatot kért, és hogy konstruktív beszélgetést folytattak a gyűlésen felmerült témák kapcsán is. A sportfelügyelők megállapították, hogy noha a vétség nem maradhat büntetés nélkül, a versenyigazgatótól hallottakat enyhítő tényezőként figyelembe veszik.”

Bár az nem derült ki, hogy pontosan mi váltotta ki Vettel frusztrációját a gyűlésen, ám a Racefans szerint a spielbergi pályahatárokra vonatkozó szabályok kapcsán nem értett egyet a hétvégi versenyigazgatóval, Niels Wittichhel. A német ellen indított vizsgálat kapcsán George Russell elmondta, a pilótákat egyre inkább zavarja, hogy Wittich idén Eduardo Freitasszal osztozik a versenyigazgatói feladatokon, emiatt ugyanis nagyobb következetlenséget tapasztalnak.

„Ki kellene tartanunk egyetlen versenyigazgató mellett, hogy következetesebb legyen a bíráskodás. Amikor megérkezünk egy újabb helyszínre, gyakran nincs ott az a személy, aki előző versenyen a döntéseket hozta, így nincs felelős, nincs magyarázat, nincsenek döntések. A felmerülő kérdéseinkre nehéz egyértelmű választ kapni, mert olykor olyasvalakit kell hibáztatni, aki nincs jelen.”

Egy másik ügyben is vizsgálódtak a felügyelők szombat este, a sprintfutam második felvezető körében hét versenyző csapatrádiójában elhangzó, szabálysértésgyanús segítségnyújtásokat azonban rendben találták, minden érintettet felmentettek.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!